|
20-10-2021 |
 | Cori Vizitator |
| Buna ziua, In cazul in care nu am realizat venituri in anul curent, si as dori sa beneficiez de asigurare de sanatate prin CNAS, am inteles ca trebuie sa depun o declaratie la ANAF. Intrebarea mea e daca se plateste pe lunile din urma sau asigurare fiind valabila pe un an de zile din momentul in care am depus declaratie, de exemplu am depus luna aceasta declaratia, iar aceasta fiind valabila pana anul viitor in luna Octombrie urmand sa platesc 1380 lei in total pe aceste 12 luni? Iar daca este asa, in momentul in care am depus declaratie trebuie sa achit suma pe o luna (115 lei) sau va trebuie sa achit in avans pe mai multe luni? Multumesc | |
|
|
|
20-10-2021 |
 | Ana Pop Vizitator |
| Eu am platit pe o luna initial si apoi spre finalul peeioadei in februarie 2021 am platit restul. Am.fost asigurata pe un an. Am platit online dar la inceput am completat la anaf niste formulare. Succes. | |
|
|
|
22-10-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Trebuie sa depuneti Declaratia unica. Se depune online ori prin posta. Formularul il gasiti pe site-ul ANAF. Plata CASS pentru persoanele care nu realizeaza venituri este de 10% calculat la 6 salarii brute pe economie. Pentru 2021 este 2300 x 6 x 10% = 1380 lei /an. Dupa ce depuneti declaratia pentru 2021 aveti termen sa efectuati integral plata pana la 25 mai 2022; pana atunci, platiti cum puteti si cand puteti (nimic ori 1 leu ori 100 de lei) Si tot pana la 25 mai 2022 trebuie sa depuneti o noua declaratie unica, ptr. 2022, in aceleasi conditii, daca nu realizati venituri insa doriti sa fiti in continuare asigurata la sanatate. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
22-10-2021 |
 | Cori Vizitator |
| Buna, nu am inteles partea cu termenul limita de 25 mai 2022. deci daca in luna aceasta octombrie 2021 depun declaratia unica la ANAF eu datorez 1380 ce trebuie achitati pana la 25 mai 2022 adica in termen de 7 luni de zile din acest moment? dar tinand cont ca eu depun declaratia luna aceasta, nu ar trebui sa beneficiez de asigurare 12 luni din momentul depunerii cererii, am citit undeva ca asigurarea e valabila 12 luni? adica eu nu achit 1380 pentru 12 luni? (fie banii aia in rate). de ce e termenul 25 mai 2022, si de ce mai trebuie sa depun o alta declaratie dupa 25 mai 2022 daca vreau sa beneficiez de asigurare daca teoretic eu ar trebui sa fiu asigurat pana in ocombrie 2022. | |
|
|
|
22-10-2021 |
|
| Deveniti asigurata la momentul depunerii declaratiei; calitatea de asigurat nu depinde de plata; daca nu o veti plati pana la termenul legal, veti fi executata silit direct. Iar termenul de plata ptr toata lumea, indiferent de momentul depunerii declaratiei este 25 mai 2022. Asigurarea e valabila 12 luni de la data trimiterii ei la fisc. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
22-10-2021 |
 | Cori Vizitator |
| Av.STARJIL M. a scris pe 22-10-2021: Deveniti asigurata la momentul depunerii declaratiei; calitatea de asigurat nu depinde de plata; daca nu o veti plati pana la termenul legal, veti fi executata silit direct. Iar termenul de plata ptr toata lumea, indiferent de momentul depunerii declaratiei este 25 mai 2022. Asigurarea e valabila 12 luni de la data trimiterii ei la fisc. Deci daca depun declaratia aceasta luna sunt asigurat pana anul viitor in luna Octombrie, insa termenul de plata pentru cei 1380 lei este pana in mai 25 2022, si nu un termen de 12 luni pana la momentul sfarsitului asigurarii, daca am inteles corect? adica eu nu pot sa depun 115 lei in fiecare luna timp de 12 luni, ci trebuie sa platesc integral 1380 lei pana in 25 mai 2022. corect? ceea ce tot nu am inteles, de ce trebuie tot pana in 25 mai 2022, sa depun o noua declaratie in cazul in care nu realizez venituri si vreau sa fiu in continuare asigurat, daca eu teoretic sunt asigurat pana in octombrie 2022, pentru ca am platit 1380 lei pana la 25 mai 2022. de ce nu pot depune o noua declaratie dupa octombrie 2022 (pentru ca eu pana la acea data am fost asigurat), unde sa mentionez ca nu am realizat venituri in 2022, si vreau sa beneficiez in continuare de asigurare de sanatate. daca depunde o alta declaratie inainte de 25 mai 2022, ce inseamna de fapt asta? ca voi datora alti 1380 lei pana la 22 mai 2023? nu are sens acest lucru, din moment ce eu sunt deja asigurat 12 luni pt. perioada oct 2021 - oct 2022 . | |
|
|
|
22-10-2021 |
|
| Pentru anul 2022, salariul brut va fi de 2550 lei, ceea ce inseamna ca si cota CASS pentru 2022 creste [la 1530 lei - in loc de 1380 lei]. Pentru orice nelamuriri, va sugerez sa va adresati organului fiscal. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
22-10-2021 |
 | Cori Vizitator |
| Av.STARJIL M. a scris pe 22-10-2021: Pentru anul 2022, salariul brut va fi de 2550 lei, ceea ce inseamna ca si cota CASS pentru 2022 creste [la 1530 lei - in loc de 1380 lei]. Pentru orice nelamuriri, va sugerez sa va adresati organului fiscal. am inteles toate aspectele legate de suma datorata, ca poate fi esalonata plata si care este termenul respectiv si cum se calculeaza iar ca anul viitor se majoreaza salariul minim si modul in care se recalculeaza contributia ceea ce nu am inteles desi am citit ghidul prezent pe site-ul ANAF, de ce daca in momentul in care am depus declaratia in luna curenta si ma angajez sa platesc 1380 fiind asigurat 12 luni de acum incolo, de ce trebuie sa depun o alta declaratie unica anul viitor inainte de termenul de expirare a asigurarii mele. eu daca depun declaratia unica luna aceasta si voi beneficia de asigurare pt. perioada oct 2021 - oct 2022 , de ce de exemplu mai e nevoie sa depunde alta inainte de 25 mai daca vreau sa beneficiez in continuare de asigurare daca eu sunt deja asigurat pana in oct 2022. si pana la urma eu poate ma angajez anul viitor in perioada in care deja beneficiez de asigurare si nu voi mai avea nevoie de ea inca un an de zile | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |