Forum avocaţi > Civil

Partaj instanta

13-02-2024
Vizitator
Buna ziua. In urma decesului tatalui meu ( 2001) am facut succesiunea la un birou notarial(2004) , mostenitori fiind mama (inca in viata ) , eu si un frate. Din acel moment si pana in prezent si probabil si pe viitor , pe fratele meu nu l-a interesat ingrijirea si intretinerea mamei mele si nu a participat in niciun fel la mentinerea in stare buna a unei case de locuit in care este mama, obiect al mostenirii. Avand in vedere ca nu-l intereseaza un partaj voluntar , intentionez sa cumpar de la mama cota parte din mostenire si apoi sa-l chem in judecata. Intrebarea este : ce argumente si dovezi pot prezenta in instanta pentru a deveni unic proprietar al acelui imobil . Mentionez ca nici in instanta , fratele meu , nu v-a fi dispus sa primesca o suma de bani. Va multumesc.
Răspunde
 14-02-2024

În cadrul demersului tău de a deveni unic proprietar al imobilului moștenit împreună cu mama și fratele tău, legislația relevantă se referă la partajul succesoral. Conform Codului Civil Român, nimeni nu poate fi obligat să rămână în indiviziune, iar moștenitorul poate cere ieșirea din indiviziune oricând, chiar și în prezența unor convenții sau clauze testamentare care prevăd altfel (Art. 1.143)​​.

În ceea ce privește argumentele și dovezi pe care le poți prezenta în instanță pentru a deveni unic proprietar, acestea ar putea include:

Dovezi ale îngrijirii și întreținerii imobilului: Chitanțe, facturi și orice alte documente care demonstrează cheltuielile efectuate pentru îngrijirea și întreținerea imobilului de către tine sau mama ta.

Efortul unilateral în întreținerea imobilului: Orice comunicări scrise cu fratele tău în care ai solicitat participarea la întreținerea imobilului și răspunsurile (sau lipsa acestora), care pot demonstra lipsa interesului sau contribuției sale.

Evaluarea imobilului: O evaluare recentă a valorii imobilului care poate servi la stabilirea unei oferte echitabile pentru cumpărarea părții fratelui tău.

Partajul voluntar: Dacă toți moștenitorii sunt de acord și au capacitate de exercițiu deplină, partajul poate fi realizat prin bună învoială în formă autentică, în special dacă printre bunuri se află imobile (Art. 1.144)​​. Acest lucru este relevant dacă fratele tău ar fi dispus să accepte o sumă de bani pentru partea sa.

Dacă fratele tău nu este dispus să accepte o sumă de bani și nu dorește un partaj voluntar, instanța va hotărî în legătură cu partajul imobilului. În acest caz, instanța va lua în considerare contribuția fiecărei părți la îngrijirea și întreținerea imobilului, precum și orice alte circumstanțe relevante prezentate. Instanța nu stabilește în mod direct prețul de vânzare al imobilului în cazul unui partaj, dar poate ordona vânzarea acestuia și împărțirea sumei obținute în conformitate cu cotele părților, dacă un partaj fizic nu este posibil sau practic.
Răspunde
 24-02-2024

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Jan a scris pe 13-02-2024:
Buna ziua. In urma decesului tatalui meu ( 2001) am facut succesiunea la un birou notarial(2004) , mostenitori fiind mama (inca in viata ) , eu si un frate. Din acel moment si pana in prezent si probabil si pe viitor , pe fratele meu nu l-a interesat ingrijirea si intretinerea mamei mele si nu a participat in niciun fel la mentinerea in stare buna a unei case de locuit in care este mama, obiect al mostenirii. Avand in vedere ca nu-l intereseaza un partaj voluntar , intentionez sa cumpar de la mama cota parte din mostenire si apoi sa-l chem in judecata. Intrebarea este : ce argumente si dovezi pot prezenta in instanta pentru a deveni unic proprietar al acelui imobil . Mentionez ca nici in instanta , fratele meu , nu v-a fi dispus sa primesca o suma de bani. Va multumesc.

Puteți partaja imobilul în instanță, iar dacă doriți atribuirea acestuia în natură către dvs,, veți fi obligat la plata unei sulte aferentă cotei pe care o deține fratele.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.