|
28-09-2021 |
 | Elena Tripon Vizitator |
| Mama mea văduvă a vândut o casă. Din banii obținuți a cumpărat alta pentru mine soțul și copilul nostru.Asta în urmă cu 17 ani.Mama are uzufruct.As vrea să-mi spuneți dacă soțul meu are drepturi egale cu mine la partaj.Eu pot dovedi că am vândut o casă și apoi am cumpărat alta. Menționez că el nu a participat cu nimic la cumpărarea acestei case iar mariajul s-a destrămat din vina lui. | |
|
|
|
28-09-2021 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Elena Tripon a scris pe 28-09-2021: Mama mea văduvă a vândut o casă. Din banii obținuți a cumpărat alta pentru mine soțul și copilul nostru.Asta în urmă cu 17 ani.Mama are uzufruct.As vrea să-mi spuneți dacă soțul meu are drepturi egale cu mine la partaj.Eu pot dovedi că am vândut o casă și apoi am cumpărat alta. Menționez că el nu a participat cu nimic la cumpărarea acestei case iar mariajul s-a destrămat din vina lui. Daca ati stabilit regimul comunitatii legale de bunuri in timpul mariajului, sotii au drepturi egale asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei. In situatia in care veti promova actiunea de partaj, pentru ca sotului sa ii revina o cota mai mica de 50%, va trebui sa dovediti ca imobilul a fost achizitionat doar de catre dvs, cu banii obtinuti de la mama dvs. Ati mentionat in contractul de vanzare-cumparare provenienta banilor? | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
28-09-2021 |
| Am un act de vânzare imobil și la un timp foarte scurt un act de cumpărare alt imobil. Atât | |
|
|
|
29-09-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Nu va suparati, insa va contraziceti in mesaj si nu inteleg nimic. Spuneti: - Mama mea văduvă a vândut o casă. Din banii obținuți a cumpărat alta pentru mine soțul și copilul nostru Apoi ne ziceti ca: - Eu pot dovedi că am vândut o casă și apoi am cumpărat alta Ca in final sa afirmati: - Am un act de vânzare imobil și la un timp foarte scurt un act de cumpărare alt imobil. Despre cate tranzactii vorbim? Mama dvs. a vandut o casa ori dvs. ati vandut o casa, ori si una si alta? Cine apare ca fiind cumparator al imobilului care va fi partajat {spuneti ca: "mama a cumparat ptr.mine'} Daca doriti ajutor, explicati clar, fara sa faceti economie de cuvinte. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
29-09-2021 |
| Bună seara, casa era a mamei mele...împreună cu mine și cu consimțământul meu ca urmasa a tatălui meu. O singură casă este în discuție. M-am exprimat greșit. Este vorba de casa părinților mei,vândută în martie 2004 și în aceeași lună am cumpărat alta proprietar în acte eu și soțul meu iar mama să locuiască cu noi având uzufruct cât trăiește. Nu știu dacă ma exprim corect. Întrebarea este: în aceste condiții fostul soț are drepturi egale cu mine? | |
|
|
|
29-09-2021 |
| Bună seara, casa era a mamei mele...împreună cu mine și cu consimțământul meu ca urmasa a tatălui meu. O singură casă este în discuție. M-am exprimat greșit. Este vorba de casa părinților mei,vândută în martie 2004 și în aceeași lună am cumpărat alta proprietar în acte eu și soțul meu iar mama să locuiască cu noi având uzufruct cât trăiește. Nu știu dacă ma exprim corect. Întrebarea este: în aceste condiții fostul soț are drepturi egale cu mine? | |
|
|
|
29-09-2021 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Elena Tripon a scris pe 29-09-2021: Bună seara, casa era a mamei mele...împreună cu mine și cu consimțământul meu ca urmasa a tatălui meu. O singură casă este în discuție. M-am exprimat greșit. Este vorba de casa părinților mei,vândută în martie 2004 și în aceeași lună am cumpărat alta proprietar în acte eu și soțul meu iar mama să locuiască cu noi având uzufruct cât trăiește. Nu știu dacă ma exprim corect. Întrebarea este: în aceste condiții fostul soț are drepturi egale cu mine? V-am raspuns deja la aceasta intrebare. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
29-09-2021 |
|
| Elena Tripon a scris pe 29-09-2021: Bună seara, casa era a mamei mele...împreună cu mine și cu consimțământul meu ca urmasa a tatălui meu. O singură casă este în discuție. M-am exprimat greșit. Este vorba de casa părinților mei,vândută în martie 2004 și în aceeași lună am cumpărat alta proprietar în acte eu și soțul meu iar mama să locuiască cu noi având uzufruct cât trăiește. Nu știu dacă ma exprim corect. Întrebarea este: în aceste condiții fostul soț are drepturi egale cu mine? Sa-mi mai spuneti daca mama traieste la acest moment? | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
29-09-2021 |
| |
|
|
29-09-2021 |
|
| Deci, din cate am inteles eu speta: s-a vandut casa parintilor dvs, din care si dvs. detineati o cota de mostenire, ca fiica a tatalui dvs.decedat. O parte din banii obtinuti din vanzarea acestei case va apartineau, ca bun propriu, fiind obtinuti din vanzarea cotei de proprietate care v-a ramas dupa tata. Restul banilor erau ai mamei dvs., fiind echivalentul partii ei din casa. Ati pus banii la un loc cu mama si s-a cumparat casa pe numele dvs si al sotului. Pentru a usura explicatia, voi da un exemplu. Sa zicem ca din vanzarea casei parintilor s-au obtinut 100.000 lei. (75.000 lei mama si 25.000 lei dvs.) Si, sa zicem ca ati cumparat tot de 100.000 lei. Ceea ce corespunde sumei platite ptr noua casa cu banii obtinuti de dvs. din vanzarea anterioara (25.000 lei) este proprietatea dvs. exclusiva, fiind bani proprii din vanzarea unui bun propriu. Deci, din start dvs. aveti 1/4 din casa proprietatea dvs. exclusiva. Momentam insa, doar nuda proprietate din cauza uzufructului mamei. Mama, pentru banii dati la cumpararea casei, (cei 75.000 lei) si-a pastrat uzufructul viager. [se considera 20% din pretul imobilului, in exemplu nostru 20.000 lei). Iar acesti bani se presupune ca au fost incasati de dvs. si de sotul dvs acum 17 ani. Si probabil, mancati deja. Deci, s-ar scade din valoarea partajabila. Restul de 55.000 lei pot fi considerati fie donatie de la mama dvs pentru dvs. si sot impreuna, fie imprumut de la mama. Pentru ca presupun ca nu exista niciun act autentic facut la notar din care sa rezulta ca suma v-a fost donata doar dvs, imobilul va fi considerat bun comun. Au trecut 17 ani, iar mama dvs acum nu ar avea sanse sa ceara banii de la ginere daca v-ati gandi sa spuneti ca a fost imprumut. (partea sotului de 27.500 lei) In orice caz, ceea ce s-ar partaja acum, [uzufructul existand], ar fi nuda proprietate, care are o valoare economica mai mica decat cea a proprietatii depline (cu 20% mai mica). Deci, o eventuala sulta s-ar stabili la valoarea nudei proprietati. [80.000 lei in exemplul nostru, teoretic sotului revenindu-i 40.000 lei, daca ar fi cote egale de contributie) Insa, dvs. aveti din start 25.000 lei {banii dvs.personali}, deci se impart de fapt 55.000 lei, sotul avand doar 27.500 lei din casa. Asta e valabil doar daca in contract nu se mentioneaza proveninta banilor, din care sa reiasa ca banii v-au fost dati doar dvs. de catre mama, iar dvs. ati facut sotului un cadou in bani in timpul casatoriei. Daca s-ar fi mentionat acest lucru in vreun act notarial si inca nu ati fi definitiv divortata, ati putea revoca donatia. La partaj trebuie sa vedeti ce probatoriu puteti folosi (martori, inscrisuri) din care sa rezulte provenienta banilor. Nu in ultimul rand, mama dvs. care detine uzufructul viager pe intregul imobil, poate sa-l evacueze pe fostul ginere chiar si acum, dansa avand dreptul exclusiv de folosinta. va recomand sa mergeti cu toate actele la un avocat care sa le analizeze si sa vada cum le poate exploata in castigul dvs. Eu v-am raspuns aici "in orb". Deci, nici in cea mai rea situatie ptr dvs, sotul nu are drepturi egale cu dvs. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
29-09-2021 |
| Mulțumesc foarte mult. Am înțeles tot ce mi-ați explicat. Încă nu am divorțat, el a fost plecat o vreme și acum s-a întors cerându-și drepturile, adică jumătate din avere cum îi place să spună. Mulțumesc încă o dată că m-ați ascultat. Ați fost foarte drăguță. O seară plăcută și multă sănătate | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |