Melania a scris pe 18-02-2026: Bună ziua, Am un testament de la iubitul meu prin care mi-a lăsat toate bunurile mobile și imobile. Din păcate el a decedat subit de curând. Părinții lui sunt ambii în viață și nu vor să renunțe la partea lor de moștenire în calitate de ascendenți privilegiați, deci nu sunt de acord cu testamentul. Întrebarea mea e: pot eu să merg la notar să obțin certificat de moștenitor fără ei, urmând, dacă vor, să mă acționeze în judecată pentru rezerva lor succesorală? Sau cum se procedează ? Mulțumesc Nu ati precizat daca testamentul este autentic, adica intocmit la notar, ori este olograf, adica scris de mana de catre testator. In a doua situatie, ar fi bine sa stiti daca va puteti baza pe valabilitatea testamentului, adica nu este afectat de cauze de nulitate. De aceea, e imperios necesar sa va prezentati la notarul public, se deschideti succesiunea, sa dati declaratie de acceptare a succesiunii si sa solicitati notarului deschiderea si validarea testamentului olograf si vizarea lui spre neschimbare. Tot acesta va verifica daca testamentul nu a fost revocat prin alt testament. Dupa acest pas, originalul testamentului olograf ramane la notar, si se circula doar copii legalizate ale acestuia. Daca testamentul a fost intocmit la notar, trebuie sa dati doar declaratie de acceptare a succesiunii si sa deschideti dosarul succesoral. Notarul va verifica in registrele nationale notariale daca testamentul nu a fost revocat. |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|