Forum avocaţi > Civil

Drepturi de autor traducere literara platite partial, volum publicat

27-03-2024
Vizitator
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi in ceea ce priveste dreptul de proprietate.
Am un contract pentru cesiunea drepturilor de autor cu o editura (nu am PFA, sunt persoana fizica), pentru traducerea unei carti.
Editura nu a platit integral tariful pentru traducere, dar a publicat volumul tradus fara sa ma anunte si fara sa imi ceara acordul pentru modificarile facute pe text. Am aflat de pe internet de publicare. Aceste aspecte nu sunt clauze in contract, insa am inteles ca sunt drepturi morale inalienabile ale autorului/traducatorului prin legea 8/1996.
Editura nu mai raspunde la mesaje. Au trecut 4 luni de la scadenta termenului de plata. Am incercat sa recuperez si restul sumei datorate pe cale amiabila, le-am trimis si o notificare de punere in intarziere pe care inca astept sa o ridice de la posta.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarele privinte:
- Pot reclama incalcarea drepturilor mele de autor daca editura mi-a platit partial tariful si a publicat traducerea fara acordul meu? Si daca da, unde pot reclama?
- Le pot impune sa opreasca de la vanzare cartea?
- Ce alte cai de atac mai am la dispozitie si ce despagubiri as putea cere? Editura a mai facut asta cu doua carti, atunci am crezut ca e o intamplare, dar vad ca e un obicei.

Editura isi bate joc de munca mea si cred ca trebuie sa inteleaga ca nu e acceptabil sa profite de o traducere spentru care nu au achitat integral drepturile de autor.

Va multumesc pentru sfaturi!
Ileana
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.