Forum avocaţi > Civil

Drepturi asupra unui teren

13-02-2024
Vizitator
Bună ziua. Mama mea deține un teren dobândit înainte sa se căsătorească. Dorește sa mi l dea mie însă 5 ani nu îl poate instraina. Totodată, ca să nu îl piardă (ea neavând posibilitate de construcție) , am stabilit sa încep eu sa construiesc o casa pe acel teren, urmând apoi sa mi l dea mie cu totul. Întrebarea mea este dacă soțul ei actual va avea vreun drept asupra casei din moment ce casa se ridica in timpul căsătoriei lor. De asemenea, eu mai am un frate. Cum ce tip de contract sa facem transferul terenului? Fratele este de acord sa îmi dea și semnatura în caz de ceva, dar nu știm sigur cum e cu rezerva succesorala apoi...
Răspunde
 14-02-2024

În contextul descrierii tale, unde mama ta deține un teren dobândit înainte de căsătorie și intenționează să îți transfere dreptul de proprietate asupra acestuia, împreună cu construcția pe care plănuiești să o realizezi, sunt câteva aspecte importante de luat în considerare din perspectiva dreptului civil, în special a Codului Civil Român referitor la regimul bunurilor în căsătorie, drepturile succesorale și regimul proprietății:

Regimul bunurilor în căsătorie: Conform Codului Civil Român, bunurile dobândite înainte de căsătorie rămân bunuri personale, cu excepția situației în care printr-o convenție matrimonială s-a stabilit altfel. Acest lucru înseamnă că, în principiu, terenul deținut de mama ta rămâne în proprietatea ei personală și nu intră în comunitatea de bunuri dintre ea și soțul ei actual, dacă nu s-a convenit altfel prin acte.

Construcția realizată pe teren: Dacă începi construcția unei case pe terenul mamei tale în timpul căsătoriei ei, s-ar putea ridica întrebări legate de contribuția la această construcție și dacă aceasta ar putea fi considerată un bun comun al căsătoriei. Totuși, având în vedere că terenul este un bun personal și construcția se face din inițiativa și cu resursele tale, argumentul ar putea fi făcut că și construcția ar trebui să fie considerată proprietate personală, mai ales dacă există înțelegeri clare și documentate în acest sens.

Transferul proprietății și rezerva succesorala: În ceea ce privește transferul proprietății, acesta poate fi realizat prin donație sau vânzare-cumpărare. Donația între rudele apropiate este o practică comună pentru transferul de proprietate, dar este important să se ia în considerare efectele asupra rezervei succesorale, mai ales dacă există mai mulți moștenitori legali, cum ar fi fratele tău. Conform legii succesorale, copiii au dreptul la o parte rezervată din moștenire (rezerva succesorala), iar donațiile pot fi supuse ajustărilor în cazul în care afectează această rezervă.

Pentru a asigura că transferul se face în conformitate cu legea și respectă drepturile tuturor părților implicate, inclusiv ale soțului mamei tale și ale fratelui tău, ar fi prudent să consultați un notar sau un avocat specializat în dreptul proprietății și succesiuni.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.