Forum avocaţi > Civil

Dezbaterea moștenirii /nedemnitatea

18-07-2021
Vizitator
Bună ziua .
O familie V și C aveau un singur fiu M care la un moment dat a luat-o razna psihic . În urma unei altercații cu parinții săi a rezultat decesul tatălui V și rănirea gravă a mamei C care a decedat după 7 ani .
A fost internat în spitalul de masuri de siguranța 11 ani când o femeie mai nebună ca el A ,la scos afară din spitalul de măsuri de siguranța fără sentința penală ,de schimbarea măsurilor în tratament ambulator . Scopul acestora a fost ocuparea abuzivă a patrimoniului dar nu au mai avut ocazia întrucât familia respectivă a decedat și ea după doi ani .Bolnavul fiind internat întru-un centru ,pus sub interdicție iar instanța m-a desemnat se mine Tutore pentru bolnav ai apăra interesele și administra bunurile fiind rudă cu familia respectivă în sensul că mama lui a fost soră cu mama mea .
După 10 ani căt acesta a stat în centru fără tutore întrucît Primăria a căutat mascarea acestuia și distrugerea patrimoniului spre demolare și ocuparea terenurilor la voia fiecaruia încărdasie cu primarul ,fiind demascat de subsemnatul când am aflat de cele întămplate în trecut fără să am cunoștințe .
După ce am pus bolnavulpe direcția bună oferindu-i tratament ,cazare ,asistența medicala permanentă m-am apucat să pun și proprietatea pe picioare întrucât bălariile erau căt casa și totul distrus.
Am solicitat instaței de tutelă autorizarea să fac reparații capitale NU investiții ca să împiedic demolarea dar primăria a comunicat instanței că bolnavul nu are nici un bun asupra lui în proprietate mostenirea nefiind dezbătută de foștii tutori și curatori din 1995 respectiv 2002 cănd a decedat mama acestuia .
Acum singura soluție este dezbaterea moștenirii după defuncți ,dar Funcționarii din primărie îmi pun bețe în roate întrucât au făcut intabulări și acte de proprietate eronate sau posibile înstrăinări din patrimoniu fără baza legală .
Întrebarea se pune :
În calitate de tutore trebuie să dezbat moștenirea în favoarea bolnavului .
Dar dacă când dezbat moștenirea răsar moștenitori care solicită nedemnitatea bolnavului pentru faptele sale .
Iar înstanța îi face nedemn ,ceilalți vin la moștenire cu un grad mai inferior iar subsemnatul în calitate de nepot de soră rămân cu plațile aferente de timbru platite nici bolnavul nu devine moștenitor și nici subsemnatul .
Care ar fi o soluție logică și juridică ca să nu-mi prind urechile în gard .
La notar nu cred că este o soluție întrucât trebuie ca instanța să CONSTATE dacă bolnavul este Demn sau nedemn de a moșteni . Dar mă înclin să cred că instanța l-af face demn de a moșteni pentru fapele sale chiar daă nu se cunoaste dacă a avut discernământ în momentul acela iar INTENȚIA poate fi invocată de moștenitori .
Este bine să solicit mai întâi instanței să constate dacă Bolnavul /interzisul ( care acum și acesata este neconstituțional) este DEMN sau NEDEMN de a moșteni pe părinții săi iar în cazul în care il constată NEDEMN( dat fiind că nu se apucă instanța să judece Nedemnitatea și trebuie numai să o constate ) ulterior să dezbat moștenirea unde să încerc să le fac zile amare moștenitorilor .
Menționez că subsemnatul promisese Familiei înainte de faptă , care a fost un mare Veteran de război să am grijă de patrimoniul lor ca o datorie de ONOARE așa cum am menționat prin actele procesuale și procedurale instanței de tutelă .
Dar se constată că legea are multe fețe și se interpretează atât de legiuitor cât și de judecător .
Un sfat este bine venit. Să deschid mostenirea și să cer în același timp dacă bolnavul este demn sau nedemn unde în Anexa 24 să fiu trecut și eu .oare n mă lovește sarcina de tutelă ?????
Cu respect
Răspunde
 19-07-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Prevederile art. 958 din Codul civil privind nedemnitatea de drept se aplică numai faptelor săvârşite după intrarea în vigoare a noului Cod civil. (a se vedea art. 93 din Legea nr. 71/2011)

Dvs. vorbiti aici de multi ani in urma. Daca faptele bolnavului au avut loc inainte de 1 oct 2011, art.958 nu se aplica. Se aplica vechiul cod civil.

Art. 655. -
Sînt nedemni de a succede și prin urmare excluși de la succesiune:
1. Condamnatul pentru că a omorît sau a încercat să omoare pe defunct.
2. Acela care a făcut în contra defunctului o acuzație capitală [adica, Denunțarea pentru o infracțiune sancționată cu pedeapsa cu moartea], declarată de judecată calomnioasă.
3. Moștenitorul major care, avînd cunoștință de omorul defunctului, nu a denunțat aceasta justiției (c. civ. 656).
Art. 656. -
Lipsa de denunțare nu poate vătăma în drepturile lor pe ascendenții și descendenții omorîtorului, pe afinii săi de același grad, pe soțul sau soția sa, pe frații sau surorile sale, pe unchii sau mătușile sale, pe nepoții sau nepoatele sale.
Art. 657. -
Moștenitorul depărtat de la succesiune ca nedemn este obligat a întoarce toate fructele și veniturile a căror folosință a avut-o de la deschiderea succesiunii.
Art. 658. -
Copiii nedemnului viind la succesiune, în virtutea dreptului lor propriu, fără ajutorul reprezentării, nu sînt depărtați pentru greșeala tatălui lor; acesta însă nu poate nici într-un caz reclama uzufructul bunurilor succesiunii, pe care legea îl acordă taților și mamelor asupra bunurilor copiilor lor (c. civ. 664 și urm., 698).

Astfel, autorul care se face vinovat de o infracţiunea de omor faţă de un părinte va fi nedemn faţă de acel părinte, însă nu va fi nedemn faţă de celălalt părinte aflat în viaţă, putând veni astfel la moştenirea acestuia din urmă, chiar dacă ar dobândi bunuri care provin din succesiunea celuilalt părinte.

Iar fata de mama - loviturile cauzatoare de moarte (infracţiune săvârşită cu praeterintenție) nu atrag efectele nedemnității.

nsa, din cele relatate inteleg ca nu a fost infractiune cu intentie, fiind vorba de un bolnav psihic. Deci, nu e caz de nedemnitate.

Referitor la existenţa discernământului, nu vom fi într-o situaţie de nedemnitate dacă moştenitorul, în momentul comiterii faptei, nu avea discernământul necesar pentru a realiza efectul acţiunilor sale. Omorul este infractiune daca se realizeaza cu intentie.

Iar, privitor la termenul de acceptare a succesiunii: daca decesele au avut loc inainte de 2011, oct 1, se aplica vechiul cod civil.

Dreptul la optiune succesorala se naste in persoana mostenitorilor la data deschiderii succesiunii

Pentru ca soarta juridica a mostenirii sa nu ramana multa vreme incerta , dreptul de optiune trebuie sa fie exercitat intr-un anumit termen, calculat de la data deschiderii mostenirii. In acest sens , articolul 700 Codul Civil statorniceste: 'Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii' .

Deci, daca apar alti mostenitori, din pct meu de vedere nu au cum sa sustina nedemnitatea si sunt decazuti din acceptarea succesiunii.

Mostenitor este interzisul, iar dvs. tutorele lui, care veti accepta mostenirea. Dezbateti mostenirea la notar.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-07-2021
Vizitator
Vă mulțumesc frumos pentru că mi-ați arătat calea de urmat .
Vă doresc multă sănătate .
Cu respect
Stelian
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.