Forum avocaţi > Civil

Pot depune acțiune in constatare?

19-01-2022
Vizitator
Buna ziua.
Am depus contestație la executare , pe care am pierdut-o in apel. Printre motivele invocate au fost lipsa titlu executoriu deoarece contractul nu era semnat de parti, dar si lipsa dovada plata- nu exista la dosar dovada virării banilor. Cu toate acestea contestația a fost respinsa in apel.
Acum am făcut cu greu rost de un extras de cont din 2015, in care se vede ca nu au fost virați banii de către creditor pentru acel contract.
In acest caz , pot introduce acțiune în constatare in care sa invoc nulitatea contractului pentru lipsa consimțământ acont tactul nu este semnat de nici una din parti dar si lipsa virare bani conform extrasului de care am făcut rost abia acum? Mulțumesc.
Răspunde
 19-01-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Calea dvs. de atac ptr sentinta pronuntata in apel este revizuirea.

Inteleg ca ati avut aparari de fond, fiind vorba de un titlu executoriu care nu este o sentinta judecatoreasca.

Conform art.509 c.pr.civ, consider ca puteti formula revizuire ptr motivul prevazut la pct.5

5.) după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor;

Cererea de revizuire se îndreaptă la instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei revizuire se cere.
Termenul de revizuire este de o lună, iar in cazul de la pct. 5 se socoteste:

"în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 5, din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invocă"

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-01-2022
Vizitator
Mulțumește frumos pt. răspuns.
Exista un termen pana la care pot cere revizuirea hotărârii?
In cazul in care nu depun revizuire înțeleg ca nu pot depune acțiune in constatare nulitate contract.
Răspunde
 19-01-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Ba da, puteti.
Acum stopati executarea silita. Si instanta de executare poate constata nulitatea.
Apoi, daca nu ati reusit asa si aveti bani de taxa de timbru (se taxeaza la valoarea contractului), timp si nervi puteti introduce si actiune in constatarea nulitatii.
Termenul vi l-am indicat in raspunsul anterior.
Si asta e varianta mai ieftina si mai rapida.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-01-2022
Vizitator
Multumesc.
Ideea in cazul meu este alta. Sentință de respingere a contestației a fost data pe 01.03 2021, martie anul trecut. Eu depusesem cereri la banca pt obținere de extras inca din septembrie 2020 si l-am obținut abia in mai 2021. Problema este ca desi s-a pronunțat sentința, nu a fost motivata nici pana acum, adică la mai bine de 11 luni de la pronunțare. Am depus si cerere de urgentare prin noiembrie anul trecut dar pana acum nu a fost motivata. Am verificat si la instanță, am acces și la dosarul electronic, am tot sunat si la arhiva, dar nimic. De aceea întrebam daca am posibilitatea de a depune acțiune in constatare, cine știe când se motivează si primea decizia. Mulțumesc inca o data.
Răspunde
 19-01-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Este in avantajul dvs.
Nu puteti ataca o hotarare pana nu este redactata si comunicata.
Deci, termenul de o luna ptr revizuire va curge de la comunicare.

Actiunea in constatare este imprescriptibila, deci nu sunteti legat de un termen.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.