Forum avocaţi > Civil

Anulare donatie

15-07-2021
Vizitator
tatal meu acceptat mostenirea dupa parinti,1/2 din casa impreuna cu sora lui 1/2 .in scurt timp fara stirea mamei si a singurei lui fiice si mostenitoare, a facut act de donatie ptr. sora lui.Am dori sa cerem anularea actului de donatie,cel putin dubios. Specific ca tatal meu a decedat ,am vrea sa stim ce sanse avem sa anulam donatia. Ce putem invoca? N u intelegem gestul lui de a ma lipsi pe mine de partea ce mi se cuvine de la bunici. Multumim.
Răspunde
 15-07-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
In masura in care donatia v-a incalcat rezerva succesorala, donatia va fi supusa reductiunii. In cadrul procedurii succesorale notariale, cereti reductiunea donatiei.
Reducţiunea este o sancţiune civilă aplicabilă liberalităţilor excesive, lipsindu-le de eficacitate în măsura necesară întregirii rezervei, dar fără a atrage nulitatea lor.
Ca sa poata sa-si exercite dreptul la reductiune, un mostenitor trebuie sa accepte intai succesiunea şi sa nu renunţe la dreptul asupra rezervei după deschiderea moştenirii.
Cand există mai mulţi moştenitori rezervatari (sotia si dvs), ei pot exercita dreptul la reducţiune în mod colectiv.

Daca reductiunea nu se pote face prin buna invoiala, la notar, trebuie actiune in instanta; cu mentiunea ca actiunea in reductiune are caracter personal patrimonial, fiind prescriptibila in trei ani de la data nasterii dreptului la actiune (in cazul dvs, decesul tatalui)

Pentru a va raspunde daca exista ale motive de nulitate, trebuie analizata in concret situatia, pentru ca un contract de donatie notarial ca regula este irevocabil, iar conditiile in care se poate cere anularea in instanta sunt strict limitate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-07-2021
Vizitator
vreau sa completez ca tatal meu este bolnav psihic cu internari la Psihiatrie ceea ce notarul nu a sesizat,nu i s-a parut suspect ca doneaza partea lui nepoatei de sora si nu singurei lui fiice.multumesc
Răspunde
 15-07-2021
Vizitator
Maria a scris pe 15-07-2021:
vreau sa completez ca tatal meu a fost bolnav psihic cu internari la Psihiatrie ceea ce notarul nu a sesizat,nu i s-a parut suspect ca doneaza partea lui nepoatei de sora si nu singurei lui fiice.multumesc
Răspunde
 15-07-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Daca a fost internat la psihiatrie si a fost externat, inseamna ca s-a vindecat.
Nu toti cei care se interneaza la psihiatrie la un moment dat inseamna ca sunt definitiv nebuni.
Problema nevalabilitatii donatiei s-ar pune daca a semnat donatia cand era bolnav si nu avea discernamant.
Prezentati-va la un avocat local cu toate documentele si oferiti-i explicatii pe larg ca sa primiti sfat direct pe speta dvs.
Aici nu putem sa va oferim decat generalitati.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-07-2021

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Atacați actul de donație pentru existența unui viciu de consimțământ.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-07-2021
Vizitator
va rog sa-mi spuneti la ce se refera "vicii de consimtamant",specific ca actul de donatie n-are nici o clauza,tatal meu a fost bolnav psihic dar in ultimul timp n-a facut un examen psihologic ptr. determinarea discernamantului.Totul s-a facut in secret fara stirea familiei.multumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.