Forum avocaţi > Civil

Act donatie imobil matusa

19-04-2023
Vizitator
Buna seara!

Situatia este in felul urmator:

Matusa mea, fara copii avand sotul si parintii decedati a decis ca doreste sa imi doneze garsoniera. Ca si rude ea mai are 4 frati. Poate vre-unu din acestia ataca actul de donatie? Din research-ul facut de mine, doar mostenitorii rezervatari-parinti, sot supravietuitor, copii sau nepoti pe linie directa-(nu exista conform a ceea ce am descris mai sus) pot ataca acest act insa as avea nevoie de o confirmare. Tot o data, matusa mea traieste in concubinaj cu cineva, exista riscul ca ulterior donatiei, daca se casatoresc, noul sot sa poata ataca actul de donatie?

In contractul de donatie, eu vreau sa fie stipulat dreptul de uzufruct pana la decesul donatorului.

Multumesc pentru eventuale raspunsuri!
Răspunde
 20-04-2023

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
În primul rând, tocmai pentru a face actul de donație sigur d.p.d.v. juridic, legiuitorul a stabilit că donatorul (cel care donează bunul) nu mai poate revoca donația. Excepție face cazul în care donatarul (cel care a primit bunul) avea o anumită sarcină de indeplinit și nu a dus-o la bun sfârșit. De exemplu, contractul de donație în care se stipulează sarcina întreținerii, însă ulterior donatarul nu asigură întreținerea donatorului.

Când nu este donația un "act sigur"?
Există anumite excepții de la principiul irevocabilității donațiilor, de exemplu:

1. După decesul donatorului, moștenitorii rezervatari își pot cere partea din donație doar dacă prin aceasta li s-a incălcat rezerva succesorală.

Moștenitorii rezervatari sunt: soţul supravieţuitor, descendenţii (copii, nepoți etc.) şi părinții ai defunctului. În acest caz, moștenitorii rezervatari au dreptul la o cotă-parte din donație, însă numai dacă prin ea s-a încălcat rezerva succesorală.

Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în lipsa donației respective, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

2. Donația mai poate fi revocată dacă persoana care a primit donația manifestă ingratitudine față de donator. Cazurile în care donația se revoca pentru ingratitudine sunt expres prevăzute de Noul Cod Civil (Art. 1023):

a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;

b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;

c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Casatoria ulterioara a donatorului nu determina revocarea donatiei anterioare.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-04-2023

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Bogdan_Ion a scris pe 19-04-2023:
Buna seara!

Situatia este in felul urmator:

Matusa mea, fara copii avand sotul si parintii decedati a decis ca doreste sa imi doneze garsoniera. Ca si rude ea mai are 4 frati. Poate vre-unu din acestia ataca actul de donatie? Din research-ul facut de mine, doar mostenitorii rezervatari-parinti, sot supravietuitor, copii sau nepoti pe linie directa-(nu exista conform a ceea ce am descris mai sus) pot ataca acest act insa as avea nevoie de o confirmare. Tot o data, matusa mea traieste in concubinaj cu cineva, exista riscul ca ulterior donatiei, daca se casatoresc, noul sot sa poata ataca actul de donatie?

In contractul de donatie, eu vreau sa fie stipulat dreptul de uzufruct pana la decesul donatorului.

Multumesc pentru eventuale raspunsuri!

In situatia expusa, chiar daca unul dintre mostenitori va ataca actul in instanta, sansele de reusita sunt minime.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.