Forum avocaţi > Civil

Divorț, atribuire beneficiu locuinta proprietate comună.

05-03-2024

Buna ziua.
Rog pe cei avizați sa ma ajute cu niste raspunsuri, sfaturi si pentru acestea va multumesc din suflet anticipat.

Speta mea:

Sotia a intentat divort in august 2023, termenul este in aprilie 2024. Avem un copil minor de 11 ani.
Actiunea introdusa de sotie (fara sa stiu acest lucru) este bazata pe acordul partilor cu urmatoarele capete de cerere: autoritate parinteasca comuna, locuinta minorei la domiciliul mamei, pensie intretinere 25% din venituri pana la 18 ani, revenirea la numele anterior casatoriei, solicita cheltuieli de judecata.

Am formulat intampinare prin care am declarat ca sunt de acord cu divortul prin acordul partilor, precum si cu toate capetele de cerere (nu am facut referire la cheltuielile de judecata).

Pana in decembrie 2023 am locuit impreuna cu sotia si copilul in casa proprietate comuna, ulterior sotia cu minora au plecat de buna voie din casa si s-au mutat in chirie.

Casa este construita in timpul casatoriei, finalizata de curand, dar nereceptionata si neintabulata. Pe autorizatia de construire suntem amandoi. Atat eu cat si sotia in buletine avem domiciliul la parintii fiecaruia (alte localitati).

Terenul pe care este construita casa este cumparat de amandoi inainte cu un an de casatorie in cota de 1/2 fiecare.

In conditiile date va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:

1. Dupa divort, daca sotia nu mai doreste sa locuim impreuna, in ce conditii legale ar putea reveni in casa si eu ar trebui sa evacuez locuinta. Mentionez ca in cerere nu a solicitat atribuirea beneficiului locuintei comune.
O mai poate face pana la termenul de judecata?

2. Are vreo relevanta faptul ca, casa este nereceptionata si neintabulata, niciunul dintre noi nu avem domiciliul in buletine acolo? Ma refer la faptul ca din aceasta cauza sa nu fi cerut atribuirea beneficiului locuintei comune?

3. Daca pana la primul termen sau in timpul sedintei va cere atribuirea beneficiului locuintei comune am dreptul sa solicit un nou termen pentru a-mi pregati apararea?

4. Mentionez ca actele originale ale casei si terenului (Contract VC teren cota 1/2 fiecare inainte de casatorie, autorizatie contruire casa, proiect tehnic) sunt la ea, am si eu copii xerox. Ar putea face ceva fraudulos si fara consimtamantul meu (receptie casa, sa-si faca domiciliul acolo, intabulare) sa-si creeze avantaje la divort/partaj (partajul nu este introdus).

5. La termenul de judecata pot solicita program vizitare minor? (nu am facut cerere reconventionala pentru acest lucru).

6 Sotia a solicitat in cererea de divort ancheta sociala la adresa casei proprietate comuna (nereceptionata si neintabulata), instanta a solicitat ancheta sociala primariilor localitatilor unde avem noi domiciliile in buletin (localitati diferite de cea unde este casa). Se va mai face ancheta sociala unde a solicitat sotia (casa unde am locuit impreuna si acum locuiesc doar eu)?

In speranta ca voi primi raspunsuri profesioniste, VA MULTUMESC DIN SUFLET SI VA DORESC MULTA SANATATE.
Răspunde
 11-03-2024

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
În primul rând va fi soluționată cererea de divorț și ulterior, dacă doriți împărțirea bunurilor comune, va trebui efectuat partajul, printr-o altă acțiune.

Din păcate, dacă nu ați formulat cerere reconvențională, va trebui să solicitați programul de vizită printr-o acțiune distinctă.

Referitor la anchetele sociale, aceastea ar trebui efectuate la adresele la care locuiți în fapt.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-03-2024

Mulțumesc frumos pentru răspuns, totuși ce ma interesează în mod special este dacă soția mai poate cere atribuirea beneficiului locuintei comune până la primul termen sau în timpul ședinței de judecata.
Dacă da, am dreptul să cer amânarea judecății pe această cerere pentru pregătirea apărării?
Am înțeles că ICCJ a dat ceva directivă că atribuirea beneficiului locuintei comune nu mai este condiționată de existența unui proces de partaj pe rol.
Menționez că acum eu locuiesc în locuința conjugala, soția cu copilul în altă parte.
Vă mulțumesc din suflet anticipat!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.