Forum avocaţi > Civil

Lamurire prelungire contract de munca pe perioada starii de alerta

17-05-2022

Buna ziua! Vin cu rugamintea de a ma lamurii intr-o anumita situatie. In anul 2019 am obtinut prin concurs un post de registrator medical la un spital judetean din tara, pe perioada determinata, postul fiind unul temporar vacant. La momentul semnarii contractului individual de munca (data de 22.08.2019) mi s-a comunicat ca acesta va fi unul cu o durata de 24 de luni, cu o posibilitate de prelungire pana la 36  (contract inregistrat cu data in Revisal cu data de 26.08.2022). La implinirea unui an, in urma unei solicitari de prelungire redactata de catre mine la cererea biroului personal (pe motiv ca aceste contracte trebuie prelungite anual) mi s-a aprobat printr-un act aditional cu numarul aferent datei calendaristice in care am semnat propriu-zis contractul (22.08.2020) o prelungire  a contractului pe perioada determinata, pe perioada starii de alerta, in baza Legii 55/2020, dar care nu va putea dura mai mult de 30 de zile de la incetare.  Acest act aditional a fost intocmit in 26.08.2020 si semnat de catre mine in martie 2021, pe motiv ca datorita pandemiei nu a existat posibilitatea ca personalul medical sa semneze documente la biroul resurse umane. In luna februarie 2022 am solicitat biroului resurse umane o copie a contractului individual de munca, deoarece dupa 3 ani de zile nu am primit exemplarul care imi revenea. Moment in care mi s-a s-a readus la cunostinta ca postul meu din 2019 a fost obtinut prin concurs, iar atunci cand in 26.08.2022 se vor impliniri cele 36 de luni de munca nu va mai exista nicio posibilitate de prelungire a contractului. Totodata, mi s-a adus la cunostinta verbal ca inlocuiesc o anumita persoana (in contract se specifica pe o perioada de 12 luni 26.08.2019-26.08.2020) fapt care nu imi era cunoscut. Din copia contractului individual de munca ( obtinuta dupa 3 ani) reiese ca in perioada 26.08.2019-28.08.2020 am inlocuit o anumita persoana X, iar la sectiunea obiectului contractului s-a adaugat inafara spatiilor care ar fi fost de completat mentiunea-PRIN CONCURS (mentiuni care nu imi sunt cunoscute vizual, dar pe care nu le pot demonstra datorita faptului ca timp de 3 ani nu am primit exemplarul care imi revenea). Potrivit copiei de pe contractul individual de munca am inlocuit in aceea perioada o persoana-X, aceasta fiind pe concediu de maternitate, intorcandu-se in jurul lunii septembrie 2020, perioada in care eu deja imi desfasuram activitatea in baza unui act aditional pe perioada starii de alerta. In ianuarie/februarie 2021 la apropierea perioadei de incetare a starii de alerta am fost la biroul resurse umane in speranta de a primi lamuriri cu privire la ceea ce va urma cu acest contract. La acel moment mi s-a comunicat ca nu imi pot fi aduce lamuriri, deoarece Legea 70/2022 nu este inca in vigoare (era deja in vigoare de aprox. 1-2 zile). Am intrebat daca exista cumva posibilitatea ca dupa cei 2 ani de prelungire a contractului in baza starii de alerta sa se faca revenire la contractul initial iar la implinirea celor 36 de luni anterioare acesta sa mi se incheie. Ca raspuns mi s-a spus ca din moment ca mi-a fost intocmit un act aditional in perioada starii de alerta pentru ca nu s-a putut prelungii contractul sub o alta forma, ca din pacate, desi am obtinut postul prin concurs s-ar putea sa fiu pusa in aceeasi situatie ca acele persoane angajate fara concurs in perioada pandemiei si sub nicio forma nu se poate face revenire la contractul initial. Pe langa aceasta chestiune, in momentul in care am intrebt de ce in contractul individual de munca este specificata data de 26.08.2022, iar in actul adiitonal data de 22.08.2022 mi s-a spus ca a fost o greseala de redactare pe care nu o vor mai modifica. Din nou fapte pe care nu le pot demonstra deoarece mi-au fost expuse numai verbal, nu si in scris. 
In data de 7 aprilie 2022 am inregistrat o cerere catre conducerea unitatii, in care am solicitat prelungirea contractului de munca si mentionez ca la aceasta cerere nu am primit nici in momentul de fata raspuns sub nicio modalitate, cu toate ca am specificat mai multe date posibile de contract, atat din interiorul spitalului, cat si personale. Intre timp mi s-a comunicat de catre superiorul ierarhic-sef compartiment in care in care imi desfasor activitatea ca datorita Legii 70/2022 mi se va prelungi perioada contractuala cu inca 60 de zile, adica cu un total de 90 de zile de la expirarea starii de alerta (au trecut deja 30 in momentul discutiei), timp in care spitalul va hotari modalitatea de examinare pentru obtinerea unui post pe perioada nedeterminata si cum vom fi incadrati noi, cei angajati prin concurs in aceasta lege. In data de 13 mai 2022 am cerut lamuriri superiorului ierarhic cu privire la perioada care urmeaza iar acesta mi-a comunicat ca, in urma discutiilor cu biroul resurse umane acestia din urma sustin ca exista un articol legislativ, aferent Legii 70/2022 (nu il pot mentiona, deoarece nu mi-a fost comunicat) in care se specifica ca nu vor putea da examen numai persoanele angajate in perioada starii de alerta, dar care au ocupat un post vacant (cu explicatia ca au inlocuit pe o anumita persoana si ca se specifica in contract). In perioada starii de alerta au fost angajate aproximativ 10 persoane fara concurs, la care se adauga inca 7 persoane care au obtinut posturi prin concurs si le-a fost prelungit contractul de munca prin act aditional pe perioada starii de alerta. La solicitarea superiorului ierarhic de a da sansa intregului personalul angajat in perioada starii de alerta de a se inscrie la examen, raspunsul biroului resurse umane a fost ca nu exista aceasta posibilitate, deoarece exista doar un singur post vacant si va putea da examen doar aceea persoana care a venit in perioada starii de alerta pe acel post si ca nu exista alte posturi vacante. In ceea ce priveste situatia aferenta celor care au fost angajati prin concurs mi s-a comunicat tot in aceea discutie, de catre superior, ca probabil in situatia noastra se va face revenire la contractul initial care se va incheia in 26.08.2022 si ca urmeaza ca dupa incheierea celor 90 de zile ( pentru care nu am semnat niciun act aditional) sa mi se intocmeasca un alt act aditional de prelungire a contractului pe perioada determinata pana in 26.08.2022. Mentionez ca in toata aceasta perioada, tot ceea ce am aflat cu privire la situatia contractului meu de munca a fost din discutii, deschise din initiativa mea, lucruri expuse stricr verbal si fara niciun act intocmit cu privire la incetarea starii de alerte, prelungirea contractului pe inca 90 de zile si asa mai departe.
Va rog, sa-mi spuneti cum as putea sa procedez mai departe si daca vi se pare ceva in neregula cu aceasta situatie. Va multumesc si sper sa fi inteles situatia mea.
Cu respect!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.