Forum avocaţi > Civil

Cerere comisie rogatorie

02-02-2026
Vizitator
Bună seara!

Am fost citat ca martor într-un proces la 500km de casă.

Am trimis solicitare pentru comisie rogatorie cu documente medicale solide care atestă că starea mea de sănătate nu îmi permite deplasarea în condiții de siguranță.

Am sunat și mi-au confirmat de la tribunal să nu mă prezint pentru că am motive clare documentate medical.

Procesul nu s-a ținut și s-a amânat pentru martie.

Acum am primit iar citație pentru termenul din martie.

Ce pot face? Este corect legal să primesc citație dacă procesul nu s-a ținut , deci nici cererea mea nu s-a judecat/admis/respins?

Nu ar trebui să se pună în discuție cererea mea la primul termen care se judecă/nu se amână?

Menționez că inculpatul e rudă cu un baron local de acolo și nu s-a prezentat la zeci de termene din 2019 până astăzi. Nici la ultimul termen nu s-a prezentat , deci m-aș fi chinuit degeaba pe drum 500km. La fel va proceda și în continuare cu siguranță . Rolul meu ca martor e aproape inexistent deoarece l-am întâlnit pe inculpat pentru câteva minute în 2019 și atât......
Răspunde
 05-02-2026

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Instanta este obligata sa va citeze pentru fiecare termen. Trimiteti pe mail o noua adresa prin care sa reamintiti instantei motivele pentru care nu v-ati putut prezenta la termenul anterior si ca ele persista.

Insistati in continuare pe audierea dvs. prin comisie rogatorie, cf. art.200 Cod pr.pen.

Daca totusi instanta va insista asupra audierii dvs, sa aveti in vedere prev. art 273 cod pr.pen

Art. 273 - Sumele cuvenite martorului, expertului şi interpretului⇓

(1) Martorul, expertul şi interpretul chemaţi de organul de urmărire penală ori de instanţă au dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, întreţinere, locuinţă şi a altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea lor.

(2) Martorul, expertul şi interpretul care sunt salariaţi au dreptul la venitul de la locul de muncă, pe durata lipsei de la serviciu pricinuite de chemarea la organul de urmărire penală sau la instanţă.

(3) Martorul care nu este salariat, dar are venit din muncă, este îndreptăţit să primească o compensare.

(4) Expertul şi interpretul au dreptul la o retribuţie pentru îndeplinirea însărcinării date, în cazurile şi în condiţiile prevăzute prin dispoziţii legale.

(5) Sumele acordate potrivit alin. (1), (3) şi (4) se plătesc pe baza dispoziţiilor luate de organul care a dispus chemarea şi în faţa căruia s-a prezentat martorul, expertul sau interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat.

De aceea, sa pastrati documentele justificative si sa le solicitati instantei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-02-2026

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Alex a scris pe 02-02-2026:
Bună seara!

Am fost citat ca martor într-un proces la 500km de casă.

Am trimis solicitare pentru comisie rogatorie cu documente medicale solide care atestă că starea mea de sănătate nu îmi permite deplasarea în condiții de siguranță.

Am sunat și mi-au confirmat de la tribunal să nu mă prezint pentru că am motive clare documentate medical.

Procesul nu s-a ținut și s-a amânat pentru martie.

Acum am primit iar citație pentru termenul din martie.

Ce pot face? Este corect legal să primesc citație dacă procesul nu s-a ținut , deci nici cererea mea nu s-a judecat/admis/respins?

Nu ar trebui să se pună în discuție cererea mea la primul termen care se judecă/nu se amână?

Menționez că inculpatul e rudă cu un baron local de acolo și nu s-a prezentat la zeci de termene din 2019 până astăzi. Nici la ultimul termen nu s-a prezentat , deci m-aș fi chinuit degeaba pe drum 500km. La fel va proceda și în continuare cu siguranță . Rolul meu ca martor e aproape inexistent deoarece l-am întâlnit pe inculpat pentru câteva minute în 2019 și atât......

Este normal sa fiti citat.

Reiterați cererea de a fi audiat prin comisie rogatorie.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721

Locație: Cluj si Prahova

Puncte: 1443

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1107

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 365

Ultimul răspuns

Avocat Roxana Dumitru

4

Telefon: 0762633618

Locație: Bucuresti

Puncte: 29

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.