Forum avocaţi > Civil

Suma retinuta in plus executare silita

27-09-2021
Vizitator
Buna ziua,
Am avut o executare silita inceputa in anul 2019 si terminata in anul 2020. Mentionez ca am depus contestatie si am pierdut, trebuind astfel sa platesc si cheltuielile de xeroxare dosar in suma de 70 lei. In luna august m-am trezit cu o retinere din cont de 285 lei. Am o poprire de la anaf pentru niste impozite si regularizari, retinute de la casa de pensii, am sunat la banca pentru deblocare suma tocmai ca mi se retine de la casa de pensii. Culmea este ca si luna anterioara sunasem la ei si au deblocat suma, dar aveau si adresa de la ANAF ca se retine de la casa de pensii. Cei de la banca mi-au cerut sa le duc adresa de la casa de pensii cum ca mi se retine de acolo fara sa-mi spuna ca de fapt nu este de la ANAF ci de la poprirea avuta anterior. Dupa multe plimbari am reusit sa aflu ca de fapt suma a fost retinuta si virata in contul popririi din 2019(terminata in 2020 dar fara a primi adresa de inchidere) si fara a mai fi emis nici un alt act de executare cu actualizare suma.Pana la urma consultantii cu care am discutat au spus ca nu exista nici un alt act primit de la executor , iar suma respectiva a fost virata din gresala.mi-au spus ca au trimis si ei cerere de restituire suma dar sa trimit si eu pentru a rezolva mai repede. Am luat si eu legatura cu executorul si mi-a solicitat sa fac eu cerere de returnare a sumei retinuta in plus, eschivandu-se la intrebarile mele referitoare la cererea bancii. Am cerut si adresa de actualizare sume pe baza careia a fost retinta suma respectiva, insa pana acum nu am primit nici un raspuns nici de la banca nici de la executor si nici banii in cont nu sunt, desi au trecut mai mult de 30 zile.
As dori sa stiu ce pot face in acest caz, daca ma adresez instantei trebuie sa depun cerere de contestatie executare sau de restituire suma retinuta ilegal? Daca depun contestatie la executare cum se calculeaza termenul de contestatie ? Multumesc pentru orice raspuns.
Răspunde
 29-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Reveniti cu adresa la executor, este singurul care poate dezlega itele, pentru ca el a infiintat popririle in mai multe locuri pentru aceeasi suma. Renuntati momentan la actualizare. Acest aspect il face sa nu raspunda. Oricum, suma obtinuta in urma actualizarii este insignifianta, doar cuvantul da bine pe hartie.
Adresa sa fie in scris, cereti nr. de inregistrare, ca sa va repuneti in termenul de 15 zile ptr a putea face contestatie daca nu se solutioneaza problema.
Eventual, in paralel, trimiteti solicitarea si la Uniunea Executorilor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-09-2021
Vizitator
Multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca pot depune contestatie la executare, dar nu inteleg cum se calculeaza exact termenul de depunere de la data cand am depus solicitarea de restituire sume? Multumesc anticipat.
Răspunde
 29-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Aveti dreptate. Mesajul meu a fost sibilinic si incomplet.

Aveti doua cai de atac:

- pe legea 188 a executorilor - vedeti art.56 alin.2 de mai jos

- si contestatia la executare - daca se implineste termenul de 5 zile prevazut de legea 188, mai adaugati 10, si veti avea termenul de 15 zile.

Insa, ptr. contestatie la executare ar trebui - zic eu - sa mai faceti ceva; anume, sa cereti executorului in mod oficial, prin aceeasi adresa, sa va comunice incheierea de incetare a executarii silite (ziceati ca nu v-a trimis-o)

C.pr.civila

Art. 712 - Obiectul contestaţiei
(1) Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare.
De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii.

Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti

Art. 53 - (1) În îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor sale, executorul judecătoresc va întocmi încheieri, procese-verbale şi alte acte de procedură, cu formele şi în termenele prevăzute de lege.
(3) La cerere, în termen de cel mult 5 zile, executorul va elibera copii de pe actele întocmite în îndeplinirea atribuţiilor sale oricărei persoane care justifică un interes

Art. 56 - (1) Refuzul executorului judecătoresc de a îndeplini atribuţiile prevăzute la art. 7 lit. b) - i) se motivează, dacă părţile stăruie în cererea de îndeplinire a acestora, în termen de cel mult 5 zile de la data refuzului.
(2) În cazul refuzului nejustificat de îndeplinire a atribuţiilor prevăzute la alin. (1), partea interesată poate introduce plângere, în termen de 5 zile de la data la care a luat cunoştinţă de acest refuz, la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are sediul biroul executorului judecătoresc.
(3) Judecarea plângerii se face cu citarea părţilor.
(4) Hotărârea judecătoriei este supusă numai apelului.
(5) Executorul judecătoresc este obligat să se conformeze hotărârii judecătoreşti rămase definitivă.

Art. 60 - (1) Actele executorilor judecătoreşti sunt supuse, în condiţiile legii, controlului instanţelor judecătoreşti competente.
(2) Activitatea executorilor judecătoreşti este supusă controlului profesional, în condiţiile prezentei legi.

Art. 61 - Cei interesaţi sau vătămaţi prin actele de executare pot formula contestaţie la executare, în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă.

Art. 62 - (1) Controlul profesional se exercită de Ministerul Justiţiei, prin inspectori generali de specialitate, şi de Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, prin consiliul său de conducere, şi va avea în vedere:
a) organizarea şi funcţionarea camerelor executorilor judecătoreşti şi a birourilor executorilor judecătoreşti;
b) calitatea actelor şi lucrărilor efectuate de executorii judecătoreşti;
c) comportarea executorilor judecătoreşti în raporturile de serviciu, cu autorităţile publice şi cu persoanele fizice şi juridice.
Art. 7 - Executorul judecătoresc are următoarele atribuţii:
a) punerea în executare a dispoziţiilor cu caracter civil din titlurile executorii;
b) notificarea actelor judiciare şi extrajudiciare;
c) comunicarea actelor de procedură;
d) recuperarea pe cale amiabilă a oricărei creanţe;
e) aplicarea măsurilor asigurătorii dispuse de instanţa judecătorească;
f) constatarea unor stări de fapt în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă;
g) întocmirea proceselor-verbale de constatare, în cazul ofertei reale urmate de consemnarea sumei de către debitor, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă;
h) întocmirea, potrivit legii, a protestului de neplată a cambiilor, biletelor la ordin şi a cecurilor, după caz;
i) orice alte acte sau operaţiuni date de lege în competenţa lui.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.