Forum avocaţi > Civil

Stupefactie totala! Rog ajutor

16-05-2023
Vizitator
Detin cota parte dintr-un apartament. Cealalta parte este detinuta de o nepoata, nuda proprietate, si mama ei (cumnata) detine uzufructul. Am fost plecata din tara cativa ani si cand am revenit, in apartament locuiau vreo 10 muncitori straini. Am chemat politia si cum unul din muncitori a aratat un contract de inchiriere facut de cumnata, politistii au spus ca nu pot da afara nistre locatari cu acte in regula. Care acte in regula cand eu n-am semnat nimic? Politistii mi-au spus ca legea s-a schimbat de curand si ca unul dintre coproprietari are voie sa inchirieze partea lui. Ce lege e asta (nr. Art.)?
Orice sfat e binevenit. Multumesc.
Răspunde
 17-05-2023

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Cumnata detine uzufructul intregului apartament? Daca da, are dreptul sa inchirieze fara sa aiba aprobarea cuiva 9a dvs. ori fiicei. (cod civil)
Daca detine uzufructul unei cote mai mari din apartament, are dreptul sa inchirieze.

art.641 cod civil
Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.
Doar daca inchirierea e pe o perioada mai mare de 3 ani are nevoie si de acordul dvs.
Oricum, o parte din chirie va revine, corespunzator cotei dvs. din imobil.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-05-2023
Vizitator
Multumesc pentru raspuns.
Cred ca nu am inteles bine: daca cumnata are 3/4 din apartament, poate sa inchirieze si partea mea numai pentru ca este majoritara? Si eu daca vreau sa stau in apartament, nu mai am dreptul sau ma culc intr-unul din paturile municitorilor care se gasesc in toate camerele?
Răspunde
 18-05-2023

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Ati inteles corect.
Codul civil prevede ca un contract de locatiune cu privire la bunul comun poate fi făcut cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi. Deci, daca e majoritara, poate inchiria. Ce remedii aveti dvs. este alta poveste. Consultati un avocat.
In plus, daca cumnata detine uzufructul 100%, regula de mai sus nu se aplica, si poate inchiria fara aprobarea nimanui si nu puteti face nimic.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-05-2023
Vizitator
Doamne! Asta inseamna ca, sa zicem, un copil care are partea majoritara dintr-un apartament isi poate scoate mama (batrana sau bolnava) in strada fiind ca mama e minoritara?
Ce lege o mai fi si asta...
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.