Forum avocaţi > Civil

Mai poate Sotul sa reevaluze apartamentul dacă nu a primit sulta in 10 ani?

29-09-2023
Vizitator
Bună ziua,

Mama mea și tatăl meu s-au despărțit și prin decizie judecătorească în 2012 mamei ii s-a cerut sa ii dea tatălui meu sulta Pt apartamentul ce îl dețineau amândoi. Tatăl meu nu a cerut sa ii se dea sulta cu execuție și au trecut de atunci 10 ani. Normal știu ca se anulează și numai trebuie sa i-o plătească dar este riscul ca tatal meu sa facă din nou cerere sa se reevaluze apartamentul pe anul 2023 și sa ii ceara la mami în plus pe lângă ce ii sa cerut? Sau numai are dreptul sa deschidă nicio cerere și mami poată sa ceara radierea sultei și sa se treacă direct proprietar? Va multumesc
Răspunde
 29-09-2023

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Intr-adevar, in cazul sentintelor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani, care curge de la ramanerea definitiva a hotararii.

Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie.

Insa, in cazul hotărârilor judecătoreşti, dacă dreptul de a obţine obligarea pârâtului este imprescriptibil, (asa ca si partajul, cf. art.669 cod civil) creditorul poate obţine un nou titlu executoriu (o noua sentinta), pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepţia autorităţii de lucru judecat.

Deci, daca i se cer acum banii, nu trebuie sa plateasca.

Daca doriti insa si radierea sultei din CF, trebuie sa promovati o actiune in instanta prin care sa solicitati (i) sa se constate ca a intervenit prescriptia in ceea ce priveste sulta si nu mai puteti fi obligata la plata, (ii) cat si radierea din CF a sultei, prin inlocuirea acordului creditorului

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-09-2023
Vizitator
Mulțumesc frumos pentru răspunsul dvs foarte rapid. Apreciez.
Da mami dorește sa deschidă o acțiune de prescripție a sultei la judecatorie și cererea de radiere la CF. Însă tatăl meu dorește după atâta timp sa ii ceara sulta prin notar și mami nu vrea sa îi mai dea. Se poate ca tatal meu sa facă ceva recurs? Sau Pt radiere sa ii se ceara la mami declarație din partea tatălui în legătură cu sulta? Oricum el încearcă sa o manipuleze pe mami ca să mai câștige ceva de la ea, de aceea caut sa primesc un răspuns după lege ca să nu se trezească mami mai târziu ca va trebui sa ii mai plătească ceva stiind ca pe viitor dorește sa îl doneze mie și surorii mele....si apoi cine știe poate va merge spre vânzare. Va multumesc frumos încă odată Pt sfaturile dvs.
Răspunde
 29-09-2023

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
"Însă tatăl meu dorește după atâta timp sa ii ceara sulta prin notar și mami nu vrea sa îi mai dea"
Asta inseamna ca tatal dvs, stiind ca sentinta nu mai are valoare executorie, vrea sa faca un nou partaj, ori sa obtina o declaratie de recunoastere a datoriei, de data asta prin notar, cu acordul partilor, si prin care sa se stabileasca cel putin sulta din sentinta.
Mama dvs. nu e obligata sa se duca la notar, cum nu e obligata nici sa se duca la cumparaturi ori dentist. Deci, sa nu-l bage in seama si sa nu cedeze intimidarilor.
Tatal dvs, daca mai vrea sulta, trebuie sa obtina o noua sentinta judecatoreasca, in urma unui alt proces de partaj, cu taxe de timbru, onorariu avocati, expertize.

Pe de alta parte, mama dvs. poate sa va doneze acum apartamentul dvs, cu rezerva uzufructului eventual. Faptul ca exista o sulta neachitata si inscrisa in CF ca sarcina nu inseamna ca imobilul nu poate fi instrainat, ptr ca sulta este un drept de creanta. A admite ca nu s-ar putea vinde ar insemna sa scoatem casa din circuitul civil, fapt inadmisibil.

Notarul public are obligatia sa-si exercite rolul activ, aducand la cunostinta cumparatorului faptul ca bunul imobil este afectat de plata unei sulte, ce nu a fost achitata de vanzator coerezilor sau copartasilor indreptatiti, care, in caz de neplata a acesteia, vor putea sa urmareasca silit bunul sau bunurile imobile afectate de plata sultei.
Incunostintarea facuta de notarul public cumparatorului va fi inserata in continutul contractului de vanzare.

Dar,daca faceti imediat actiunea de constatare a prescriptiei, si radiati si apoi imediat va doneaza, ar trebui sa fie in regula.

"Sau Pt radiere sa ii se ceara la mami declarație din partea tatălui în legătură cu sulta" De regula, asa se procedeaza. Daca mama i-ar da banii, tatl ar da o declaratie notariala, pe care notarul ar trimite-o la CF ca sa radieze sulta. Dar ar fi o prostie sa ii dea niste bani daca nu mai e obligata. Radiaza sulta cu actiune in instanta, prin obtinerea unei sentinte care sa suplineasca acordul tatalui.

Consultati un avocat si miscati-va repede, nu pierdeti timp. Ce primiti aici nu este consultanta juridica, ci idei generale.
Iar la notar nu aveti ce cauta, daca nu vreti.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.