Forum avocaţi > Civil

Donatie loc de veci

03-10-2025
Vizitator
Buna ziua! Eu si sotul meu detinem un loc de veci cu 3 morminte si vrem sa donam aceste trei morminte, unul catre soacra mea si doua catre mama mea. Am fost la notar si ni s-a spus ca nu crede ca se poate face acest lucru deoarece donatia locurilor de veci se face doar intre rudele de sange iar sotul nu este ruda de sange cu mama mea si nici eu nu sunt ruda de sange cu mama lui. Este corecta aceasta afirmatie facuta de notar avand totusi in vedere ca oricum unul din noi este ruda de sange cu cea careia ii facem donatia? Multumesc mult!
Răspunde
 06-10-2025

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Locurile de veci apartin administratiei cimitirelor fie din cadrul autoritatilor publice locale,(cimitirele publice), fie din cadrul cultelor religioase (parohiile care gestioneaza cimitirele proprii). Aceste autoritati doar concesioneaza locuri de veci, adica transfera un drept de folosinta. De aceea, locurile de veci nu se pot vinde, ci detinatorul poate doar transfera mai departe dreptul de folosinta.

Legea generala cu privire la donatii este Codul civil, care nu limiteaza donatia vreunui tip de bun sau drept catre o anumita categorie.

Totusi, pentru a dona dreptul de concesiune / a locului de veci concesionat trebuie in prelabil sa verificati cu atentie contractul de concesiune, ca sa vedeti daca contine restrictii.

Pentru a fi mai sigura, verificati la administratia cimitirului daca incheierea donatiei este posibila [prin regulamentul cimitirului] si catre alte persoane decat ascendenti si descendenti.

Daca nu exista restrictie, solicitati un acord scris si apoi prezentati-va la notar.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-10-2025
Vizitator
Buna ziua! Va multumesc mult pentru raspuns. Cimitirul este Parohie si am adeverinta emisa de Parinte, adeverinta in care scrie ca se doneaza dreptul de folosinta a 2 morminte catre mama mea si a unui mormant catre soacra mea, dar cu toate acestea notarul spune ca in regulamentul Bisericii Ortodoxe Romane este mentionata ca donatia nu se poate face decat catre rudele de sange si din acest motiv donatia nu se poate face direct, dar ca se poate face un sigur act de donatie prin care eu si sotul meu donam catre mama si soacra dreptul de folosinta a locului de veci cu cele 3 morminte si apoi se face un act de partaj intre mame prin care una dintre ele ramane cu 2 morminte si cealalta cu un mormant.
Răspunde
 08-10-2025

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, intr-adevar. Daca vorbim de a parohie apartinand bisericii ortodoxe romane, in REGULAMENTUL CIMITIRELOR DIN BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ se prevede :

Transmiterea dreptului de folosință a locurilor de înmormântare

art. 22 — (1) Este interzisă vânzarea, de către concesionar, a locului/locurilor de înmormântare concesionat/e sau atribuit/e gratuit11.
(2) Orice convenție încheiată de titularul actului de concesiune cu o terță persoană privind transmiterea folosinței locului concesionat sau atribuit în folosință gratuită, cu încălcarea prevederilor prezentului Regulament, este nulă.
art. 23 — (1) Dreptul de concesiune asupra locurilor de înmormântare atribuite în folosință nelimitată se poate transmite numai prin donație sau succesiune legală ori testamentară.
(2) Donația locurilor de înmormântare atribuite în folosință nelimitată se poate face numai între soț/soție sau către rudele de sânge, până la gradul al IV-lea inclusiv, iar dobânditorul plătește o nouă taxă de concesiune. În această situație, Consiliul parohial, Consiliul economic al mănăstirii sau Permanența Consiliului eparhial pot stabili o diminuare a taxei sau chiar gratuitate.
(3) Locurile de înmormântare transmise prin donație sau succesiune sunt indivizibile.
art. 24 — (1) La dobândirea locurilor de înmormântare prin succesiune, soțul supraviețuitor și rudele de sânge până la gradul al IV-Iea inclusiv sunt scutite de plata taxei de concesiune către parohie, mănăstire sau, după caz, Centrul eparhial.
(2) Ceilalți moștenitori (după gradul al IV-lea) vor achita parohiilor, mănăstirilor sau, după caz, Centrului eparhial, taxele corespunzătoare unei noi concesionări a locurilor de înmormântare.
art. 25 — (1) În cazul dobândirii prin donație sau succesiune a unui loc de înmormântare în folosință nelimitată (veșnică), actul de concesiune se eliberează pe baza documentelor notariale, cu aprobarea Consiliului parohial, a Consiliului economic al mănăstirii sau a Permanenței Consiliului eparhial, pe numele dobânditorilor, la cererea lor sau a reprezentantului acestora.
(2) Este interzisă atribuirea a mai mult de un loc de înmormântare în folosință nelimitată (cu cel mult 3 morminte) aceluiași/acelorași titular/titulari în același cimitir.

Deci, faceti cum v-a sugerat dna.notar.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-10-2025
Vizitator
Va multumesc mult!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721

Locație: Cluj si Prahova

Puncte: 1435

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1107

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.