Forum avocaţi > Civil

Uzucapiune din calitatea de mostenitor

01-09-2021
Vizitator
Buna ziua, se poate intenta un proces de uzucapiune din calitatea de unic mostenitor? Iar daca da, stabileste instanta calitatea de mostenitor sau este nevoie de un certificat de mostenitor emis de un notar?
Răspunde
 02-09-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Daca sunteti mostenitorul unei persoane, va trebui sa mergeti la un notar, sa acceptati mostenirea in termen legal si ulterior sa dezbateti mostenirea, tot la notar.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-09-2021
Vizitator
Nu se poate dezbate mostenirea la notar deoarece in CF nu figureaza terenul/casa pe defuncti ci un proprietar mai vechi. Defunctii au locuit totusi in ultimii 35-40 de ani la adresa respectiva si au figurat la impozit.
Răspunde
 02-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Don a scris pe 01-09-2021:
Buna ziua, se poate intenta un proces de uzucapiune din calitatea de unic mostenitor? Iar daca da, stabileste instanta calitatea de mostenitor sau este nevoie de un certificat de mostenitor emis de un notar?

Veti promova o actiune in uzucapiune ptr. imobilul vizat in cazul in care si dvs. sunteti in prezent in posesia imobilului, indiferent de calitatea dvs.de mostenitor si puteti uni posesiile ptr a indeplini conditiile uzucapiunii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-09-2021
Vizitator
Nu locuiesc in casa respectiva acum. Casa e nelocuita, a apartinut bunicilor, care au decedat in urma cu cativa ani. Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu unirea posesilor
Răspunde
 03-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu pot sa va explic aici ce inseamna uzucapiunea, nefiind scopul acestui forum.
Insa, ca o definitie, uzucapiunea este un mod originar de dobândire a proprietății unui bun imobil, ca efect a posesiei utile asupra acelui bun un interval de timp determinat de lege. Prescripția achizitivă (uzucapiunea) este efectul unei posesii utile ce presupune ca posesia să fie continuă, neîntreruptă, netulburată și sub nume de proprietar.

"Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu unirea posesilor" = pentru a invoca uzucapiunea, posesorul actual poate să unească propria posesie cu aceea a autorului său (in cazul dvs, cu posesia parintilor).

De vreme ce oferiti detalii suplimentare si afirmati ca imobilul a fost al bunicilor dvs, si ca a fost locuit de parintii dvs, tot ce trebuie sa faceti este sa dezbateti succesiunile dupa ascendentii dvs (parinti si bunici), iar imobilul va intra in proprietatea dvs. pe baza certificatului de mostenitor.

Daca imobilul nu ar fi fost in familie si ar fi fost in posesia defunctilor dvs. parinti, atunci - daca locuiati in imobil - puteati invoca uzucapiunea.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-09-2021
Vizitator
Stiu ce inseamna uzucapiunea, nu stiu toate condititiile ce trebuie indeplinite, dar in esenta stiu ce e. Nu am spus nicidecum ca parintii mei au locuit in casa respectiva. Dupa cum am mai zis, bunicii au locuit in casa respectiva in ultimii 35-40 de ani pana ce au decedat, ultima decedata fiind bunica in urma cu cativa ani. Casa a ramas nelocuita de nimeni in ultimii 2-3 ani. De asemenea nu mai exista alti mostenitori, cunosc bine istoricul familiei. Iar ca sa dezbat succesiunea la notar dupa cum spuneti, nu ar trebui ca pe prezenta casa/teren sa exista niste acte ca notarul sa realizeze succesiunea? Dupa cum am mai zis, in CF figureaza un proprietar vechi ( din anii 60). De aceea am intrebat de la inceput de uzucapiune.
Răspunde
 03-09-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Exista vreo chitanta de mana prin care bunicii au dobandit imobilul?

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-09-2021
Vizitator
Da. Exista, insa nu cred ca e realizata in cele mai bune conditii.
Răspunde
 04-09-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Don a scris pe 04-09-2021:
Da. Exista, insa nu cred ca e realizata in cele mai bune conditii.

In acest caz puteti formula o actiune pentru emiterea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare cumparare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-09-2021
Vizitator
Ok, iar pentru formularea acestei actiuni e nevoie in cele din urma de certificat de mostenitor eliberatbde un notar?
Răspunde
 06-09-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Don a scris pe 06-09-2021:
Ok, iar pentru formularea acestei actiuni e nevoie in cele din urma de certificat de mostenitor eliberatbde un notar?

Aveti nevoie de o declaratie de acceptare a mostenirii.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-09-2021
Vizitator
Dupa cum am spus, bunica a murit in urma cu cativa ani, iar eu nu am acceptat mostenirea la notar in termenul limita de 6 luni.
Răspunde
 06-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Termenul de acceptare este de 1 an, daca decesul a survenit dupa 1 oct 2011.
Oricum, daca sunteti singurul mostenitor si sunteti descendent direct, fiind sezinar, se poate presupune ca ati acceptat tacit mostenirea si nu sunteti legat de acel termen daca nu a acceptat altcineva succesiunea.
Iar o actiune in instanta avand ca obiect succesiunea este considerata act de acceptare a succesiunii si nu aveti nevoie de act notarial.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-06-2023
Vizitator
Buna ziua...Daca locuiesc într-un imobil construit de mine in anul 1999 și nu am acte pe pământ deși sunt moștenitor legal cu drepturi depline .pot constitui uzacapiunea imobiliara..sunt trecut în cartea funciară din anul2009..cum sa procedez..va mulțumesc.
Răspunde
 14-06-2023
Vizitator
Buna ziua...Daca locuiesc într-un imobil construit de mine in anul 1999 și nu am acte pe pământ deși sunt moștenitor legal cu drepturi depline .pot constitui uzacapiunea imobiliara..sunt trecut în cartea funciară din anul2009..cum sa procedez..va mulțumesc.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.