Forum avocaţi > Civil

Renunțare la mostenire

22-11-2021
Vizitator
Bună ziua,
După decesul tatălui meu în 1986 nu am făcut succesiune și nu am niciun act de moștenitor după tatăl meu. După ani de zile am aflat de un teren( imobil) în orașul Rm Sarat, teren ramas dupa bunica mea adica mama tatălui meu. Am fost la primaria de acolo în 2009 sa aflu ce este cu acel teren. La primărie pe atunci nu au vrut sa stea de vorba cu mine cerandu mi acte sa mi dovedesc calitatea. Am revenit in Rm Sarat și de la primărie mi s a spus ca trebuie sa fac o cerere în care sa ma trec ca unic moștenitor ca să pot cere situația terenului respectiv. Cu toate ca în acte era și un act moștenitor în care erau trecuți și tatăl meu și sora lui a trebuit totusi sa fac aceasta cerere ca unic moștenitor. Eu nu mai cunosc și n am ținut legătură cu nimeni din partea sorei tatălui meu( mătușa mea). Ca urmare atunci am fost fortat si am plătit taxele și penalizările respective la primărie iar pe chitanță si decizia de impunere este trecut tatăl meu și sora lui si nu eu ca unic proprietar. După 2009 am plecat în străinătate și am lăsat lucrurile asa crezând ca o sa apară și cineva din partea mătușii mele care se va interesa de teren dar se pare ca toți acești ani nu s a interesat nimeni. Anul acesta m am trezit cu o înștiințare de la Primăria din Rm Sarat ca sunt dator cu o suma frumușică la taxe și impozite in baza unei noi decizii de impunere doar pe numele meu ca debitor si din partea defunctului doar tatal meu deci fara sora lui, matusa mea asta cu toate ca exista un act de moștenire din 1978 unde sunt trecuti ambii! Am luat legătură cu primăria și mi s a transmis ca în baza cererii făcute în 2009 eu sunt cel care trebuie sa plătesc ca unic moștenitor! Menționez ca eu nu sunt interesat mai departe de acest teren fapt care l am spus și 2009 primariei știind de atunci ca i foarte complicat totul deoarece mai sunt și urmașii din partea mătușii mele pe care nu am de unde sa i iau, deci nu pot face nimic cu terenul fara urmașii matusii mele. Problema este deci aceea cerere făcută la " insistenta" primăriei in 2009.
Întrebarea mea este dacă pot scapa( renunta) la jumatate din acest teren și implicit a scapa și de aceste taxe intr un fel impuse ilegal de primărie?
Mulțumesc anticipat
Răspunde
 23-11-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Dvs. sunteti singurul acceptant al mostenirii si ati facut acte prin care ati acceptat mostenirea (cererea catre primarie in care v-ati declarat calitatea si ati achitat impozitele)
Dupa ce ati acceptat mostenirea, nu se mai poate renunta la ea.
Insa, o puteti vinde.
Bineinteles, va trebui sa treceti si pe la un notar ca sa obtineti certificatul de mostenitor.
Iar impozitele restante pot fi esalonate la plata, ori puteti stabili cu un viitor cumparator sa le achite el in prealabil intocmirii actelor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-11-2021
Vizitator
Bună ziua,

Am înțeles ca se considera ca am acceptat tacit moștenirea în urma cererii făcute atunci ca unic moștenitor dar pe dovada plății taxelor atunci in 2009 nu este numele meu trecut ci a tatălui meu și sorei ambi decedați iar în decizia de impunere din 2009 de taxe si impozite la fel. Am fost la notar azi și am inteles ca atata timp cat nu exista succesiune pe numele meu nu pot vinde sau face nimic cu acel teren si aici vorbim de jumatate din el caci cealalta jumatate se duce celor din partea matusii mele. Am explicat ca nu ma interesează nimic fereritor la acel teren doar ca vreau sa scap cat mai repede de el. Printr o Declarație de neacceptare a succesiunii dupa tatal meu la notar terenul poate ajunge la stat in cazul acesta la Primărie și sa facă ce vor ei cu el mai departe.
Sper sa se rezolve asa. Mulțumesc
Răspunde
 23-11-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Dvs. ati facut cererea, dvs. ati platit (mortii, evident, nu aveau cum). Ati acceptat tacit mostenirea.

Sincer, nu stiu ce notar v-ar face - daca evident ii spuneti cum sta cu adevarat situatia - o declaratie de renuntare la succesiune acum.

Atentie: daca ati mai luat ceva bunuri (apartament, masini, mai stiu eu ce) de pe urma tatalui dvs, si la acelea renuntati. La mostenire acceptarea e totala, nu pe parti, renuntarea, tot asa. Adica, totul sau nimic.

Si, da, v-am spus ca aveti nevoie de certificatul de mostenitor.
De ce nu incercati sa gasiti un urmas al matusii dvs. sa-l chemati la notar? Poate ei au nevoie de teren si va scapa de plata impozitelor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-03-2025
Vizitator
Rog nr de contact domnule Anastasescu, sunt din Rm Sarat
Răspunde
 05-03-2025

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Puteți găsi datele de contact ale domnului avocat pe site-ul baroului din care acesta face parte.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.