Forum avocaţi > Civil

Întreținere părinte de către copii

17-07-2022
Vizitator
Bună ziua, eu și sora mea muncim amândouă, avem peste 30 de ani. Mama și ea muncește dar câștiga o suma mult prea mica, pe care o cheltuie pt mâncare și ceva cumpărături, cartela de telefon și atât, din ce mi-a spus câștiga în jur de 400 de lei aprox pe luna, lucrează doua zile numai câte 4 ore. Pana acum eu ii plătesc chirie, cheltuieli, absolut tot, integral, câteodată ii fac și cumpărăturile chiar. Sora mea refuza sa împărțim cheltuielile cu întreținerea ei, chiria, mama astepandu—se practic sa o întrețin eu singura. Întrebarea mea este, pot apela la instanta și sa stabilească aceasta printr-o sentința sa împărțim cheltuielile, pentru ca pe cale amiabila nu ne putem înțelege, nici nu vrea sora mea sa îmi vorbească, ma ignora, deși am încercat sa comunic cu ea. M-ar ajuta mult sa suporte și ea jumătate din cheltuieli, pt ca mie mi-e greu de una singura. Va mulțumesc!
Răspunde
 17-07-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da,puteti.
Obligaţia de întreţinere există si între rudele în linie dreaptă (parinti -copii)
Deci, si sora dvs. datoreaza intretinere mamei dvs.
În cazul în care mai multe persoane sunt obligate să întreţină aceeaşi persoană, ele vor contribui la plata întreţinerii, proporţional cu mijloacele pe care le au.
Atentie:
Are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.
Daca mama dvs.ar avea posiilitatea sa munceasca insa nu vrea, nu ii datorati intretinere.
Acela care se află în stare de nevoie din culpa sa poate cere numai întreţinerea de strictă necesitate.
Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-07-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Andrea Eva a scris pe 16-07-2022:
Bună ziua, eu și sora mea muncim amândouă, avem peste 30 de ani. Mama și ea muncește dar câștiga o suma mult prea mica, pe care o cheltuie pt mâncare și ceva cumpărături, cartela de telefon și atât, din ce mi-a spus câștiga în jur de 400 de lei aprox pe luna, lucrează doua zile numai câte 4 ore. Pana acum eu ii plătesc chirie, cheltuieli, absolut tot, integral, câteodată ii fac și cumpărăturile chiar. Sora mea refuza sa împărțim cheltuielile cu întreținerea ei, chiria, mama astepandu—se practic sa o întrețin eu singura. Întrebarea mea este, pot apela la instanta și sa stabilească aceasta printr-o sentința sa împărțim cheltuielile, pentru ca pe cale amiabila nu ne putem înțelege, nici nu vrea sora mea sa îmi vorbească, ma ignora, deși am încercat sa comunic cu ea. M-ar ajuta mult sa suporte și ea jumătate din cheltuieli, pt ca mie mi-e greu de una singura. Va mulțumesc!

Conform dispozitiilor art 516 NCC:

"(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

(2) Dispoziţiile alin. (1) privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă, precum şi între fraţi şi surori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei.

(3) Obligaţia de întreţinere există între foştii soţi, în condiţiile prevăzute de lege."

In cazul dvs situatia este discutabila deoarece mama dvs poate munci, iar daca sora dvs dovedeste ca nu detine mijloacele necesare pentru indeplinirea obligatiei de intretinere, nu poate fi obligata in acest sens.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-07-2022
Vizitator
Bună ziua, mulțumesc pentru răspuns. Sora mea are apartament cumpărat, însă nu ce salar are pentru ca nu dorește sa comunice cu mine, tocmai pt ca nu vrea sa ajute. Eu stau în chirie cu prietenul meu, si acopăr și cheltuielile cu mama mea. Chiar dacă eu am un salar mai mare ca sora mea, e posibil ca instanta sa zică, ca sora mea nu trebuie sa contribuie pentru ca plătește rate la apartament de exemplu și sa ia în considerare aceste aspecte. Menționez ca eu privind lucrurile asa din perspectiva mea, eu sunt în dificultate, pt ca întrețin 2 gospodarii, una unde sta mama mea și una unde stau eu cu prietenul meu pe jumătate. Simt situația puțin incerta pt ca nu cunosc ce venituri are sora mea.
Răspunde
 17-07-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In primul rand mama dvs este apta de munca, astfel ca instanta poate considera ca nu se impune stabilirea obligatiei de intretinere.

In al doilea rand, sora dvs poate achita rate la apartament, poate avea copii minori in intretinere etc, astfel ca este posibil ca instanta sa considere ca nu are mijloacele necesare pentru a-i datora intretinere si mamei.

Speta dvs este discutabila si pentru un raspuns pertinent trebuie avute in vedere toate detaliile.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.