Forum avocaţi > Civil

Contractele de credit cesionate

12-10-2021
Vizitator
Buna ziua.
Am pierdut o contestație la executare, iar acum am primit o adresa de poprire prin care sunt anunțată ca noul creditor este o firma de recuperare. Menționez ca creditul de nevoi personale pus in executare a fost încheiat in ianuarie 2017, deci după adoptarea OUG 52/2016. As dori sa stiu daca in cazul acesta se aplica art 58 alin 5 din OUG 52/2016 care spune ca contractele de credit cesionate unei wntitati de recuperare creante nu aunt titluri ezecutorii. Mulțumesc mult.
Răspunde
 13-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da.
Art. 135 din OUG 52/2016 arata ca prevederile art. 1 - 129 NU se aplică contractelor de credit aflate în curs de derulare la data intrării în vigoare a acesteia.

OUG a intrat in vigoare la 30.09.2016. Deci, si contractul dvs din ianuarie 2017 se supune OUG.

Pentru rationament si concluzii, cautati pe internet :

DECIZIA nr. 500 din 25 iunie 2020 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 135 alin. (1) raportat la art. 58 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori
EMITENT CURTEA CONSTITUȚIONALĂ
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 11 din 6 ianuarie 2021

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-10-2021
Vizitator
Mulțumesc mult pentru răspuns.
Acea hotărâre ala care ați făcut referire o citisem dar nu știam daca se aplica la orice tip de contract de credit.
Totuși in cazul meu , daca am făcut contestație la executare pe care am pierdut-o, pot sa depun contestație la poprirea primita acum si sa invoc lipsa titlului executoriu raportat la oug 52/2016 si lipsa calitate de creditor? Mulțumesc frumos.
Răspunde
 13-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, orice act de executare poate fi atacat separat. Sa fiti doar in termen.
S-ar putea insa ca cele 2 aspecte mentionate de dvs, de vreme ce existau deja la data primei contestatii, sa nu fie admise acum si sa fie considerate tardive.
Incercati, insa.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-10-2021
Vizitator
Va mulțumesc pentru raspunsuri.
Totuși daca e așa vorbim de nulitate absoluta, nu poate fi invocata oricand?
Se poate introduce acțiune in constatare prin care sa se soli ițe constatarea nulității calității de creditor si calității de titlu executoriu raportat la Oug 52/2016?.
Răspunde
 14-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Teoretic, da, nulitatea absoluta este imprescriptibila, si poate fi invocata oricand, pe cale de exceptie ori actiune.

Iar nulitatea actelor de procedura dintr-un proces anume poate fi invocata de oricine, in orice stare a procesului.

Procesul dvs. s-a terminat.

In plus, art 178 C.pr.civ la alin 5 prevede:
(5) Toate cauzele de nulitate a actelor de procedură deja efectuate trebuie invocate deodată, sub sancţiunea decăderii părţii din dreptul de a le mai invoca.

Veti observa ca v-am spus in primul raspuns "sa incercati" si ca "s-ar putea" sa fie respinse ca tardive.
Depinde de viziunea si pregatirea judecatorului, din pacate si de partea adversa, daca gaseste argumente sa se opuna convingator sustinerilor dvs.

Iar o actiune in constatare, dupa parerea mea, va fi respinsa ca inadmisibila. Calea de realizare ar fi fost contestatia la executare, pe care nu ati fructificat-o corespunzator, din pacate.

Deci, puteti formula si actiune in constatare (atentie, se taxeaza la valoarea contractului) insa sa fiti pregatita sa va fie respinsa ca inadmisibila. (dp meu de vedere, aproape sigur)

Si puteti formula contestatie la executare si sa invocati si nulitatea;
am recitit prima dvs. postare si inteleg ca abia acum s-a schimbat creditorul in dosar; scuze, n-am citit postarea cu suficienta atentie. [nu mai sterg ce v-am scris pana acum, poate va ajuta oricum]

Deci, daca recuperatorul s-a schimbat DUPA respingerea primei dvs. contestatii, si abia acum ati fost informata prin adresa de infiintare a popririi cine a devenit parte in dosarul de executare, (s-a schimbat o parte cf 645} aveti toate sansele sa castigati. Invocati si lipsa notificarii cesiunii si pierderea caracterului de titlu executoriu.

Calitatea de creditor sau de debitor se poate transmite oricând în cursul executării silite, insa potrivit legii [art.645] Daca legea spune ca e ilegal ca executarea sa o faca un recuperator, atunci executarea e ilegala.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-10-2021
Vizitator
Buna ziua!
Sunt dintr-o situație puțin asemănătoare si as dori sa stiu daca in cazul meu este valabila OUG 52/2016 la care ați făcut referire.
Situația mea este următoarea:Am depus o contestație la executare in 2018 , dar datorita unor decese succesive in decurs de o luna, am uitat efectiv sa plătesc taxa de timbru si astfel contestația a fost anulata. In 2019 am primit de la executor o somație in care mi se spunea ca contractul a fost cesionat. Menționez ca contractul a fost încheiat in aprilie 2017.Am depus contestație la somație insa a fost respinsa, dar nu am invocat art 58 din oug 52/2016 , referitor la faptul ca contractele cesionate nu mai sunt titluri executorii. Acum am primit o înștiințare de poprire la locul de munca , pot invoca lipsa titlului executoriu si lipsa calității de creditor raportat la acest articol? Multumesc pentru orice răspuns.
Răspunde
 20-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Daca sunteti in termenul de 15 zile pentru a contesta adresa de poprire, puteti incerca si dvs. Legea este general valabila. Insa dosarul trebuie totusi studiat de un avocat local ca sa va confirme sansele de reusita.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.