Bună ziua, Vă rog frumos să îmi oferiți îndrumare juridica, din punct de vedere al dreptului muncii, la următoarea speță : -am fost angajat cu contract de muncă pe perioada determinata anul trecut la o fundație ONG, ca și șef departament logistica, coordonand activitatea de logistica și achiziții pe mai multe proiecte. La un moment dat, datorita Managementului și atmosferei toxice de la serviciu, mi-am dat demisia (Iulie 2023) înainte de încetarea contractului pe perioada detareminata, demisie care a fost acceptata. Totul ok până acum câteva zile când am început să fiu contactat de persoane diferite din organizație, solicitandu–mi-se să semnez niște documente incomplete la un proiect din 2023.Parte din aceste documente sunt declarații pe propria răspundere. Acest lucru mi se solicita ca urmare a unui audit, auditorul a constatat ca anumita documentație este incompleta – anume: data, numele furnizorului etc. Mentionez ca în cadrul acelui proiect eu am avut calitate de membru în comisia de evaluare a unor licitații publice, membru alături de altcineva de la departamentul financiar. Aceste licitații au fost supervizare de Managerul de proiect, care nu mai lucrează în organizație, de asemenea. Am fost solicitat în scris de către Dept HR de la organizație sa vin sa semnez și sa completez documentele menționate care fac obiectul acestui audit. Întrebări: Din punct de vedere legal, în calitate de ce pot eu completa și semna acele documente, având în vedere ca nu mai sunt angajatul lor de peste 10 luni? Totodată, ei solicitandu-mi sa editez și completez acea documentație acum în 2024, pentru achiziții care s au întâmplat în 2023, ma gândesc ca este ilegal, și dacă mi se solicita sa fac acest lucru(eventual antedatand) documente, se creează o speță de fals și ma autoincriminez, contravine și declarația pe propriei răspundere în ce privește documentația ca este corect întocmită, licitația, la momentul respectiv din 2023. HR a menționat ca dacă nu dau curs invitației lor de a edita și rectifica acea documentație ma vor menționa pe mine auditorului ca parțial vinovat. Calea la care m-am gândit ca as putea ajuta este ca organizația sa ma angajeze din nou pentru câteva ore, zile, timp în care pot studia și modifica în prezenta cuiva din Management cele solicitate. Totodată să completez cu data curenta și sa fac o anexa la dosar ca nota explicativa. Ce mi se poate întâmpla va rog dacă nu dau curs invitației organizației de a semna și modifica acele documente? Mentionez ca auditorul, in cadrul auditului la acest proiect a observat aceste chestiuni incomplete și au menționat acestea fundației la care am lucrat. Mai menționez ca mi s a impus termen de a da curs invitației lor (prin email) de câteva zile și nu știu ce sa fac. Aștept răspunsul dv cât mai curând posibil, având în vedere urgenta și presiunea din partea organizației. Vă mulțumesc frumos. Costin |
|