|
06-12-2021 |
 | Marian09
|
| Buna ziua. As dori un raspuns informativ daca pot contesta in instanta proba biologica luata partial. Tin sa mentionez ca am fost testat cu etilotestul si mi a iesit o valoare de 0.09 si am solicitat probe biologice de sange. La spital mi s a prelevat o singura proba de sange fara a o preleva si pe a doua asa cum e in lege. Dat fiind faptul ca etilotestul a evidentiat o valoare a alcolemiei in aerul respirat, era obligatoriu prelevarea de doua probe biologice la distanta de o ora intre ele. Deci pot ataca aceasta procedura in instanta? | |
|
|
|
06-12-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Da, se poate; si o coroborati cu actele de verificare ale etilotestului; cereti instantei sa impuna IGP sa depuna la dosar certificatul | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
06-12-2021 |
 | Marian09
|
| |
|
|
06-12-2021 |
|
| Sa va ajut cu baza legala, pe care intamplarea face sa o am detaliata: Conform HG nr.1391/2006 (regulamentul de punere in aplicare a OUG nr.195/2002) Art. 192 - (1) Conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se reţine permisul de conducere dacă valoarea concentraţiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, dacă nu doreşte recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194. (2) Când conducătorul vehiculului solicită recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoţit de poliţistul rutier la cea mai apropiată instituţie medicală autorizată sau instituţie medico-legală, iar după recoltare i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru cel mult 15 zile, a cărei valabilitate intră în vigoare la 24 de ore de la cea de-a doua recoltare de mostre biologice. Art. 194 - Pentru stabilirea alcoolemiei se recoltează două mostre biologice la interval de o oră între prelevări. Conform Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul probelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013, la art. 10 alin. (1) se prevede că pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta două probe de sânge. "Art. 7. - (1) Probele biologice ce pot fi recoltate de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei în organism a drogurilor, sunt reprezentate prin: a) sânge, pentru determinarea alcoolemiei; b) sânge şi urină, pentru determinarea prezenţei în organism a drogurilor. (2) Probele biologice menţionate la alin. (1) se recoltează cu trusa standard, ce trebuie să conţină toate elementele prevăzute în anexa nr. 4, în vederea determinării alcoolemiei, sau cele prevăzute în anexa nr. 5, în vederea determinării prezenţei drogurilor în organism. (3) Instituţia medico-legală va refuza, în vederea efectuării determinărilor toxicologice, primirea probelor biologice recoltate în orice alte recipiente decât cele aflate în trusa standard, securizată în conformitate cu prevederile art. 19. [...] Art. 9. - (1) Recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenţei în organism a drogurilor se va face în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier sau a împrejurării care impune recoltarea acestora. (2) Data şi ora prezentării persoanei pentru recoltarea probelor biologice se înscriu de către personalul medical în registrul existent la unitatea de asistenţă medicală autorizată sau la instituţia medico-legală unde se efectuează recoltarea probelor biologice. [...] Art. 10. - (1) Pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta două probe de sânge la un interval de o oră una faţă de cealaltă, fiecare probă fiind reprezentată printr-o cantitate de 10 ml sânge. (2) Atunci când rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat nu indică prezenţa alcoolului în aerul expirat recoltarea celei de-a doua probe de sânge nu mai este necesară, putând fi efectuată numai la cererea persoanei în cauză. (3) Imediat după recoltare, proba de sânge va fi distribuită în mod egal, în cantitate de câte 5 ml, în două vacuette, ce conţin o substanţă anticoagulantă. (4) Probele biologice recoltate conform alin. (1), (2) şi (3) vor fi introduse în containerele trusei standard adecvate, care ulterior se va securiza. [...] Conform OUG nr.195/2002 Art. 88 - (1) Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, în condiţiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedură penală, .... (12) Recoltarea mostrelor biologice se face cu respectarea normelor stabilite potrivit art. 125 lit. c). (13) Transportul mostrelor biologice, recoltate în condiţiile alin. (11), la unitatea medico-legală în vederea realizării analizei toxicologice, va fi efectuat de către poliţistul rutier. (2) Stabilirea concentraţiei de alcool sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive se face în instituţiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii. (3) Stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate. (4) Stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Art. 125 - Ministerul Sănătăţii Publice are următoarele atribuţii: c) elaborează norme privind examinarea medicală a conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere şi tramvaie, precum şi norme privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stării de influenţă a substanţelor psihoactive asupra comportamentului conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere şi tramvaie; | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
08-12-2021 |
 | Marian09
|
| Multumesc pentru raspuns. As mai dori o mica clarificare. In lege scrie ca se elibereaza o dovada de circulatie pentru 15 zile de la momentul cand s a efectuat a doua proba biologica. Daca mie in acest caz mi s a efectuat o singura recoltare si apoi am primit dovada pe 15 zile aceasta dovada este legala? Sau retinerea permisului i acest caz mai este legal? Se poate prelungi dovada sau recupera permiaul in acest caz si fara contestatie in instanta. Adica exista vreo cale mai simpla care sa anuleze aceasta actiune dat fiind faptul ca procedura a fost gresita de la inceput? Va multumesc. | |
|
|
|
08-12-2021 |
|
| Nu, doar prin instanta. Ar insemna ca organul sa-si recunoasca eroarea. Puteti astepta mult si bine. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
11-12-2021 |
 | Marian09
|
| Va multumesc inca o data Dna. Avocat, indrumarile dmv. Imi sunt de mare ajutor. | |
|
|
|
11-12-2021 |
 | Marian09
|
| Am plecat de la faptul daca pot contesta procedura de recoltare si raportul medico legal care de exemplu in el poate iesi o valoare a alcolemiei cat de mica. Tin sa mentionez ca inca nu am rezultatul acelei probe. In cazul in care in acea proba singulara care mi a fost recoltata imi iese o valoare cat de mica de alcool in sange si eu vreau sa contest procedura de recoltare cand merg la politie sa mi dea procesul verbal ce trebuie sa fac? Sa l semnez sau nu? Sa aduc aceste obiectii in procesul verbal si apoi sa l semnez? Sa platesc apoi amenda inainte de a face contestatie sau nu? Ar trebui sa mai tin cont de vreun amanunt care ma poate ajuta apoi in instanta? Va multumesc. | |
|
|
|
11-12-2021 |
|
| Se contesta PV verbal de contraventie si sanctiunile, principale si complementare aplicate. Inteleg ca nu ati primit PV pana cum. Insa permisul v-a fost retinut si dovada de circulatie emisa. Consider ca de la acea data trebuie sa contestati, de la data retinerii carnetului si eliberarii dovezii de circulatie. Rezultatul probei va fi comunicat de politie la dosar, daca veti contesta. Plata amenzii este decizia dvs. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-12-2021 |
 | Marian09
|
| Buna ziua. Dar in contestatie trebuie sa scriu un motiv pentru care fac contestatia? Cum ar fi procedura de recoltare a fost gresita sau incorecta sau incompleta? Va multumesc. | |
|
|
|
12-12-2021 |
 | Marian09
|
| Ma scuzati mai adaug ceva. Am citit in legea trimisa de dmv. Ca pot face contestatie in 15 zile de la primirea PV . eu inca nu am PV ul. | |
|
|
|
12-12-2021 |
|
| Dupa cum rezulta si din ultimul meu mesaj, imi este clar ca nu detineti PV. Si va dati seama ca stiu si eu cand si in ce conditii se ataca un PV. Insa faptul ca nu a ajuns inca la dvs, nu inseamna ca el nu a fost intocmit. Sunt dese situatiile cand se scurtcircuiteaza procedura de comunicare; PV se face cu martor, iar PV se afiseaza. Toate sunt mijloacele legale de comunicare, care pot sa apara la dosar, iar dvs. sa nu stiti de ele, asteptand cuminte sa va vina prin posta PV. Iar cand faceti in sfarsit plangerea, va este respinsa ca tardiva. In plus, sanctiunile complementare au fost aplicate. Nu aveti hartia, dar nu puteti spune ca nu stiti ca ati fost sanctionat, de vreme ce vi s-a luat carnetul. In mod sigur va vor da in debit si la fisc. E mai sanatos sa depuneti plangerea mentionand ca desi au aplicat toate sanctiunile, nu stiti datele pV. In cazuri ca al dvs. nu va permiteti luxul sa asteptati ca sa invocati prescriptia. Iar motivul vi l-am dat mai sus, pe larg, il luati doar cu copy/paste. Asta ar fi parerea mea si vorbesc din experienta. Dvs. procedati cum considerati. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-12-2021 |
 | Marian09
|
| Sa ma scuzati ca nu am mentionat mai inainte ca nu mi au eliberat PV pentru ca nu s a analizat proba biologica inca. Va multumesc. | |
|
|
|
12-12-2021 |
 | Marian09
|
| Dna. Avocat sa nu va suparati, ca nu am vrut sa contest cunostintele dmv. Ca expert in domeniu. Doar ca eu am expus gresit problema pentru ca de la bun inceput am intrebat daca pot contesta procedura de recoltare nestiind daca proba va iesi afirmativa sau nu. Eu incerc sa gasesc o rezolvare in cazul in care imi iese cat de putin alcool in sange in acea proba. Si am speculat faptul ca mi s a prelevat o singura proba de sange si as vrea sa fac contestatie pe procedura nu pe culpa care mi se aduce. Sa inteleg ca daca procedura a fost gresita sau incompleta culpa se prescrie? Adica daca va veni raportul medical cu cea mai mica valoare de alcool in sange care tot contraventie constituie. Eu in baza legii care descrie cate probe biologice se recolteaza pot contesta PV care si el este legat de acesta? Mentionand ca procedura e gresita. Ma pot astepta la achitare in acest sens? Va multumesc. | |
|
|
|
13-12-2021 |
|
| Dar nu m-am suparat. Eu va spuneam ca singura rezolvare este contestarea in instanta, pentru ca raman proba etilotestului si masurile dispuse. Si va mai spuneam ca, in situatia dvs, chiar daca nu aveti PV inca, ar fi bine sa introduceti contestatia. Cam asta ar fi. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
14-12-2021 |
 | Marian09
|
| Va multumesc mult pentru indrumarile date. | |
|
|
|
|