GeoSim a scris pe 30-07-2021: Bună ziua Eu,cetățean român, căsătorit cu cetățean elvețian, având împreună un copil.Domiciliul familiei în România. Soțul a decedat in Elveția. Ca bunuri proprii ale sale exista atât în RO ,cât și în Elveția. Avocatul elvețian îmi spune ca succesiunea se deschide după untul domiciliu al decedatului. Notarul român îmi spune ca trebuie sa deschid succesiunea în ambele țări. Întrebarea mea este: ce spune legea în acest sens. Mulțumesc tuturor pentru implicare! Din punctul meu de vedere, In cazul dvs. trebuie analizate: Regulamentul UE 650/2012, Codul civil roman, Legea 36/1995 a notarilor publici si Legea federală elvețiană de drept internațional privat. Din coroborarea acestor texte rezulta: Daca un cetatean al unui stat tert non UE (Elvetia) isi avea domiciliul in Romania, stat UE, si detinea bunuri atat in Elvetia, cat si in Romania, iar decesul a survenit in Elvetia, - conform art 4 din Regulamentul 650, instanțele judecătorești din statul membru în care defunctul își avea reședința obișnuită (Romania) în momentul decesului sunt competente să hotărască cu privire la succesiune în ansamblul său. - iar conform Articolul 21 , legea aplicabilă succesiunii IN ANSAMBLUL său este cea a statului în care defunctul își avea reședința obișnuită în momentul decesului. - legea elvetiana spune si ea acelasi lucru, diferentiind, în privința legii aplicabile moștenirii, după cum ultimul domiciliu al defunctului se afla sau nu în Elveția. Daca avea domiciliul in Elvetia, succesiunea va fi guvernată de dreptul elvețian. In cel de al doilea caz, când ultimul domiciliu al defunctului se află în străinătate, succesiunea va fi guvernată de dreptul desemnat de norma de conflict aparținând statului pe al cărui teritoriu își avea ultimul domiciliu defunctul (Romania) - Codul civil prevede in art.954 ca Moştenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului (Romania) |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|