Forum avocaţi > Civil

Renuntare la succesiune ( se poate face in favoarea unui verisor?)

23-09-2021
Vizitator
Buna ziua.
Va deranjez cu o intrebare :
Bunicii din partea tatalui sunt morti din 1977. Tatal meu si fratii lui (unchii si matusele mele) nu au mai deschis succesiunea niciodata. Acum nu mai sunt nici ei. Ultimul unchi a murit in 2011. Am ramas doar noi nepotii.( deci am fi toti cu vocatie succesorala egala) O verisoara de a mea a decis sa deschida sucessiune dupa mama ei (matusa mea) care detinea fara acte niste terenuri de la bunicul. Deci acum are n evoie sa faca actele pe terenurile respective si a fost nevoita sa deschida succesiune pentru ca e exact partea care ii revenea matusii mele(mamei ei) dupa bunicul daca ar fi deschis cineva succesiune in timp. Dupa tatal meu suntem trei frati. Intrebarea mea e daca fratii mei fac renuntare la mostenire o pot face in favoarea unui verisor ? Eu nu voi renunta.
Din actualul cod civil imi rezulta ca daca ei renunta la mostenire singura mostenitoare a tatalui meu sunt eu. Deci tot ce i s-ar fi cuvenit tatalui meu dupa bunicul imi revine mie dupa renuntarea fratilor mei.E adevarat? Pentru ca in urma cu apropae 10 ani, un unchi de al meu i-a convins (cu o promisiune) sa faca renuntare in favoarea unui verisor. Dar la vremea respectiva nu au mai deschis mostenirea pentru ca incercau sa nedreptateasca ceilalti mostenitori. Dupa moartea unchiului respectiv(2011), au trecut iar niste ani si abia acum o verisoara a deschis mostenirea. Mai sunt valabile renuntarile la mostenire f acute de fratii mei? In conditiile in care nu o puteau face oricum in favoarea unui verisor ?! Mentionez ca la vremea respectiva au facut-o pe ascuns, fara ca eu sa stiu incercand sa intre in posesia mostenirii dupa bunicul doar unchiul respectiv desconsiderand ceilalti mosteniri, Am aflat intamplator.
Multumesc pentru amabilitate,
Răspunde
 24-09-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Nicoleta a scris pe 23-09-2021:
Buna ziua.
Va deranjez cu o intrebare :
Bunicii din partea tatalui sunt morti din 1977. Tatal meu si fratii lui (unchii si matusele mele) nu au mai deschis succesiunea niciodata. Acum nu mai sunt nici ei. Ultimul unchi a murit in 2011. Am ramas doar noi nepotii.( deci am fi toti cu vocatie succesorala egala) O verisoara de a mea a decis sa deschida sucessiune dupa mama ei (matusa mea) care detinea fara acte niste terenuri de la bunicul. Deci acum are n evoie sa faca actele pe terenurile respective si a fost nevoita sa deschida succesiune pentru ca e exact partea care ii revenea matusii mele(mamei ei) dupa bunicul daca ar fi deschis cineva succesiune in timp. Dupa tatal meu suntem trei frati. Intrebarea mea e daca fratii mei fac renuntare la mostenire o pot face in favoarea unui verisor ? Eu nu voi renunta.
Din actualul cod civil imi rezulta ca daca ei renunta la mostenire singura mostenitoare a tatalui meu sunt eu. Deci tot ce i s-ar fi cuvenit tatalui meu dupa bunicul imi revine mie dupa renuntarea fratilor mei.E adevarat? Pentru ca in urma cu apropae 10 ani, un unchi de al meu i-a convins (cu o promisiune) sa faca renuntare in favoarea unui verisor. Dar la vremea respectiva nu au mai deschis mostenirea pentru ca incercau sa nedreptateasca ceilalti mostenitori. Dupa moartea unchiului respectiv(2011), au trecut iar niste ani si abia acum o verisoara a deschis mostenirea. Mai sunt valabile renuntarile la mostenire f acute de fratii mei? In conditiile in care nu o puteau face oricum in favoarea unui verisor ?! Mentionez ca la vremea respectiva au facut-o pe ascuns, fara ca eu sa stiu incercand sa intre in posesia mostenirii dupa bunicul doar unchiul respectiv desconsiderand ceilalti mosteniri, Am aflat intamplator.
Multumesc pentru amabilitate,

Daca la dezbaterea mostenirii de pe urma tatalui dvs fratii renunta la mostenire, intreaga masa succesorala ramasa de pe urma tatalui va revine dvs.

Ulterior, in calitate de mostenitoare a tatalui, puteti dezbate succesiunea de pe urma bunicului, urmand a primi cota ce i-ar fi revenit tatalui dvs.

Renuntarea la mostenire nu se poate face in favoarea unui alt mostenitor, ci in momentul in care o persoana renunta la mostenire, masa succesorala se imparte intre mostenitorii acceptanti.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
"Intrebarea mea e daca fratii mei fac renuntare la mostenire o pot face in favoarea unui verisor ?"

Da, pot renunta in favoarea unui verisor. Insa, renuntarea in favoarea cuiva, gratuit ori pe bani, nu e renuntare, ci acceptare a mostenirii. [1110 cod civil]

"Din actualul cod civil imi rezulta ca daca ei renunta la mostenire singura mostenitoare a tatalui meu sunt eu"

Nu, nu este asa, ptr ca dupa cum va spuneam ca sa poata renunta in favoarea cuiva, ei in fapt accepta mostenirea si o dau mai departe cui vor ei. Dvs. va veti primi cota legala de mostenire.(daca ati acceptat mostenirea in termen sau - daca nu ati facut-o - nu va contesta nimeni acum o declaratie de acceptare tardiva.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-09-2021
Vizitator
Buna seara.
Multumesc pt raspuns. As vrea sa mentionez ca prin 2010 cand au facut fratii mei pe ascuns aceasta " renuntare " in favoarea unui verisor nu era nicio succesiune deschisa. Nici dupa bunicul nici dupa tatal meu. In plus fratele meu zice ca ar fi vrut sa renunte la partea lui doar pe un teren si o casa dupa tatal meu . In final nici nu isi mai aminteste exct cum era renuntarea facuta la ambasada Romaniei din Roa. Acum niste verisoare vor deschide mostenirea dupa bunicul. Acele renuntari facute de fratii mei sunt acte valide ?!
Dupa tatal meu nu puteau face renuntare in facvoarea verisorului cum zic ei pentru ca noi nu am deschis nicio succesiune dupa tata.. deci i-au mintit.
Va multumesc
Răspunde
 27-09-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Nicoleta a scris pe 26-09-2021:
Buna seara.
Multumesc pt raspuns. As vrea sa mentionez ca prin 2010 cand au facut fratii mei pe ascuns aceasta " renuntare " in favoarea unui verisor nu era nicio succesiune deschisa. Nici dupa bunicul nici dupa tatal meu. In plus fratele meu zice ca ar fi vrut sa renunte la partea lui doar pe un teren si o casa dupa tatal meu . In final nici nu isi mai aminteste exct cum era renuntarea facuta la ambasada Romaniei din Roa. Acum niste verisoare vor deschide mostenirea dupa bunicul. Acele renuntari facute de fratii mei sunt acte valide ?!
Dupa tatal meu nu puteau face renuntare in facvoarea verisorului cum zic ei pentru ca noi nu am deschis nicio succesiune dupa tata.. deci i-au mintit.
Va multumesc

Daca acele declaratii au fost facute la ambasada, pot produce efecte juridice, insa trebuie analizata concret situatia de fapt.

Daca au renuntat la mostenirea de pe urma tatalui, intreaga masa succesorala va revine dvs.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nicoleta a scris pe 26-09-2021:
Buna seara.
Va multumesc

Va multumesc [/quote]

Declaratiile de acceptare ori de renuntare la mostenire pot fi facute si fara ca dosarul de succesiune sa fi fost deschis.

"nici nu isi mai aminteste exct cum era renuntarea facuta la ambasada Romaniei din Roa"

Pentru solutionarea spetei dvs, este esential sa se cunoasca in ce a constat acea declaratie, in ce termeni a fost facuta. Pana nu aflati (obtineti o copie de la ambasada ori camera notarilor publici din Romania) nimeni nu va poate ajuta cu un raspuns pertinent. Cheia problemei este declaratia. Aflati ce s-a scris in ea si va putem raspunde la obiect, daca e valabila si ce urmari are in prezent.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.