Forum avocaţi > Civil

Acte necesare donatie

05-11-2021

Detin o cota parte dintr-un imobul si vreau sa donez acesata parte.
Am nevoie de o confirmare de la celalat proprietar ca nu am datorii la intretinere (contractele de utilitati sunt pe numele lui)sau pot sa fac fdonatia fara aceasta confirmare?
Multumesc
Răspunde
 05-11-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Pentru donatie, aveti nevoie de:

- certificat fiscal pe numele dvs, eliberat de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că sunteti la zi cu plăţile către Stat
- adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari sau locatari care sa arate că proprietarul este la zi cu datoriile faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc
- documentatia cadastrala
- extrasul CF va fi cerut de notar

Din cate stiu eu, doar in caz de vanzare este nevoie de ultima factură și chitanță privind plata la zi a utilităților aferente imobilului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-11-2021
Vizitator
Multumesc dar sunt doar 2 proprietari si nu exista asociatie de proprietari.
Ce document imi trebuie in locul adeverintei emise de asociatia de proprietari/locatari ?
Multumesc
Răspunde
 05-11-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Adeverinta emisa de asociatia de proprietari este specifica asociatiilor.
Daca locuiti intr-un imobil unde nu exista asa ceva si nu sunt cheltuieli de intretinere la comun, nu aveti nevoie de adeverinta. Si nu aveti cu ce sa o inlocuiti.

Iar in ceea ce priveste dovada privind plata utilitatilor la zi - e ceruta doar la vanzari, nu si la donatii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-11-2021
Vizitator
Sunt cheltuieli comune (electricitate, gaze, apa, canal). Contractele de utilitati sunt pe numele celuilalt proprietar platesc celuilat proprietar partea mea.
Sa inteleg ca nu am nevoie de nicio confirmare si ca nu risc ca celalalt proprietar sa conteste donatia.
Răspunde
 05-11-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Domnul meu,

Daca este un imobil cu doua unitati locative independente, detinute in exclusivitate de cate o persoana, (2 proprietari pe imobil) si acest imobil are o casa scarii, un pod, mai stiu eu ce, la comun, este o situatia simulara unui bloc cu 2, 3 etc apartament, cu sau fara asociatie de proprietari. Fiecare unitate locativa are contractele sale de utilitati.

Daca este un imobil detinut in comun, in cote parti de 2 persoane (coproprietari), (fara a fi 2 unitati locative intabulate distinct) iar utilitatile sunt furnizate in baza unui singur contract, pe numele doar unui coproprietar, dvs. va donati cota de proprietate, iar noul coproprietar va suporta in continuare cota sa de cheltuieli.

Noul copropriatr poate cere iesirea din indiviziune, impartirea efectiva in natura a imobilului si apoi sa-si faca contracte ptr utilitati separat.

Care este situatia dvs?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-11-2021
Vizitator
Imobilul nu se poate imparti deci nu se poate iesi din indiviziune. Celalat proprietar ar vea sa cumpere partea mea si ma astept sa se opuna donatiei.
Daca e nevoie de vreo confirmare din partea lui privind plata cotei mele de utilitati, ma astept sa ma amane... Mai rau daca fac donatie fara aceasta confirmare, mi-a teama ca va ataca donatie.
Ce pot sa fac ?
Răspunde
 05-11-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Mergeti la notar. Vedeti ce acte va cere. Nu va cere dovada platii utilitatilor. Faceti donatia linistit. Coproprietarul nu are cum sa atace donatia.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-11-2021
Vizitator
Multumesc, apreciez raspunsrile dvs.
Răspunde
 06-11-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Andrei Mateescu a scris pe 05-11-2021:
Imobilul nu se poate imparti deci nu se poate iesi din indiviziune. Celalat proprietar ar vea sa cumpere partea mea si ma astept sa se opuna donatiei.
Daca e nevoie de vreo confirmare din partea lui privind plata cotei mele de utilitati, ma astept sa ma amane... Mai rau daca fac donatie fara aceasta confirmare, mi-a teama ca va ataca donatie.
Ce pot sa fac ?

In situatia expusa puteti dona cota pe care o detineti, fara a exista riscul anularii acestei donatii, chiar daca celalalt coproprietar va dori acest lucru.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.