Forum avocaţi > Civil

Recursul

02-12-2021
Vizitator
Buna ziua,
Am pierdut in dosarul (civil), de fond la judecatorie si apoi am pierdut apelul la tribunal. Mi s-a oferit optiunea de a formula recurs. Unde va avea loc recursul, la curtea de apel? si daca am pierdut la ambele instante, care sunt sansele pentru schimbarea deciziei?
Răspunde
 02-12-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, recursul se judeca de instanta imediat superioara, adica curtea de apel competenta teritorial.

Casarea unor hotărâri prin recurs se poate cere numai pentru următoarele motive de nelegalitate:

1. când instanţa nu a fost alcătuită potrivit dispoziţiilor legale;

2. dacă hotărârea a fost pronunţată de alt judecător decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului sau de un alt complet de judecată decât cel stabilit aleatoriu pentru soluţionarea cauzei ori a cărui compunere a fost schimbată, cu încălcarea legii;

3. când hotărârea a fost dată cu încălcarea competenţei de ordine publică a altei instanţe, invocată în condiţiile legii;

4. când instanţa a depăşit atribuţiile puterii judecătoreşti;

5. când, prin hotărârea dată, instanţa a încălcat regulile de procedură a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii;

6. când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se întemeiază sau când cuprinde motive contradictorii ori numai motive străine de natura cauzei;

7. când s-a încălcat autoritatea de lucru judecat;

8. când hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-12-2021
Vizitator
Deci opinia dv. profesionala care este? Vorbind din experienta. Sansele in asemenea cazuri sunt mici si se intampla foarte rar ca deciziile judecatoriei si a tribunalului sa fie intoarse de curtea de apel... ?
Multumesc.
Răspunde
 02-12-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dupa modificarile legislative de la nivelul anului 2013, recursul a devenit o cale extraordinara de atac, care poate fi exercitata doar pentru motive de legalitate.
Nu am cum sa formulez un raspuns general valabil; multi depun recurs pentru ca nu vor sa renunte, si fara sa gandeasca obiectiv daca ptr cauza lor au identificat sau nu un motiv din cele expres si limitativ enumerate de lege.
In recurs nu se rejudeca faptele, ci se identifica greselile de drept (daca ele exista). Daca nu exista, e doar timp pierdut.
Trebuie ca un avocat sa va studieze dosarul si sa vada daca exista vreun motiv de casare in speta dvs.
Fara studierea dosarului, nimeni nu va poate oferi un raspuns.
Iar statistica nici atat ptr ca nu are relevanta.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-12-2021
Vizitator
Din pacate consultatia cu un avocat pantru a determina care sunt sansele, este cu mult mai costisitoarea decat taxa de timbru pentru acest recurs. Cred ca am sa aleg recursul.
Multumesc din nou.
Răspunde
 03-12-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Atunci, luati dvs. punct cu punct motivele de casare pe care vi le-am indicat si verificati cu atentie situatia din dosar ca sa vedeti daca gasiti ceva de care sa va agatati.
Insistati pe pct.5,6 si 8, cele mai uzitate, poate observati aspecte din care reiese ca instanta a aplicat gresit legea.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.