Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Ceilalti mostenitori si-au insusit/au vandut o parte din bunurile defunctului, fara voia mea

12-10-2022
Vizitator
Buna ziua,
Ca urmare a decesului unchiului meu, suntem 3 (potentiali) mostenitori: eu (nepot de sora predecedata) si inca doi veri ai mei (nepoti de frate predecedat). (Unchiul nu a avut copii, iar sotia a decedat in urma cu 9 ani). Ceilalti doi veri ai mei si-au insusit/au vandut o parte din bunurile defunctului, fara stirea (voia) mea. Deasemenea, au vandut si masina (autoturism), la un pret "derizoriu" (cum spuneau ei !), intocmind un contract fictiv de vanzare -cumparare a masinii!Este legala vanzarea autoturismului, in acest caz, sau nu? Ar trebui sa procedez, in prezent, la inventarierea/evaluarea de urgenta bunurilor mobile (lucruri din casa, masina etc) ale defunctului? Si daca da, cum ar trebui sa procedez (la cine sa apelez in acest sens) si care ar fi comisionul/onorariul pe care ar trebui sa il platesc pt evaluarea bunurilor? (Mentionez ca unchiul a decedat in urma cu aproximativ 8 luni).
Referitor la conturile/disponibilitatile bancare ale defunctului, cei doi veri ai mei mi-au spus ca nu exista (!?). Desi, ma indoiesc ca unchiul nu ar fi avut disponibilitati banesti (la Banci sau in casa). Posibil ca ei sa isi fi insusit banii defunctului! Cum as putea verifica existenta eventualelor conturi/disponibilitati bancare pe numele inchiului meu? (solduri, extrase de cont etc).
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Numai bine!
Răspunde
 12-10-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să mergeți la un notariat public și să dați o declarație prin care să acceptați expres moștenirea după unchiul dvs decedat, termenul fiind de 1 an de la data decesului. Ceilalți veri ai dvs pot dovedi că au acceptat moștenirea tacit, prin actele pe care le-au făcut, adică au vândut bunurile fiindcă s-au considerat moștenitori.
Puteți să apelați la un executor judecătoresc, un avocat sau un notar pentru a face un inventar al bunurilor, iar ceea ce au luat deja verii va intra în lotul lor la dezbaterea succesiunii.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-10-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
David a scris pe 12-10-2022:
Buna ziua,
Ca urmare a decesului unchiului meu, suntem 3 (potentiali) mostenitori: eu (nepot de sora predecedata) si inca doi veri ai mei (nepoti de frate predecedat). (Unchiul nu a avut copii, iar sotia a decedat in urma cu 9 ani). Ceilalti doi veri ai mei si-au insusit/au vandut o parte din bunurile defunctului, fara stirea (voia) mea. Deasemenea, au vandut si masina (autoturism), la un pret "derizoriu" (cum spuneau ei !), intocmind un contract fictiv de vanzare -cumparare a masinii!Este legala vanzarea autoturismului, in acest caz, sau nu? Ar trebui sa procedez, in prezent, la inventarierea/evaluarea de urgenta bunurilor mobile (lucruri din casa, masina etc) ale defunctului? Si daca da, cum ar trebui sa procedez (la cine sa apelez in acest sens) si care ar fi comisionul/onorariul pe care ar trebui sa il platesc pt evaluarea bunurilor? (Mentionez ca unchiul a decedat in urma cu aproximativ 8 luni).
Referitor la conturile/disponibilitatile bancare ale defunctului, cei doi veri ai mei mi-au spus ca nu exista (!?). Desi, ma indoiesc ca unchiul nu ar fi avut disponibilitati banesti (la Banci sau in casa). Posibil ca ei sa isi fi insusit banii defunctului! Cum as putea verifica existenta eventualelor conturi/disponibilitati bancare pe numele inchiului meu? (solduri, extrase de cont etc).
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Numai bine!

Mergeti de urgenta la un notar si dati o declaratie de acceptare a mostenirii in termenul legal de un an, iar ulterior procedati la dezbaterea moștenirii.

Solicitati notarului sa stabileasca componenta masei succesorale si sa efectueze o inventariere a bunurilor.

Din momement ce verii dvs au procedat la instrainarea anumitor bunuri, cu siguranta nu veti putea sa efectuati un partaj amiabil la notar, astfel ca dupa stabilirea componentei masei succesorale, a mostenitorilor si a cotelor ce le revin, va trebui sa efectuati partajul succesoral in instanta.

Referitor la bunurile instrainate, va trebui sa solicitati obligarea celorlalti mostenitori la plata unei sulte catre dvs, conform cotei ce va revine din masa succesorala.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.