Forum avocaţi > Civil

Ma pot muta la 16 ani singur?

04-11-2021
Vizitator
Am 15 ani si nu pot sa spun ca nu imi este bine la parinti, dar simt nevoia sa plec si sa ma descurc cat de cat singur. Daca parintii mei sunt complet de acord sa ma mut si imi vor da si alocatie sa ma pot intretine in timp ce imi continui studiile, este legal sa ma mut?
Răspunde
 05-11-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daca parintii sunt "complet de acord", asteptati sa faceti 16 ani si formulati in instanta o actiune pentru dobandirea capacitatii de exercitiu depline anticipate, in cadrul careia parintii isi vor exprima acordul, iar instanta va consemna acest acord.

Pana atunci, cf. legii, parintii sunt obligati sa va tina langa ei, la domiciliul lor.[daca nu e vorba de alte situatii, de ex. scolarizare in alta tara ori localitate si locuirea intr-un internat sau la vreo ruda]

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-02-2024
Vizitator
Am multe întrebări și mare nevoie de niște ajutor, părinții mei sunt despărțit și locuiesc cu bunica din partea tatălui, mama este plecată în altă țară și ai mei nu mai vor să mă țină, am vre o posibilitate să pot să rămân în oraș ul meu dat fiind că am 16 ani, iar mama este în altă țară, aș putea să mă mut singură sau am nevoie de o persoană care să mă supravegheze nu pot sta la rude de oarece bunica din partea mamei are probleme nu știu sincer este mult de procesat și puțin timp
Răspunde
 22-02-2024

@Răzvan

conform legislației în vigoare, minorii (persoane sub 18 ani) sunt sub autoritatea părintească până la atingerea majoratului sau până când sunt emancipați. Părinții au drepturi și responsabilități privind îngrijirea, educația și reprezentarea intereselor copiilor lor minori.

Decizia de a te muta de la părinți și de a trăi independent la vârsta de 15 ani implică mai multe aspecte legale și practice. În principiu, dacă părinții sunt de acord, te pot sprijini să locuiești separat, asigurându-ți totodată întreținerea și educația. Aceasta include transferul alocației și orice alt sprijin financiar necesar pentru a te întreține.

Totuși, este important de menționat că, chiar cu acordul părinților, trebuie să existe un cadru legal care să asigure că drepturile tale sunt protejate și că locuința ta nouă îndeplinește condițiile adecvate de viață și siguranță. În plus, ar trebui să fie luate în considerare și aspectele legate de continuarea studiilor și de accesul la servicii medicale.

În aceste condiții, este recomandat ca tu și părinții tăi să consultați un avocat specializat în dreptul familiei pentru a discuta despre opțiunile legale și pentru a înțelege mai bine drepturile și responsabilitățile fiecărei părți în această situație. Avocatul vă poate ajuta să găsiți cea mai bună soluție legală pentru a te asigura că tranziția către o viață independentă se face într-un mod care îți protejează interesele și bunăstarea.

În plus, este important să contactezi și alte instituții relevante, cum ar fi serviciile sociale locale, care pot oferi sprijin și consiliere în astfel de situații. Acestea pot oferi resurse și informații despre programele de sprijin disponibile pentru tinerii care doresc să trăiască independent.
Răspunde
 22-02-2024

@ Geanina

Situația minorilor este reglementată în mod specific de Codul Familiei și de alte legi care protejează drepturile copiilor. La vârsta de 16 ani, ești încă considerat minoră și, prin urmare, sub autoritatea părintească. Părinții sau tutorii legali sunt responsabili pentru îngrijirea și întreținerea ta până la atingerea majoratului (18 ani) sau până la emancipare.

Dacă mama ta este în altă țară și nu există alți membri ai familiei care să poată prelua responsabilitatea îngrijirii tale, sunt câteva opțiuni pe care le poți explora pentru a rămâne în orașul tău:

Tutela: Dacă ambii părinți sunt absenți sau incapabili să-ți asigure îngrijirea și întreținerea, un tutore poate fi numit pentru a-ți asuma responsabilitatea legală pentru tine. Tutorele poate fi un membru al familiei extinse sau o persoană desemnată de autoritățile locale de protecție a copilului. Este necesar să contactezi serviciul social local pentru a discuta despre situația ta și pentru a iniția procedura de tutelă, dacă este cazul.

Emanciparea: La vârsta de 16 ani, există posibilitatea emancipării, care îți permite să ai o parte din drepturile unui adult, inclusiv dreptul de a decide unde să locuiești. Emanciparea se poate realiza prin cerere la tribunal, cu argumente solide privind maturitatea ta și capacitatea de a te întreține singur. Totuși, acest proces este mai rar utilizat și necesită îndeplinirea unor condiții specifice.

Sprijin de la autoritățile locale: Autoritățile de protecție a copilului pot oferi sprijin și îndrumare în situații dificile, cum ar fi a ta. Ele pot aranja, de exemplu, plasamentul într-o familie substitutivă sau într-o instituție de îngrijire, dacă nu există alte soluții viabile pentru îngrijirea ta.

Este foarte important să discuți situația ta cu un adult de încredere, cum ar fi un consilier școlar, un profesor sau un membru al familiei extinse, care te poate ajuta să navighezi prin aceste opțiuni și să contactezi serviciile sociale locale. De asemenea, este esențial să contactezi un avocat specializat în dreptul familiei pentru a primi asistență juridică specifică cazului tău și pentru a înțelege drepturile și opțiunile tale legale în detaliu.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.