Forum avocaţi > Civil

Echivalare vechimii în muncă cu experiența din străinătate

05-12-2025
Vizitator
Bună ziua,

Am o întrebare legată de echivalarea vechimii în muncă pentru experiența profesională dobândită în străinătate. M-am întors recent în România după 13 ani petrecuți în Danemarca și am fost angajat la Filarmonica “George Enescu” în funcția de Consilier secretar.

În prezent, salariul meu net este sub 3000 de lei, ceea ce consider inadecvat pentru nivelul meu de pregătire (studii superioare la Academia Regală Daneză de Muzică) și pentru cei 8 ani de vechime în muncă pe care îi am în domeniul artistic și administrativ.

La început, departamentul de Resurse Umane mi-a comunicat că doar contractele individuale de muncă pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă pot fi luate în considerare la echivalarea vechimii. Fiind însă muzician, am avut mai multe contracte de muncă, de la mai mulți angajatori (3–4), pentru a completa numărul de ore — lucru perfect normal în domeniul nostru, atât în Danemarca, cât și în alte țări europene.

Ulterior, în urma insistențelor mele, am reușit să obțin de la foștii angajatori scrisori care atestă colaborarea și perioadele lucrate, documente pe care le-am tradus legal. Cu toate acestea, aștept un răspuns din partea avocaților instituției de aproximativ trei săptămâni.

Aș dori să aflu care sunt, de fapt, drepturile mele în ceea ce privește recunoașterea vechimii în muncă dobândite în străinătate, în special în contextul în care activitatea artistică presupune frecvent contracte multiple, pe perioade determinate, cu un număr variabil de ore.

Vă mulțumesc anticipat pentru sprijin.

Cu respect,
Vlad
Răspunde
 05-12-2025

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Conform art 16 alin 5 codul muncii
(5) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.

Textul de lege nu distinge dupa cum munca este prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia, pe cale de consecinta si munca prestata in strainatate in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.

Apoi, statele membre ale Uniunii Europene dispun de mecanismele necesare pentru recunoasterea experientei profesionale a cetatenilor acestor state.

Art. 1 din Regulamentul 492/2011 precizeaza ca orice resortisant al unui stat membru, indiferent de resedinta sa, are dreptul de acces la o activitate salariata si de a desfasura aceasta activitate pe teritoriul altui stat membru, in conformitate cu actele cu putere de lege si cu actele administrative care reglementeaza incadrarea in munca a resortisantilor statului respectiv.

Iar art 7 prevede

(1) Lucrătorul resortisant al unui stat membru nu poate fi tratat diferit, pe teritoriul celorlalte state membre, față de lucrătorii naționali, pe criterii de cetățenie, în ceea ce privește condițiile de încadrare în muncă și de muncă și, în special, în ceea ce privește remunerarea, concedierea și, în cazul în care rămâne fără un loc de muncă, reintegrarea profesională și reangajarea.

(2) Acesta beneficiază de aceleași avantaje sociale și fiscale ca și lucrătorii naționali.

(3) În același temei și în aceleași condiții ca și lucrătorii naționali, acesta are acces la formare în școli profesionale și centre de recalificare.

(4) Orice clauză a unei convenții colective sau individuale sau a altei reglementări colective privind accesul la încadrarea în muncă, încadrarea, remunerarea și alte condiții de muncă sau concedierea este NULA DE DREPT, în măsura în care prevede sau permite condiții discriminatorii pentru lucrătorii care sunt resortisanți ai celorlalte state membre.

Cu alte cuvinte, daca prezentati documentele necesare si din care sa reiasa functia si principalele atributii, precum si perioada, aceasta din urma trebuie sa va fie recunoscuta ca si vechime in munca in Romania.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ALL/?uri=celex:32011R0492

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.