Forum avocaţi > Civil

Împrumut nerestituit

20-02-2023

Buna seara,

Acum ceva timp la cererea de ajutor a unui cunoscut am dat cu împrumut 500lei, prin transfer bancar si cu conversații pe mesaje.
Cand a sosit ziua scadentei au inceput problemele…ba banca nu procesa transferul, ba date introduse gresit pentru a bloca tranzacția, ba probleme cu masina, ba nu poate sa ne vedem, mici tertipuri pentru a nu returna banii.
Mai mult de atat, daca eu nu spuneam nimic nici persoana in cauza.

Stiu ca o cale de urmat e notificarea legală urmată de proces civil, dar întrebarea mea e alta…deoarece ma simt înșelat si consider ca persoana a facut totul cu buna știință si urmând un plan din timp gandit pot merge pe varianta unei plângeri la poliție pentru înșelăciune folosind toate conversațiile avute din momentul cererii si pana acum?

Stiu ca o plangere in instanta nu va speria persoana in cauza, dar o citație din partea politiei o sa o puna putin pe jar, in plus mi-as dori sa fiu ultima persoana înșelată si sa-i scutesc pe altii de viitoare necazuri.

Multumesc!
Răspunde
 21-02-2023

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu e caz penal. Puteti depune plangere, insa va fi clasata. Si veti plati si cheltuieli.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-02-2023

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
AlexandruC a scris pe 20-02-2023:
Buna seara,

Acum ceva timp la cererea de ajutor a unui cunoscut am dat cu împrumut 500lei, prin transfer bancar si cu conversații pe mesaje.
Cand a sosit ziua scadentei au inceput problemele…ba banca nu procesa transferul, ba date introduse gresit pentru a bloca tranzacția, ba probleme cu masina, ba nu poate sa ne vedem, mici tertipuri pentru a nu returna banii.
Mai mult de atat, daca eu nu spuneam nimic nici persoana in cauza.

Stiu ca o cale de urmat e notificarea legală urmată de proces civil, dar întrebarea mea e alta…deoarece ma simt înșelat si consider ca persoana a facut totul cu buna știință si urmând un plan din timp gandit pot merge pe varianta unei plângeri la poliție pentru înșelăciune folosind toate conversațiile avute din momentul cererii si pana acum?

Stiu ca o plangere in instanta nu va speria persoana in cauza, dar o citație din partea politiei o sa o puna putin pe jar, in plus mi-as dori sa fiu ultima persoana înșelată si sa-i scutesc pe altii de viitoare necazuri.

Multumesc!

Din pacate o plangere penala are sanse mici de reusita.

Sfatul meu este sa il notificati pe debitor si daca nu va restituie banii in termenul stabilit, sa va adresati instantei civile.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-02-2023

Av.STARJIL M. a scris pe 21-02-2023:
Nu e caz penal. Puteti depune plangere, insa va fi clasata. Si veti plati si cheltuieli.

Si totusi, ART. 244 spune:
1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Nu am fost înșelat in momentul in care mi s-a promis restituirea sumei?
Bine, daca autoritățile prefera sa ignore un astfel de comportament antisocial pana nu se aduna un anumit numar de pagubiti, sau o anumită suma, nu ma mira, practica normala in România…dar de ce as fi eu, cel păgubit, pus la plata chiar nu inteleg!?
Care ar fi temeiul in baza căruia daca depun o astfel de plangere pot fi pus la plata?

Multumesc!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.