|
14-03-2022 |
 | Andreea Vizitator |
| Buna ziua, Am primit actele de executare silita de la un executor si as dori sa depun contestație , suspendare executare dar si suspendare provizorie executare silita. Insa pentru suspendare provizorie nu stiu ce taxa plătesc. Plătesc taxa de 50 lei pentru suspendare executare si tb sa plătesc si pentru suspendare provizorie sau e aceeași taxa? Cauțiunea o pltesc acum sau pana la momentul la care se judeca suspendarea executării? In cat timp se judeca suspendarea provizorie a executării silite? Mulțumesc mult. | |
|
|
|
14-03-2022 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia la executare sau prin cerere separată. Taxa de timbru este 50 lei. Conform Deciziei ICCJ 2/2021, "În interpretarea şi aplicarea sintagmei "până la soluţionarea contestaţiei la executare" din cuprinsul art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă, suspendarea executării silite este limitată în timp până la soluţionarea în primă instanţă a contestaţiei la executare." Pe de alta parte, dacă există urgenţă şi daca s-a plătit cauţiunea, instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauţiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă şi este deductibilă din cauţiunea finală stabilită de instanţă, dacă este cazul. Cererea de suspendare provizorie adresata instantei de executare in mod separat este necesar să dovedească introducerea unei contestaţii la executare, în cadrul căreia să se fi formulat o cerere de suspendare a executării, să se dovedească plata cauţiunii şi să se justifice urgenţa suspendării.Nu uitati sa luati certificat de grefa cu privire la existenta dosarului cu contestatia la executare + suspendare ca sa il depuneti si pe el la cererea de suspendare provizorie. Taxa de timbru este tot 50 de lei. Nu puteti insa depune cererea de suspendare provizorie daca nu faceti dovada achitarii cautiunii. Daca ne referim insa doar la cererea de suspendare formulata in contestatia la executare, nu si suspendarea provizorie prevazuta la 719 alin.4, este suficient sa faceti dovada platii cautiunii la primul termen de judecata. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
15-03-2022 |
 | Andreea Vizitator |
| Buna ziua. Mulțumea. Pentru răspuns, înțeleg ca tb sa plătesc 50 lei pentru fiecare cerere de suspendare/ suspendare provizorie, dar in cazul suspendării provizorii cum se calculează cautiunea? Din ce ați scris dv reiese ca nu trebuie plătită toată ci o suma care se va deduce din cautiunea finala. Mulțumesc. | |
|
|
|
15-03-2022 |
|
| Nu,doamna. Achitati intreaga cautiune. S-ar putea ca in dosarul care are ca obiect contestatia la executare, instanta sa calculeze o cautiune mai mare, caz in care, daca va este respinsa suspendarea provizorie, ceea ce ati achitat deja se va deduce din suma finala. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
15-03-2022 |
 | Andreea Vizitator |
| Mulțumesc pentru raspunsuri. Întrebarea era cum stiu cat sa achit cauțiunea, imi trimite instanță o citație cu suma de achitat sau exista o formula de calcul? Mulțumesc. | |
|
|
|
16-03-2022 |
|
| Faceti calculul conform art 719 alin 2 C.pr.civ. Si sa aveti in vedere si alin.4, poate sunteti intr-o situatie care nu necesita cautiune. Art. 719 - Suspendarea executării (2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune, calculată la valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează: a) de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei; b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei; c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei; d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei. (3) Dacă obiectul contestaţiei nu este evaluabil în bani, cauţiunea va fi de 1.000 lei, în afară de cazul în care legea dispune altfel. (4) Suspendarea executării este obligatorie şi cauţiunea nu este necesară dacă: 1. hotărârea sau înscrisul care se execută nu este, potrivit legii, executoriu; 2. înscrisul care se execută a fost declarat fals printr-o hotărâre judecătorească dată în prima instanţă; 3. debitorul face dovada cu înscris autentic că a obţinut de la creditor o amânare ori, după caz, beneficiază de un termen de plată. (5) Dacă bunurile urmărite sunt supuse pieirii, degradării, alterării sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea preţului obţinut din valorificarea acestor bunuri. (6) Asupra cererii de suspendare instanţa, în toate cazurile, se pronunţă prin încheiere, chiar şi înaintea termenului fixat pentru judecarea contestaţiei. Părţile vor fi întotdeauna citate, iar încheierea poate fi atacată, în mod separat, numai cu apel sau, dacă este pronunţată de curtea de apel, numai cu recurs, în termen de 5 zile de la pronunţare pentru partea prezentă, respectiv de la comunicare pentru cea lipsă. (7) Dacă există urgenţă şi dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauţiunea, instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauţiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă şi este deductibilă din cauţiunea finală stabilită de instanţă, dacă este cazul. (8) Încheierea prin care s-a dispus suspendarea executării silite se comunică din oficiu şi de îndată executorului judecătoresc. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
24-03-2022 |
 | Marian Vizitator |
| Buna ziua, Am depus si eu o contestație la executare si am cerut suspendarea executării. Citind pe aici am găsit acest mesaj si am aflat ca se poate cere si suspendare provizorie. Termenul dat de instanță pentru suspendare este sf lunii mai, in cat timp se judeca cererea de suspendare provizorie? Referitor la cauțiunea pe care trebuie sa o depun se calculează la valoarea debitului pus in executare sau la valoarea totala cu cheltuielile stabilite de executor? Chitanță de cauțiune se poate depune ulterior cererii de suspendare provizorie sau o data cu aceasta? Îmi cer scuze daca întrebările mele par puerile dar pana acum nu am trecut prin așa ceva si nu stiu care sun pașii de urmat. Mulțumesc anticipat. | |
|
|
|
24-03-2022 |
|
| Cautiunea se calculeaza la valoarea debitului total, cat va cere executorul. Suspendarea provizorie este pe procedura rapida, deci daca depuneti repede cererea, probabil in 2 saptamani va judecati. Depinde si de cat de aglomerata instanta. Cand se judeca suspendarea provizorie, trebuie sa aveti dovada achitarii cautiunii in original sa o prezentati judecatorului. Ideal ar fi sa o depuneti odata cu cererea. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |