Forum avocaţi > Civil

Legea 18/1991 si decizia 11/2007 a I.C.C.J.

10-02-2023
Vizitator
Buna ziua,
Va rog sa clarificati aceasta situatie.Va multumesc
1. Exista un certificat de mostenitor eliberat in1988, cu doi mostenitori, A si B.
2. In 1990 mostenitorul B (deci inainte de aparitia legi 18/1991), face o declaratie notariala in care spune „ nu am facut niciun act de acceptare expresa, tacita sau fortata a succesiunii dupa defunct.., fata de care inteleg sa raman straina”.
3. Conform legii 18/1991, pentru retrocedarea pamanturilor, mostenitorii trebuiau sa-si dovedeasca calitate de mostenitor si sa faca o cerere. Aceasta cerere a fost facuta doar de mostenitorul A

4.In decizia nr.11/2007 a I.C.C.J ( privitor la aplicarea legi nr.18/1991, se specifica:
„În această privinţă este de observat că pot beneficia de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii doar moştenitorii care nu au acceptat-o, în termenul şi condiţiile prevăzute de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la succesiune, în condiţiile art. 696 din Codul civil.
„Or, potrivit dispoziţiilor art. 696 din Codul civil, eredele care renunţă la succesiune este considerat că nu a avut niciodată această calitate, Titlul de Moştenitor fiind desfiinţat cu efect retroactiv, moştenitorul fiind considerat ca o persoană străină de moştenire.”
„De aceea, cel care renunţă la succesiune nu intră în categoria persoanelor care sunt moştenitori, el neputând dovedi această calitate întrucât, în acest caz, nu este vorba de neacceptarea succesiunii în condiţiile art. 700 din Codul civil şi care este doar prezumat de lege ca renunţător, ci, dimpotrivă, se dovedeşte cu certitudine (declaraţie notarială) că nu este moştenitor, dat fiind faptul că a renunţat expres la succesiune”.
Fata de cele aratate mai sus, intrebarea mea este: Pot sa cer in instanta anularea Titlului de Proprietate si a Certificatului de Mostenitor? Multumesc.
Răspunde
 13-02-2023

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, eu consider ca puteti.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-02-2023
Vizitator
Va multumesc!
Cu stima, Ion
Răspunde
 03-03-2023
Vizitator
Buna ziua,
Daca instanta de judecata nu a respectat o decizie a I.C.C.J a Romaniei, se poate face o plangere catre I.C.C.J?
Multumesc.
Răspunde
 06-03-2023
Vizitator
Buna ziua,
Daca in urma demolarii unei locuinte ce era in administrarea Primariei si era lipita de mine ca sint proprietar prin legea 10/1991 .acestia au trecut in domeniu privat al Consiliului Local terenul din jurul locuintei mele care era teren public fara sa ma anunte.Deasemeni au facut alta documentatie cadastrala in care eu figurez cu teren in indiviziune cu Consiliul Local de 10 m patrati.Aceasta casa era cu etaj si deasupra locuintei mele era o camera care apartinea partii demolate.Dupa demolare am ramas doar eu caci sint unicul proprietar.Consilul Local a luat actele mele si le-a anulat si a facut alte acte in care figuram impreuna chiar daca ei au demolat si nu mai au nimic in administrare.Nu imi da nici cale de servitute legala inscrisa i cartea funciara ba mai mult si-au trecut in domeniu privat calea mea de trecere de 30 de ani fara sa ma intrebe .Aceasta cale era publica fara numar cadastral.Acum are un numar cadastral si delimiteaza exact calea mea de trecere in urma demolarii sub care trec tevile de apa catre casa mea.Consiliul Local a cerut sa semnez iesirea din indiviziune cu cei 10 m patrati adica 5 m patrati pt mine si sa fie ei proprietari pe terenul ramas dupa demolare desi ei nu au fost proprietari niciodata.Eu nu vreau sa semnez asa ceva pina nu-mi da cale de servitute legala inscrisa in cartea funciara care era de fapt calea mea de trecere de 30 de ani ,cale publica.Ei spun ca nu imi da cale de trecere ca trebuia sa cumpar si calea de trecere cind am cumparat casa adica partea mea din aceasta casa nationalizata cu 6 apartamente din care doar eu am cumparat iar ceilati nu auavut bani sa cumpere si au ramas in chirie la Primarie pina in 2019 cind au demolat acea parte lipita de locuinta mea.Au dezlipit si au demolat-o caci era o ruina aproape si era loc de adapost pentru oamenii strazii.Dupa demolare s-au grabit cu receptia lucrarii fara sa intareasca zidul de unde s-au dezlipit si a ramas de 5 cm.Nu-mi da autorizatie sa-mi repar casa dupa demolare,nu-mi da cale de trecere legala si au trecut o parte din teren pe unde trec in proprietate privata.Credeti ca as mai putea sa cer anularea acestui act de proprietate privata a Consiliului Local facut fara sa_mi ceara voie?Cum fac sa-mi repar casa dupa demolare caci orice fac vine Politia Locala si-mi da amenda.Nu ma lasa nici imprejmuire cu gard sa fac.Mi-au taiat gardul si mi-au dat amenda ca e facut pe proprietatea lor adica proprietate privata lipita de casa mea si facuta abuziv.Cind mi-au inminat actele dupa demolare m-am trezit cu acest numar cadastral proprietate privata care ma deranjeaza foarte tare ca nu mi-au cerut semnatura.Cum sa fac??
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.