Forum avocaţi > Civil

Testament și rezervă succesorală

18-02-2026
Vizitator
Bună ziua,

Am un testament de la iubitul meu prin care mi-a lăsat toate bunurile mobile și imobile. Din păcate el a decedat subit de curând.

Părinții lui sunt ambii în viață și nu vor să renunțe la partea lor de moștenire în calitate de ascendenți privilegiați, deci nu sunt de acord cu testamentul.

Întrebarea mea e: pot eu să merg la notar să obțin certificat de moștenitor fără ei, urmând, dacă vor, să mă acționeze în judecată pentru rezerva lor succesorală? Sau cum se procedează ? Mulțumesc
Răspunde
 19-02-2026

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Puteți deschide succesiunea la notar, iar dacă ceilalți moștenitori nu se prezintă, va trebui să vă adresați instanței.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-02-2026
Vizitator
Mulțumesc.

Nu știu dacă am înțeles bine. Eu nu am interesul să-i dau pe ei în judecată, ei ar trebui, pentru rezerva lor.
Răspunde
 20-02-2026

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Cereți dezbaterea succesiunii la notarul public. Dați o declarație notarială de acceptare a moștenirii în termen de 1 an de la data decesului. În cadrul procedurii notariale se poate rezolva și o eventuală cerere de reducțiune a testamentului. Dacă nu vă puneți de acord, notarul va emite o încheiere de suspendare a procedurii și veți merge în instanță.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-03-2026

Bucuresti
0762633618
avroxana_dumitru@yahoo.com
https://bucuresti.cylex.ro/firma/cabinet+de+a
Facebook
Buna ziua,
Conform Codului civil din Romania, o persoana poate lasa bunurile prin testament oricarei persoane doreste.
Daca sunteti in posesia unui testament valabil, trebuie sa va prezentati la un birou notarial din raza ultimului domiciliu al defunctului.
Trebuie sa va prezentati cu:
- certificatul de deces
- testamentul
- actele bunurilor
- actele de identitate

Notarul ii va chema si pe parintii defunctului , iar daca acestia nu se prezinta , atunci va trebui sa depuneti actiune in instanta.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

Avocat Roxana Dumitru,
tel. contact 0762.633.618,
mail avroxana_dumitru@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-03-2026

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Melania a scris pe 19-02-2026:
Mulțumesc.

Nu știu dacă am înțeles bine. Eu nu am interesul să-i dau pe ei în judecată, ei ar trebui, pentru rezerva lor.

Da, puteți merge la notar să dezbateți moștenirea.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-03-2026

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Melania a scris pe 18-02-2026:
Bună ziua,

Am un testament de la iubitul meu prin care mi-a lăsat toate bunurile mobile și imobile. Din păcate el a decedat subit de curând.

Părinții lui sunt ambii în viață și nu vor să renunțe la partea lor de moștenire în calitate de ascendenți privilegiați, deci nu sunt de acord cu testamentul.

Întrebarea mea e: pot eu să merg la notar să obțin certificat de moștenitor fără ei, urmând, dacă vor, să mă acționeze în judecată pentru rezerva lor succesorală? Sau cum se procedează ? Mulțumesc

Nu ati precizat daca testamentul este autentic, adica intocmit la notar, ori este olograf, adica scris de mana de catre testator.

In a doua situatie, ar fi bine sa stiti daca va puteti baza pe valabilitatea testamentului, adica nu este afectat de cauze de nulitate. De aceea, e imperios necesar sa va prezentati la notarul public, se deschideti succesiunea, sa dati declaratie de acceptare a succesiunii si sa solicitati notarului deschiderea si validarea testamentului olograf si vizarea lui spre neschimbare. Tot acesta va verifica daca testamentul nu a fost revocat prin alt testament.

Dupa acest pas, originalul testamentului olograf ramane la notar, si se circula doar copii legalizate ale acestuia.

Daca testamentul a fost intocmit la notar, trebuie sa dati doar declaratie de acceptare a succesiunii si sa deschideti dosarul succesoral. Notarul va verifica in registrele nationale notariale daca testamentul nu a fost revocat.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721

Locație: Cluj si Prahova

Puncte: 1443

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1107

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 365

Ultimul răspuns

Avocat Roxana Dumitru

4

Telefon: 0762633618

Locație: Bucuresti

Puncte: 29

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.