Forum avocaţi > Civil

Titluri de stat

21-02-2024
Vizitator
Buna ziua.Eu și soțul meu vrem să cumpărăm titluri de stat.Daca merge numai soțul și cumpără, in caz de deces al lui, eu pot sa recuperez banii investiți și dobânda? Mulțumesc.
Răspunde
 22-02-2024

În cazul investițiilor în titluri de stat în România, procedurile de succesiune și de transfer al proprietății în cazul decesului unuia dintre deținători depind de modul în care sunt înregistrate aceste titluri și de legislația specifică aplicabilă succesiunilor.

Dacă soțul tău cumpără titluri de stat doar pe numele lui, acestea vor face parte din masa succesorală în cazul decesului său. Drept urmare, pentru a recupera banii investiți și dobânda aferentă (împreună cu ceilalți eventuali moștenitori), va trebui să urmezi procedura de succesiune legală, care implică:

Obținerea unui certificat de moștenitor: Va trebui să inițiezi procedura de succesiune la notarul public sau la instanța judecătorească, în funcție de situația specifică. Certificatul de moștenitor va atesta dreptul tău legal de a moșteni bunurile soțului tău decedat, inclusiv titlurile de stat.

Notificarea entității emitente: După obținerea certificatului de moștenitor, va trebui să notifici entitatea care a emis titlurile de stat (de exemplu, Ministerul Finanțelor sau banca prin care au fost cumpărate titlurile) despre deces și despre intenția ta de a revendica suma investită plus dobânda.

Prezentarea documentației necesare: În general, va fi necesar să prezinți documentația care să ateste decesul soțului tău (certificatul de deces), certificatul de moștenitor și orice alte documente relevante solicitate de entitatea emitentă pentru a procesa transferul sumelor datorate către moștenitori.

Pentru a simplifica procesul de transfer în caz de deces, o altă opțiune ar fi achiziționarea titlurilor de stat în coproprietate sau indicarea explicită a beneficiarilor la momentul achiziției. Aceasta poate facilita transferul direct al valorilor către tine, fără necesitatea parcurgerii întregului proces de succesiune.
Răspunde
 23-02-2024
Vizitator
Buna ziua.Din răspunsul dumneavoastră am înțeles că dacă soțul cumpără numai pe numele lui titluri de stat ,deși sunt cumpărate cu banii familiei ,se consideră bunuri proprii .El are copii din prima căsătorie și la succesiune eu voi avea drept doar la 1/4 din valoarea titlurilor și a dobânzii aferente ,deși titlurile au fost cumpărate cu banii amândurora.Va rog să îmi spuneți dacă am înțeles corect.Multumesc.
Răspunde
 23-02-2024

Dacă mai multe părți nu se înțeleg în privința unei moșteniri, totul depinde de modul în care judecătorul evaluează situația. Totuși, în absența unui testament care să prevadă altfel, și cu dovezi banii investiți sunt comuni soților, la decesul unuia dintre soți, toate bunurile comune ale acestora sunt inițial împărțite în două. Jumătate din aceste bunuri comune revine automat soțului supraviețuitor ca parte a bunurilor proprii, în timp ce cealaltă jumătate constituie masa succesorală a soțului decedat și este supusă diviziunii între moștenitorii legali, inclusiv soțul supraviețuitor.

Practic, acest lucru înseamnă că soțul supraviețuitor va deține în total mai mult de jumătate din bunurile comune, având în vedere că primește automat o jumătate din bunurile comune și, în plus, o cotă parte din cealaltă jumătate care constituie masa succesorală a soțului decedat, împreună cu ceilalți moștenitori legali (de exemplu, copiii).

De exemplu, dacă un cuplu are bunuri comune în valoare de 100 de unități și unul dintre soți decedează, 50 de unități revin automat soțului supraviețuitor ca parte a bunurilor proprii. Cealaltă jumătate de 50 de unități intră în masa succesorală a soțului decedat și va fi împărțită conform legii între soțul supraviețuitor și ceilalți moștenitori legali, ceea ce înseamnă că soțul supraviețuitor va primi o parte din această jumătate, în plus față de ceea ce a primit automat.

(Nu întotdeauna ecuația revăzută de lege este identică cu înțelege judecătorul.)
Răspunde
 23-02-2024
Vizitator
Vă mulțumesc frumos pentru lămuriri.O seară frumoasă!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.