Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o opinie pentru urmatoarea situatie: am semnat o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru o casa la pretul de vanzare de 200.000 eur, pentru care am achitat 10.000 eur avans in doua transe. Casa urmeaza sa fie achizitionata prin credit ipotecar. Pe masura ce lucrarile au mai avansat, am constatat multe lucruri care nu ne plac: pereti strambi, geamuri pozitionate prea jos, etc. si ca pretul cerut nu se justifica, mai ales in conditiile economice actuale. As vrea sa stiu daca exista posibilitatea sa renuntam la ea si sa ne recuperam avansul (poate pe fondul neincadrarii la banca, avand in vedere cresterea foarte mare a dobanzilor). Sau pe fondul termenului se semnare a cvc? Deadline-ul actual este 01.11 si am fost de acord sa il prelungim daca va fi cazul, insa nu ne mai dorim casa in aceste conditii. In antecontract este mentionat astfel: CLAUZA PENALA: I) in cazul in care promitenti-vânzätori nu igi vor respecta culpabil obligatiile asumate prin prezenta conventie (inclusiv obligatia de a pun la dispozitia promitentilor-cumparatori toale inscrisurile necesare in vederea obtinerii creditului bancar), in termenul convenit, vor fi obligati si plateascá dublul avansului, cu titlul de daune interese pentru neexecutarea obligatilor. Obligatia de platá a acestei sume va fi scadentà in termen de 30 (treizeci) de zile de la data convenità pentru incheierea contractului de vânzare. 2) in caul in care promitentii- cumpárâtori nu isi vor respecta culpabil obligatiile asumate prin prezenta conventie, in termenul convent, obligatiile asumate de promitenti-vânzätori find indeplinite, vor pierde avansul si eventualele cheltuieli efectuate in legäturà cu imobilul, aceste sume compensându-se cu daunele interese pentru neexecutarea obligatiei. In caul in care una dintre pârtile contractante va refuza nejustificat incheierea contractului de vânzare, in termenul convent, cealaltà parte va puta cere fie rezolutiunea prezentei conventii in conditile pactului comisoriu mai sus mentionat sau rezolutiunea unilateralá in baza art. 1552 Cod civil, fie pronuntarea unei hotarâri care sà tinà loc de contract de vânzare, in baza art. 1669 alin. 1 Cod civil. Dreptul de a intenta aceastà din urmá actiune se prescrie in termen de 6 (sase) luni de la data convenità pentru încheierea contractului de vânzare. Multumesc pentru raspuns! |
|