Forum avocaţi > Civil

Succesiune, mostenire, impartire bunuri,

09-05-2022

Buna ziua.
Am mostenit 4 frati un apartament si o casa in constructie care nu e locuibila momentan si niste bunuri interioare destul de valoroase. Din pacate relatiile dintre frati nu sunt prea bune, deja avand discutii pe aceasta tema. Momentan succesiunea este in desfasurare. Problema e ca o sora si un frate care locuieste in apartament nu vor nici sa vindem casa si apartamentul, nici sa ne plateasca, nici sa impartim bunurile.
Intrebarea e ce drepturi au sa stea in apartament si sa pastreze casa fara sa ne plateasca partea, ce drepturi am in legatura cu bunurile interioare de unde deja a disparut un bun. Eu locuiesc in chirie momentan si mi se pare nefiresc sa stau in chirie cand am dreptul la mostenire. Eventual m-ar interesa un avocat in jud. Mures specializat pe chestiuni de mostenire. Multumesc.
Răspunde
 10-05-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In situatia in care nu va intelegeti cu ceilalti mostenitori cu privire la modalitatea de impartire a bunurilor ce compun masa succesorala, va trebui sa dezbateti mostenirea in instanta.

Bunurile pot fi atribuite in natura unui mostenitor, cu obligarea acestuia la plata unor sulte catre ceilalti mostenitori, conform cotelor ce le revin sau pot fi vandute, iar sumele obtinute vor fi impartite intre mostenitori, in cote egale.

Daca nu sunteti lasata sa locuiti in imobilul proprietate comuna, puteti solicita obligarea mostenitorului care foloseste imobilul la plata unor daune, pentru lipsa de folosinta.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-05-2022
Vizitator
Va multumesc pentru raspuns.
Casa nu este locuibila in starea in care se afla, iar in apartament sunt lasata sa locuiesc, insa nu as dori sa locuim impreuna pentru ca sunt prea multe neintelegeri, certuri si alte probleme pe care nu le-as expune acum.
In legatura cu bunurile interioare care se afla in apartament, am facut impreuna o evaluare cam cat ar fi valoarea lor, din pacate la scurt timp a disparut un obiect din apartament. Intrebarea mea ar fi daca am dreptul sa duc o parte din aceste bunuri la adresa unde locuiesc momentan, pana la o eventuala impartire.
Răspunde
 12-05-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Singura soluție este formularea unei acțiuni în instanță.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-05-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Lynna a scris pe 12-05-2022:
Va multumesc pentru raspuns.
Casa nu este locuibila in starea in care se afla, iar in apartament sunt lasata sa locuiesc, insa nu as dori sa locuim impreuna pentru ca sunt prea multe neintelegeri, certuri si alte probleme pe care nu le-as expune acum.
In legatura cu bunurile interioare care se afla in apartament, am facut impreuna o evaluare cam cat ar fi valoarea lor, din pacate la scurt timp a disparut un obiect din apartament. Intrebarea mea ar fi daca am dreptul sa duc o parte din aceste bunuri la adresa unde locuiesc momentan, pana la o eventuala impartire.

Formulati actiunea avand ca obiect partaj succesoral, precizati toate bunurile care compun masa succesorala si asigurati-va ca detineti probe privind existenta acestora, mai ales pt bunurile mobile ( inregistrari foto/video, chitante, facturi, martori etc).

Pentru bunurile sustrase se va faca aplicarea art 1119 NCC:

"(1) Succesibilul care, cu rea-credinţă, a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donaţie supusă raportului ori reducţiunii este considerat că a acceptat moştenirea, chiar dacă anterior renunţase la ea. El nu va avea însă niciun drept cu privire la bunurile sustrase sau ascunse şi, după caz, va fi obligat să raporteze ori să reducă donaţia ascunsă fără a participa la distribuirea bunului donat.

(2) Moştenitorul aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) este ţinut să plătească datoriile şi sarcinile moştenirii proporţional cu cota sa din moştenire, inclusiv cu propriile sale bunuri."

Puteti efectua chiar o inventariere a bunurilor sau puteti solicita la notar punerea bunurilor sub sigiliu sau predarea lor unui custode.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.