Forum avocaţi > Civil

Identificare martor proces civil dupa numarul masinii

03-12-2021
Vizitator
Buna ziua,
Intr-o seara cand ma duceam in vizita la casa parintilor am fost oprit de politie pentru un control si un alt participant la trafic a fost amendat.
Acesta a dat politia in judecata, eu nefiind luat ca martor de politie sau notat in vreun carnetel.
Individul amendat a notat nr masinii mele, si apoi a intrebat prin satul unde a fost oprit cine ar avea masina cu nr meu si mi-a aflat numele.
Judecatoria mi-a trimis pe adresa parintilor o citatie pe care nu a ridicat-o nimeni, ei nu sunt in tara, deci momentan nu locuieste nimeni, stiu ca mi-a trimis pt ca m-a sunat postasul, care nu stiu cum a facut rost de nr meu, cred ca de la primarie ca m-am ocupat de acte pt ai mei (cadastru etc).
Intrebarea este, ei pot trimite la nesfarsit citatii doar pe o adresa si pe un nume fara sa-mi stie de fapt adresa reala din buletin si cnp-ul? Judecatoria are dreptul sa faca o cerere catre politie sa-mi afle dupa numarul masinii identitatea? Banuiesc ca daca nu au adresa reala si cnp-ul nu-mi pot da amenda deoarece nu ma prezint.
Nu vreau sa ma prezint, mi-ar fi foarte greu sa ajung in timpul saptamanii pentru o amenda pe care si-a luat-o si pe buna dreptate.
Multumesc,
O zi buna!
Răspunde
 03-12-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Daca ati fost citat ca martor, sfatul meu este sa va prezentati in fata instantei, in caz contrar puteti fi amendat.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-12-2021
Vizitator
Nu cred ca ati citit ce am scris mai sus, m-au citat in gol, adica au avut doar o adresa ipotetica si un nume fara cnp etc, au transmis pe adresa gresita (unde crede cel care m-a citat ca locuiesc) nu pe adresa mea din buletin unde locuiesc, din cate stiu daca nu e adresa corecta si nu preiau citatia nu au dreptul sa ma amendeze. Amenda nu se da pe un cnp? Ei in momentul de fata nu stiu identitatea mea, intrebarea era daca au dreptul sa trimita o cerere catre politie cu numarul masinii sa poata afla identitatea.
Răspunde
 03-12-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Conform art.255 C.pr.civila, (admisibilitatea probelor), la cererea instanţei, autorităţile competente sunt obligate să îi comunice, în termenul stabilit, toate informaţiile, înscrisurile ori reglementările solicitate.

Deci, instanta - daca ar considera necesar si doar daca ii cere expres partea care a propus martorul - ar putea sa faca acest lucru, insa este obligatia partii care desemneaza un martor sa arate cum se numeste si unde urmeaza sa fie citata o persoana.

In cazul dvs, nu are cine sa le spuna la acest moment ca procedura de citare nu este facuta corect, de vreme ce nu sunteti citat la domiciliu.

Factorul postal care indeplineste procedura o viciaza, lasand-o la adresa parintilor dvs.
Eu nu mi-as face probleme.

In plus, cei de la primarie care au oferit postasului nr dvs. de telefon au incalcat regulamentul GDRP.

Deci, pana la acest moment, din punct de vedere legal, dvs. nu ati fost citat.
Pe cale de consecinta, nu are relevanta ce stiti din alte surse. Si nu va poate nimeni obliga sa va prezentati in instanta.

Chiar si in situatia in care partea care v-a propus ca martor ar depune diligente la Evidenta populatiei sa va afle adresa exacta, si instanta ar obtine datele dvs. de contact si v-ar cita, tot nu puteti fi obligat sa va prezentati si sa depuneti marturie.

C.pr.civila spune clar ce se intampla in procesele civile daca martorul citat corect nu vrea sa se prezinte:
Art. 313 - Refuzul martorului de a se prezenta
(1) Împotriva martorului care lipseşte la prima citare, instanţa poate emite mandat de aducere.
(2) În pricinile urgente, se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar la primul termen.
(3) Dacă, după emiterea mandatului de aducere, martorul nu poate fi găsit sau nu se înfăţişează, instanţa va putea proceda la judecată.

Sa nu va sperie acel mandat de aducere. Nu inseamna ca vine cineva si va duce cu forta in fata instantei in ziua procesului.

Va veni un politist cu cateva zile inainte, care va va inmana citatia si va intocmi un proces verbal ca a fost la dvs. si v-a informat despre proces. Acest act va fi depus la dosar.

Este adevarat ca art.187 alin.1 pct.2 C.pr.civ stabileste ca se poate aplica amendă judiciară de la 50 lei la 700 lei in caz de:

a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune mărturie când este prezent în instanţă, în afară de cazul în care acesta este minor;

Insa, acelasi articol la alin 2 prevede ca Amenda nu se va aplica persoanelor la care se referă alin. (1) pct. 2, dacă motive temeinice le-au împiedicat să aducă la îndeplinire obligaţiile ce le revin.

Iar eu nu am intalnit pana acum vreo situatie in care martorul LEGAL citat sa fi fost amendat ptr ca nu a vrut sa se prezinte.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-12-2021
Vizitator
Multumesc frumos pentru raspunsul complet si edificator!
O seara buna sa aveti!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.