Conform art.255 C.pr.civila, (admisibilitatea probelor), la cererea instanţei, autorităţile competente sunt obligate să îi comunice, în termenul stabilit, toate informaţiile, înscrisurile ori reglementările solicitate. Deci, instanta - daca ar considera necesar si doar daca ii cere expres partea care a propus martorul - ar putea sa faca acest lucru, insa este obligatia partii care desemneaza un martor sa arate cum se numeste si unde urmeaza sa fie citata o persoana. In cazul dvs, nu are cine sa le spuna la acest moment ca procedura de citare nu este facuta corect, de vreme ce nu sunteti citat la domiciliu. Factorul postal care indeplineste procedura o viciaza, lasand-o la adresa parintilor dvs. Eu nu mi-as face probleme. In plus, cei de la primarie care au oferit postasului nr dvs. de telefon au incalcat regulamentul GDRP. Deci, pana la acest moment, din punct de vedere legal, dvs. nu ati fost citat. Pe cale de consecinta, nu are relevanta ce stiti din alte surse. Si nu va poate nimeni obliga sa va prezentati in instanta. Chiar si in situatia in care partea care v-a propus ca martor ar depune diligente la Evidenta populatiei sa va afle adresa exacta, si instanta ar obtine datele dvs. de contact si v-ar cita, tot nu puteti fi obligat sa va prezentati si sa depuneti marturie. C.pr.civila spune clar ce se intampla in procesele civile daca martorul citat corect nu vrea sa se prezinte: Art. 313 - Refuzul martorului de a se prezenta (1) Împotriva martorului care lipseşte la prima citare, instanţa poate emite mandat de aducere. (2) În pricinile urgente, se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar la primul termen. (3) Dacă, după emiterea mandatului de aducere, martorul nu poate fi găsit sau nu se înfăţişează, instanţa va putea proceda la judecată. Sa nu va sperie acel mandat de aducere. Nu inseamna ca vine cineva si va duce cu forta in fata instantei in ziua procesului. Va veni un politist cu cateva zile inainte, care va va inmana citatia si va intocmi un proces verbal ca a fost la dvs. si v-a informat despre proces. Acest act va fi depus la dosar. Este adevarat ca art.187 alin.1 pct.2 C.pr.civ stabileste ca se poate aplica amendă judiciară de la 50 lei la 700 lei in caz de: a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune mărturie când este prezent în instanţă, în afară de cazul în care acesta este minor; Insa, acelasi articol la alin 2 prevede ca Amenda nu se va aplica persoanelor la care se referă alin. (1) pct. 2, dacă motive temeinice le-au împiedicat să aducă la îndeplinire obligaţiile ce le revin. Iar eu nu am intalnit pana acum vreo situatie in care martorul LEGAL citat sa fi fost amendat ptr ca nu a vrut sa se prezinte. |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|