Forum avocaţi > Civil

TVA Vanzare Imobil Persoana Fizica

21-10-2021
Vizitator
Buna Seara!

Va cer o parere in legatura cu situatia de mai jos, m-am consultat deja cu un notar public, dar inca am dubii si nu stiu la cine sa apelez.

Anul acesta am vandut un teren extravilan cumparat in 2018, si un apartament cumparat cu credit ipotecar 2015, valoarea totala a celor 2 fiind de 55.000 de euro.

Am cumparat o casa tot anul acesta, cu banii de pe cele 2 si folosind din nou si un credit ipotecar.

Acum vrem sa vindem casa, din mai multe motive, Mentionez ca atat casa cat si apartamentul au fost folosite ca si locuinta personala. trebuie sa platim TVA daca valoarea total a tranzactiilor depaseste 450.000 de lei? daca da care este valoarea TVA?

Din cate am citit in pasajul din lege de mai jos, nu ar trebui sa platim TVA, dar nu sunt sigur.

"Prima categorie de operatiuni pentru care persoana fizica nu devine persoana impozabila, si prin urmare operatiunea nu se cuprinde in sfera de aplicare a TVA, este vanzarea de constructii si de terenuri daca persoanele fizice vand bunuri pe care le-au utilizat in scopuri personale. Indiferent de valoarea cladirilor sau terenurilor care apartin persoanei fizice, si nu au fost cumparate in vederea revanzarii, ci se poate demonstra ca au fost utilizate in scopuri personale (locuinte proprietate personala, case de vacanta, suprafete de terenuri mostenite sau aferente cladirilor), tranzactiile privind vanzarea acestora nu intra in sfera de aplicare a TVA."
Răspunde
 22-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Persoana fizică are obligația de a se înscrie în scopuri de TVA atunci când realizează livrări de bunuri imobile:

1. Realizează cel puțin două livrări de bunuri imobile pe an, achiziționate în scopul vânzării și nu pentru folosul personal, iar cel puțin unul dintre imobile este o construcție/parte de construcție nouă sau un teren construibil, iar valorile cumulate ale tranzacțiilor depășesc plafonul TVA.

2. Livrează un teren construibil sau o altă construcţie/parte dintr-o construcție nouă, după ce și-a manifestat intenția de a construi un imobil nou, în vederea înstrăinării, iar valoarea tranzacției depăşeşte plafonul TVA.

3. În anul anterior a realizat mai mult de o livrare de bunuri scutite de la plata TVA, dar în anul în curs livrează un bun imobil supus regimului TVA, iar cumulul tranzacțiilor realizate în cei doi ani depășește plafonul pentru înregistrarea în scopuri TVA.

Din cele relatate de dvs, nu intrati la nicio categorie, deci consider ca nu este o operatiune supusa TVA.

Insa fiscul s-ar putea sa va verifice.

De aceea, sa va pregatiti din timp actele de proprietate, istoricul de rol fiscal, extrase de CF, actele de creditare etc.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-10-2021
Vizitator
Multumesc pentru raspuns, acelasi lucru mi-a fost transmis si de catre notar, dar mi-a spus ca ar fi bine sa intreb si un avocat sau contabil.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.