Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Un preot poate primi prin testament o parte din moștenirea unei alte persoane care nu e din familie?

30-04-2023
Vizitator
Buna seara!
Mătușa este într-o mănăstire de vreo 5 ani. Cu mari probl de sanatate, e imobilizată într-un carucior. Anul trecut am aflat Întamplator că a facut testament unui preot( preot ce apartine de altă biserică) pe o parte din mostenire( niște terenuri scumpe după care nu s-a facut succesiunea de peste 27 de ani, inclusiv terenul aferent casei bunicii( vreo 2000mp). E inclusă și partea mea pe acel TP( de la mama și bunica maternă) mă aflu în Instanță cu anulare certificat mostenitor al mătușii ( pe altă parte a moștenirii pe care s-a declarat unică moștenitoare casa + terenul ( ilegal intocmit cu decl in fals).
Preotul este și aparținător al mătușii ( culmea, nu e din familie)!
Este legal ca un preot să beneficieze de așa ceva?! doar atât am aflat, mătușa a fost dusă la notar ptr legalizare testament( ar fi dus-o chiar și la IML deși...era prin alte sfere de cate ori am vizitat-o) Cu respectivul preot( vreo 42 de ani) am avut Probleme, inclusiv cu maica ce răspunde de acel așezamant( multe si urâte ptr niște fețe bisericești).
* Mătușa n-are copii, n-a fost căsătorită niciodată. Mama(care e decedată) cu ea au fost surori din căsătorii diferite ale bunicii mele.
Răspunde
 04-05-2023

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
O persoana poate lasa prin testament bunurile oricui doreste, nu este obligatoriu ca beneficiarul sa fie membru de familie, insa dvs va trebui sa clarificati situatia juridica a bunurilor mostenite de matusa.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-05-2023
Vizitator
Corect. Va urma curând ....
Mulțumesc ptr raspuns, dna Avocat.
Însă am nelămurirea următoare: mai este valabil art din C.C. referitor la categoria medicilor, farmaciștilor și preoților privind incapacitatea acestora de a primi un legat de la o persoană fizică ( aceasta nefacând parte din familia sa)?
Răspunde
 07-05-2023

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Sub titlul "incapacitati speciale" art.990 din actual cod civil prevede ca sunt lovite de nulitate relativa (nu absoluta) liberalitatile facute medicilor, farmaciştilor sau altor persoane, în perioada în care, în mod direct sau indirect, îi acordau îngrijiri de specialitate dispunătorului pentru boala care este cauză a decesului, precum si preoţilor sau a altor persoane care acordau asistenţă religioasă în timpul bolii care este cauză a decesului.
Dacă dispunătorul a decedat din cauza bolii, termenul de prescripţie a dreptului la acţiunea în anulare curge de la data la care moştenitorii au luat cunoştinţă de existenţa liberalităţii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-05-2023
Vizitator
Mulțumiri, dna Avocat.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.