Forum avocaţi > Civil

Recuperare arenda si folosire abuziva a unui teren

19-01-2026

Buna seara,

Tatal meu este proprietarul unui teren agricol. Ani la rand a vrut sa incheie un contract de arenda pentru acel teren, insa arendasii anteriori l-au refuzat pe motiv ca nu are intabularea facuta (am aflat ulterior ca acesta era doar un pretext de-al lor). In 2025 a intabulat acel teren si am cautat sa aflam cine il munceste. Ne-am intalnit cu arendasul, care a recunoscut ca lucreaza acel teren de vreo 3 ani (stiu ca pe parte civila, putem cere banii doar pe ultimii 3 ani, e posibil ca arendasul sa fi lucrat acel teren pe o perioada chiar mai mare). De atunci, arendasul ne-a dus cu vorba ca vom rezolva, a taraganat sub diverse motive si din nou, fara a avea acordul proprietarului, a cultivat acel teren (obisnuinta - boala grea). In acest context, va adresez urmatoarele intrebari :
- Care sunt pasii legali pentru a putea recupera arenda pe acei 3 ani ?
- Cum trebuie procedat pentru a avea control asupra acelui teren (proprietar fiind) ?
- Putem incheia in momentul de fata un contract de arenda cu un alt arendas ?
- Ce sanse avem sa demonstram ca arendasul a folosit acel teren ?
- Stiu ca nu este permis sa inregistrezi pe cineva fara acordul acestuia, dar cumva mi-am dat seama ca arendasul are o calitate morala indoielnica si din acest motiv, l-am inregistrat si am prins si momentul in care recunoaste ca a folosit terenul in ultimii 3 ani. Pot folosi aceasta proba intr-un eventual dosar in instanta ?
- Considerati ca merita deschis un proces civil si apelat la un executor judecatoresc ?
Va multumesc mult pentru efortul de a citi si de a raspunde la postarea mea.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721

Locație: Cluj si Prahova

Puncte: 1437

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1107

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.