Forum avocaţi > Civil

Succesiune

15-02-2024
Vizitator
Buna ziua. Parintii mei au divortat in anul 2002, apoi fiecare s-a recasatorit. Parintii mei au avut impreuna 2 copii, eu si fratele meu. Tata a decedat si am mers la notar sa deschidem succesiune. Noi am dus toate actele cerute de la apartamentul unde nu s-a facut partaj la divort si unde locuim eu ama si fratele de 37 de ani. Tata resatorindu-se au vandut casa batraneasca(mostenire de la bunica mea) si s-a mutat cu actuala sotie .Sotia supravietuitoare a adus la notar doar o chitanta, atat a spus ca are pe casa accea de la curte. Inteleg ca nu se poate face partaj doar pe imobilul de la bloc, deoarece ea nu dispune nici de bani nici de timp pt a umbla sa isi faca toate actele legale pt casa de la curte.Sotia supravietuitoare are 1/4 iar noi copii 3/4, (la apartament)Cum putem legal sa facem sa fim in actele de la apartament doar mama eu si fratele(apartament dobandit de mama si tata in 1987
Răspunde
 22-02-2024

Situația descrisă de tine are un grad de ceață și ar implica mai multe aspecte ale dreptului succesoral. În mod general, conform Codului Civil, moștenirea legală este împărțită între soția supraviețuitoare și copiii decedatului. Dacă decedatul a avut copii, aceștia, împreună cu soția supraviețuitoare, sunt moștenitori legali.

Pentru apartamentul de bloc unde locuiți tu cu mama și fratele tău, care nu a fost inclus în partajul de la divorț, participarea la moștenire se va determina pe baza legii succesorale. Conform legislației românești, în lipsa unui testament care să dispună altfel, soția supraviețuitoare și copiii decedatului (tu și fratele tău) moștenesc bunurile acestuia în cote legale. Astfel, dacă tatăl tău nu a lăsat un testament, soția supraviețuitoare (actuala soție) ar avea dreptul la o parte din moștenire, iar restul ar reveni copiilor decedatului.

În ceea ce privește împărțirea specifică a apartamentului, proporția de 1/4 pentru soția supraviețuitoare și 3/4 pentru copii este conformă cu prevederile generale ale Codului Civil român în materie de succesiuni.

Dacă dorești ca mama ta (fosta soție a tatălui tău) să fie inclusă în partajul moștenirii apartamentului, acest lucru complică situația, deoarece, din punct de vedere legal, ea nu este un moștenitor direct al fostului soț decedat, având în vedere că divorțul a fost finalizat și bunurile comune ar fi trebuit împărțite la momentul respectiv.

Pentru a face ca mama, tu și fratele tău să fiți proprietarii legali ai apartamentului, fără participarea soției supraviețuitoare a tatălui tău, ar putea fi necesare următoarele acțiuni:

Negocierea cu soția supraviețuitoare: Dacă soția supraviețuitoare este dispusă, ea ar putea renunța la partea sa din moștenire în favoarea ta și a fratelui tău, sau ar putea accepta o compensație financiară pentru a face acest lucru.
Acțiune în instanță pentru stabilirea drepturilor de proprietate: În cazul în care există dispute sau dacă vrei să clarifici situația juridică a apartamentului, ar fi indicat să consulți un avocat specializat în drept succesoral pentru a evalua opțiunile legale și pentru a iniția o acțiune în justiție, dacă este necesar.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.