Forum avocaţi > Civil

Validitatea sentinta semnata de judecator in ziua pensionarii

11-12-2023
Vizitator
Validitatea unei sentinte semnate de un judecator in ziua pensionarii sale

Este valida o Sentinta civila a unui Tribunal care a fost semnata de catre un judecator (presedinte complet) a carui eliberare din functie (pensionare) a fost semnata chiar in acceasi zi de catre Presedintele Romaniei, iar decretul a fost publict in M.O., tot in acceasi zi?

Intrebare vine prin faptul ca art. 85 alin. (3) din Legii 303/2004 (republicată) – la acel moment inca vigoare stabileste:
„Plata pensiei se face de la data prevăzută în decretul Președintelui României ca fiind cea a eliberării din funcție sau, în cazul lipsei unei astfel de date, de la data publicării în Monitorul Oficial al României”.

Va multumesc!
Răspunde
 14-12-2023

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Ma iertati, insa mie nu-mi este clara situatia. Cand spuneti "sentinta", la ce va referiti?
Data pensionarii este data inchiderii dezbaterilor si pronuntarii minutei, ori data redactarii si motivarii efective a sentintei?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-12-2023

Multumesc pentru raspuns, dna avocat. Aveti dreptate, nu a fost deloc exact exprimat. Ma refeream ca in ziua pensionarii a fost redactata si semnata motivarea sentintei. Multumesc.
Răspunde
 15-12-2023

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
In acest caz, este in regula.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-12-2023

Multumesc pentru apreciere, ma ajuta opinia dvs.

Prin prisma acestui caz, probabil inca pe rolul ÎCCJ, intelesesem nu ar fi in regula:
https://www.luju.ro/maxima-aberatie-sefa-inspectiei-judiciare-roxana-petcu-sustine-ca-judecatorii-isi-pot-motiva-hotararile-si-dupa-ce-au-iesit-la-pensie-desi-acestia-nu-mai-au-calitate-de-magistrat-petcu-invoca-atributiile-inerente-ale-functiei-de-judecator-eliberarea-din-f
Răspunde
 16-12-2023

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Si in noua lege, 303/2022, la art.213 alin.3 se arata acelasi lucru, ca si in vechea lege:
"Plata pensiei se face de la data prevăzută în decretul Preşedintelui României ca fiind cea a eliberării din funcţie sau, în cazul lipsei unei astfel de date, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a decretului Preşedintelui României de eliberare din funcţie."
Am citit si articolul la care faceti referire, insa acolo era vorba de motivarea unor sentinte dupa multe zile de la pensionarea efectiva si incetarea calitatii de magistrat.
In cazul dvs, judecatorul a mers la serviciu, nestiind ca in aceeasi zi in care el mai lucreaza va fi publicat, la un moment dat, decretul de eliberare din functie.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-12-2023

Va multumesc pentru raspuns, doamna avocat.

“Si in noua lege, 303/2022, la art.213 alin.3 se arata acelasi lucru, ca si in vechea lege”
Asa este, am citat-o pe cea veche, fiind cazul inainte de a intra in vigoare cea noua.

“Am citit si articolul la care faceti referire, insa acolo era vorba de motivarea unor sentinte dupa multe zile de la pensionarea efectiva si incetarea calitatii de magistrat.”

Absolut de acord cu dvs., insa la modul in care a fost sentinta, cat de scurta este, pare totusi a fi limpede ca stia ca este ultima zi. Iar motivarea a venit oricum la mai mult de patru luni de la pronuntare (inclusiv vacanta judiciara).
Nu se poate demonstra ca stia, dar in opinia mea este greu de crezut ca nu ar fi stiut ca se va semna si publica decretul in ziua respectiva.

Din experienta dvs in domeniul juridic, ati mai fost confruntata cu sentinta redactata/semnata dupa pensionare?
Răspunde
 16-12-2023

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu, nu m-am lovit de o astfel de speta. Sa stiti insa ca magistratul, chiar daca stia ca are o cerere de pensionare depusa si ca exista un draft de decret ce urmeaza sa fie semnat de presedinte, ptr ca ulterior acesta sa fie publicat in Monitorul Oficial, nu avea cum sa stie cert cand va fi semnat decretul prezidential si cand va avea loc publicarea in Monitor. Ultimele doua chiar nu erau sub controlul sau. Si chiar s-au intamplat sa fie in aceeasi zi. Publicarea putea sa aiba loc a doua zi dupa semnara decretului.
Ca a redactat succint poate fi explicat prin faptul ca stia ca urmeaza sa iasa la pensie, avea multe dosare de inchis si nu dorea sa piarda prea mult timp cu fiecare in parte.
Daca sentinta nu are rigoare juridica si e lacunara, acest fapt poate fi motiv ptr o eventuala cale de atac. Recomandarea mea este sa nu va concentrati exclusiv pe motivul pensionarii, daca intentionati sa formulati cale de atac, ptr ca in speta dvs.- dupa parerea mea - poate fi logic explicata succesiunea evenimentelor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-12-2023

Va multumesc mult pentru raspuns. Inteleg foarte bine ce mi-ati explicat.
Nu, nu m-am concentrat deloc pe acest aspect, am vrut doar sa-l inteleg. L-am criticat in apel, judecatorii C.A. nici macare nu s-au aplecat asupra tematicii, iar la CEDO (am trecut de prima faza, se verifica momentan admisibilitatea) am dezvoltat acest fapt prin perspectiva unui proces echitabil, fara asteptari prea mari in acest sens.

As fi fost insa interesat sa stiu, ce a decis ÎCCJ in cauza fostei judecatoare, care a atacat acesta speta (link-ul extern), dar din pacate, pare a nu fi fost inca solutionata cauza.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.