Forum avocaţi > Civil

Termen solutionare pentru intrare in legalitate mansarda depasit

24-11-2025

Buna ziua,

In data de 15 octombrie, la Primaria Sectorului 1, s-a depus in numele meu un dosar pentru intrarea in legalitate a unui pod amenajat in mansarda, termen de solutionare de 30 de zile. Dosarul a fost intocmit de o firma specializata si contine toate documentele necesare, inclusiv expertiza tehnica MLPAT si memoriu arhitectural actualizat.

Bineinteles, termenul de solutionare a fost depasit, fara sa primesc nicio actualizare sau solicitare de acte aditionale sau modificari. Pe 21 octombrie, am trimis un mail catre biroul de urbanism, specificand depasirea termenului si solicitand actualizari.

Astazi, 24 octombrie, am primit raspuns(recunosc ca sunt uimit de rapiditatea cu care a fost trimis) ca dosarul meu se afla in "etapa de verificare operativă privind respectarea structurii și a conținutului" si ca, la finalizarea acestui proces "voi fi înștiințat cu privire la eventualele completări necesare sau neconformități identificate", iar abia dupa aceea, "in cazul in care documentatia este completa" dosarul va fi trimis catre "traseul de semnături, în vederea verificării juridice și tehnice", fara sa mi se ofere un alt termen.

Dupa 40 de zile, dosarul este inca in prima etapa.
Desi este o solicitare de intrare in legalitate prin emiterea unui certificat de atestare a edificarii constructiei, si nu de emitere a unei autorizatii de construire, nu intra sub incidenta legii nr. 50/1991? Cu posibilitatea amendarii institutiei in baza legii nr. 554/2004 pentru nerespectarea termenului?

https://www.senat.ro/StiriSenatDetaliu.aspx?ID=006B6B80-47F0-4539-9E7B-467C7E65B257
Am observat ca s-a modificat felul in care sunt gestionate relatiile dintre cetateni cu institutiile publice, spre avantajul cetatenilor, cand vine vorba de cereri, petitii, etc., si termenele de raspuns. Chiar s-au introdus compensatii financiare pentru fiecare zi de intarziere, conform acelei stiri de pe site-ul Senatului.

Nu sunt sigur, de aceea, va rog, ma puteti sfatui? S-o las asa si sa astept dupa ei? Ma gandesc ca pot trece luni de zile, in acest stil lent. Sa trimit un alt mail si sa solicit un nou termen exact, pe care probabil nu-l vor respecta? Sa-i "amenint" in baza legii(daca exista) cu plangeri si sanctiuni, si, daca este cazul, cu actionarea in instanta daca nu grabesc demersurile sau nu primesc un raspuns satisfacator din partea lor?Merita cheltuiala angajarii unui avocat pe aceasta speta?

In acelasi timp nu-mi doresc nici sa par "ostil", nu am incredere in corectitudinea functionarilor si exista si teama de a nu-mi fi "puse bete-n roate", totodata fiind si constient de faptul ca ei se bazeaza, in general, pe faptul ca oamenii nu cunosc legea sau prefera sa nu se complice.

Bazandu-ma pe experientele anterioare, as lasa-o balta si as astepta, dar modificarile recente de legislatie indica noi optiuni si abordari pentru cetateni, in special OUG 31/2025, care permite demararea lucrarilor de construire fara obtinerea documentelor necesare, prin aprobare tacita, in cazul in care documentatia completa este depusa iar institutia nu raspunde in termenul legal.
Din pacate, am inteles ca aceasta ordonanta nu se poate aplica in cazul meu, pentru intrarea in legalitate prin emiterea certificatului de atestare a edificarii constructiei.

Mentionez ca sunt intr-o situatie delicata, imobilul meu aflandu-se pe o lista de exproprieri, ce se afla in stadiul de proiect, nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, iar fara acea mansarda despagubirea este drastic redusa(care oricum, in acest moment, este undeva la 30-40% din valoarea reala a imobilului).
Nu stiu cat timp mai am la dispozitie sa rezolv aceasta problema, daca sunt 2-3 luni sau mai multe. In orice zi, lista se poate publica in MO, iar de acolo mai am undeva intre 1-3 luni pana la emiterea deciziei de expropriere.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721

Locație: Cluj si Prahova

Puncte: 1435

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1107

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.