Forum avocaţi > Civil

Poti impune o chirie coproprietarului?

30-09-2021

Buna ziua. Un imobil, teren si constructii (locuinta si anexe), este detinut de catre 2 coproprietari, astfel: unul detine intregul teren si ½ din constructii iar celalalt detine restul de 1/2 din constructii. Locuinta si anexele au o astfel de configuratie că ar fi imposibil de impartit in mod egal, astfel ca sa se poata folosi imobilul in mod separat de catre parti. Intrebare: (1) Cel ce detine terenul poate IMPUNE o chirie celuilalt pe ½ din terenul aferent constructiilor? (2) Cuantumul acestei chirii poate fi “cenzurat” de catre vreo instanta? Eu cred ca nu dat fiind ca este un drept de proprietate.
Multumesc anticipat
Răspunde
 01-10-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
BOGDAN-IOAN a scris pe 30-09-2021:
Buna ziua. Un imobil, teren si constructii (locuinta si anexe), este detinut de catre 2 coproprietari, astfel: unul detine intregul teren si ½ din constructii iar celalalt detine restul de 1/2 din constructii. Locuinta si anexele au o astfel de configuratie că ar fi imposibil de impartit in mod egal, astfel ca sa se poata folosi imobilul in mod separat de catre parti. Intrebare: (1) Cel ce detine terenul poate IMPUNE o chirie celuilalt pe ½ din terenul aferent constructiilor? (2) Cuantumul acestei chirii poate fi “cenzurat” de catre vreo instanta? Eu cred ca nu dat fiind ca este un drept de proprietate.
Multumesc anticipat

Va trebui efectuata iesirea din indiviziune, printr-o actiune in instanta.

Proprietarul care detine terenul nu poate solicita o chirie celuilalt proprietar, in schimb instanta va dispune constituirea unui drum de servitute, pentru a-i da posibilitatea proprietarului care nu detine teren, sa aiba acces la imobilul pe care il detine.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-10-2021

Scuze, daca nu am postat, unde trebuie? Abea mi-am facut cont. Multumesc mult pentru raspuns Dar am niste nelamuriri
(1) Daca cineva construieste pe terenul meu, este evident ca accept asta doar daca am un cistig. Am auzit de astfel de situatii, cind proprietarii unui bloc platesc anual o suma proprietarului TERENULUI pe care este construit blocul. Sa inteleg că, in situatia de COPROPRIETATE, cel care are o constructie PROPRIETATEA SA, pe terenul MEU, este liber sa imi foloseasca terenul in mod GRATUIT? Pentru terenul de sub constructie, platesti IMPOZIT dar nu esti obligat sa platesti o CHIRIE pe care este construita casa? (2) La fel este si cu SERVITUTEA de trecere. Cunosc o situtie de acum vreo 10 ani, cind cineva a fost obligat, prin instanta, sa plateasca o anumita suma, ANNUAL, proprietarului FONDULUI ASERVIT. Să inteleg, (ca si la punctul anterior), ca daca este vorba de COPROPRITARI, aceste norme nu mai sunt valabile? (3) In ambele situatii, fie ca este vorba de plata unei sume ANUALE, pentru terenul aferent CONSTRUCTIEI (cf. cotei care iti revine, din constructie) sau pt. SERVITUTEA ce se instituie pt. accesul la constructii, PROPRIETARUL trebuie sa ITI OFERE GRATUIT: TERENUL de sub constructie si sa aiba LIMITARI ale proprietatii sale, ca sa iti ofere servitutea?
Cu deosebita consideratie
Răspunde
 01-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
BOGDAN-IOAN a scris pe 30-09-2021:
Multumesc anticipat

Ca sa va pot ajuta, sa-mi spuneti cum s-a ajuns in acesta situatia: terenul detinut de o persoana, iar constructia detinuta de 2 persoane. Prin construire? Cumparare? Mostenire?

In functie de raspuns, putem vorbi de dispozitii aplicabile superficiei si/sau de coproprietate fortata si perpetua a terenului aferent constructiei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-10-2021

Multumes mult pentru atentia Dvs. Cu recunostinta.
Un imobil, inscris in Cartea Funciara:casa, anexe,gradina. PROPRIETARUL INITIAL, necasatorit si fara copii, decedeaza. Imobilul revine, prin mostenire legala, fratelui. Acesta trasmite imobilul, prin Conventie (de intretinere), unui CUPLU CASATORIT (fiul si nora acestuia). In Extrasul CF apar sotii ca si coproprietari. La un moment dat, sotii DIVORTEAZA. La un an dupa divort ambii decedeaza. Se face succesiunea : fiecare defunct are cite un mostenitor : M1 ( al fiului/sotului) si M2 (al fostei nore/ a fostei sotii).
Dupa ce sotii devin proprietari, statul roman emite TITLUL de PROPRIETATE, pe numele proprietarului initial, pentru TERENUL acestui imobil. Terenul revine in totalitate, prin TESTAMENT, mostenitorului M1. (Imobilul a facut obiectul legilor proprietatii. Nu exista nici un alt document care sa dovedeasca suprafata terenului.)
In aceste conditii : M1 detine intregul teren (mostenit pe baza Titlului de proprietate) si ½ din constructii. M2 detine doar ½ din constructii.
Daca se pune problema iesirii din indiviziune, casa alcatuita din 2 camere NEdecomandate, este imposibil de impartit si de a se folosi, separat pe utilitati.
Răspunde
 02-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
In primul rand, uitati-va intr-un extras CF al imobilului constructie.
Ce scrie ref. strict la terenul de sub casa/amprenta constructie? Este trecuta ca fiind in coproprietate?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-10-2021
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 02-10-2021:
In primul rand, uitati-va intr-un extras CF al imobilului constructie.
Ce scrie ref. strict la terenul de sub casa/amprenta constructie? Este trecuta ca fiind in coproprietate?

Da, constructiile (casa, anexe) sunt detinute in coproprietate 1/2-1/2. Multumesc anticipat
Răspunde
 04-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu am intrebat bine: exista in CF vreo mentiune la coproprietatea fortata?
Scrie undeva ceva despre vreun P.U.C?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-10-2021
Vizitator
Nu exista nici o mentiune in acest sens. Apreciez ca este vorba despre superficie.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.