Forum avocaţi > Civil

Cine are dreptul la mostenire?

20-03-2022
Vizitator
Bunica mea a decedat si a lasat un testament inainte de deces. In testament scrie ca ii lasa tot fiicei sale. Bunica are 3 copii: unul a decedat (fiul), care are 3 copii la randul lui (ii poarta numele). Ceilalti doi copii ai bunicii sunt:
1. matusa mea, careia prin testament ii lasa totul ei.
2.mama mea, ca prin testament nu ii lasa nimic.

Speta este urmatoarea:
Matusa mea, vrea sa vanda proprietatea lasata mostenire si nu stie daca copiii fiului decedat(in numar de 3) au dreptul la mostenire, si daca da, ce cota?
Mama mea(sora matusii) nu are nicio pretentie.
Unchiul meu (decedat) are 3 copii caruia ii poarte numele.

V-as ruga daca se poate un rasapuns detaliat.

Cu drag, Andrei Vlad.
Răspunde
 20-03-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Descendentii nu pot fi dezmosteniti total prin testament. Ei au dreptul la o rezerva succesorala.
Toti descendentii bunicii vin la mostenire (pentru cei decedati, in locul lor vin copiii),fie legala (mama dvs si verisorii dvs), fie testamentara (matusa)

Daca decesul a survenit dupa 01.10.2011, cu privire la cote si rezerva succesorala, se aplica noul cod civil.
Daca decesul bunicii a survenit inainte de 01.10.2011, se aplica vechiul cod civil.

Presupunand ca decesul bunicii a avut loc recent, se aplica noul cod civil, iar mama dvs si descendentii unchiul dvs. predecedat vor primi chiar si in prezenta testamentului o cota de jumatate din ceea ce ar fi trebuit sa primeasca in mod normal.

Fara testament, s-ar fi impartit totul in mod egal, fiecare primind 1/3 din masa succesorala.

Cu testament, descendentii desmosteniti primesc fiecare 1/6 (verisorii impart in mod egal cota parintelui lor de 1/6, mama dvs. are tot 1/6), iar matusa cu testamentul 1/3+1/6+1/6.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-03-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Andrei Vlad a scris pe 20-03-2022:
Bunica mea a decedat si a lasat un testament inainte de deces. In testament scrie ca ii lasa tot fiicei sale. Bunica are 3 copii: unul a decedat (fiul), care are 3 copii la randul lui (ii poarta numele). Ceilalti doi copii ai bunicii sunt:
1. matusa mea, careia prin testament ii lasa totul ei.
2.mama mea, ca prin testament nu ii lasa nimic.

Speta este urmatoarea:
Matusa mea, vrea sa vanda proprietatea lasata mostenire si nu stie daca copiii fiului decedat(in numar de 3) au dreptul la mostenire, si daca da, ce cota?
Mama mea(sora matusii) nu are nicio pretentie.
Unchiul meu (decedat) are 3 copii caruia ii poarte numele.

V-as ruga daca se poate un rasapuns detaliat.

Cu drag, Andrei Vlad.

Chiar daca exista un testament, mostenitorilor unchiului si mamei dvs le revine o rezerva succesorala, de 1/2 din cota de 1/3 care le-ar fi revenit in mod legal, in lipsa unui testament, astfel ca va trebui dezbatuta mostenirea de pe urma bunicii.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.