David a scris pe 12-10-2022: Buna ziua, Ca urmare a decesului unchiului meu, suntem 3 (potentiali) mostenitori: eu (nepot de sora predecedata) si inca doi veri ai mei (nepoti de frate predecedat). (Unchiul nu a avut copii, iar sotia a decedat in urma cu 9 ani). Ceilalti doi veri ai mei si-au insusit/au vandut o parte din bunurile defunctului, fara stirea (voia) mea. Deasemenea, au vandut si masina (autoturism), la un pret "derizoriu" (cum spuneau ei !), intocmind un contract fictiv de vanzare -cumparare a masinii!Este legala vanzarea autoturismului, in acest caz, sau nu? Ar trebui sa procedez, in prezent, la inventarierea/evaluarea de urgenta bunurilor mobile (lucruri din casa, masina etc) ale defunctului? Si daca da, cum ar trebui sa procedez (la cine sa apelez in acest sens) si care ar fi comisionul/onorariul pe care ar trebui sa il platesc pt evaluarea bunurilor? (Mentionez ca unchiul a decedat in urma cu aproximativ 8 luni). Referitor la conturile/disponibilitatile bancare ale defunctului, cei doi veri ai mei mi-au spus ca nu exista (!?). Desi, ma indoiesc ca unchiul nu ar fi avut disponibilitati banesti (la Banci sau in casa). Posibil ca ei sa isi fi insusit banii defunctului! Cum as putea verifica existenta eventualelor conturi/disponibilitati bancare pe numele inchiului meu? (solduri, extrase de cont etc). Va multumesc anticipat pentru raspuns! Numai bine! Mergeti de urgenta la un notar si dati o declaratie de acceptare a mostenirii in termenul legal de un an, iar ulterior procedati la dezbaterea moștenirii. Solicitati notarului sa stabileasca componenta masei succesorale si sa efectueze o inventariere a bunurilor. Din momement ce verii dvs au procedat la instrainarea anumitor bunuri, cu siguranta nu veti putea sa efectuati un partaj amiabil la notar, astfel ca dupa stabilirea componentei masei succesorale, a mostenitorilor si a cotelor ce le revin, va trebui sa efectuati partajul succesoral in instanta. Referitor la bunurile instrainate, va trebui sa solicitati obligarea celorlalti mostenitori la plata unei sulte catre dvs, conform cotei ce va revine din masa succesorala. |
Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com |
|
|