| Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Flavius Grigoriu a scris pe 04-03-2026: Bună ziua, Numele meu este Grigoriu Flavius și am și eu o întrebare. În 2023 am condus un autoturism cu numere roșii expirate și m-a oprit politia și mi s-a deschis un dosar penal. În cel din urmă la tribunal când am fost s-a renunțat la urmărirea penală împotriva mea cu hotărâre definitivă,însă în hotărâre nu scria dacă am sau nu permisul suspendat. Întrebarea mea este dacă pot să merg sa recuperez permisul,ca am vorbit cu cineva și mi-a zis ca dacă s-a renunțat la urmărirea penală aș putea să merg să îl recuperez "În cel din urmă la tribunal când am fost s-a renunțat la urmărirea penală împotriva mea cu hotărâre definitivă,însă în hotărâre nu scria dacă am sau nu permisul suspendat. " Nici nu avea cum sa scrie asa ceva judecatorul in hotarare, pentru ca suspendarea este o sanctiune administrativa, pe care o da politia, nu instanta. Inteleg ca ati avut dosar pe art.334 Cod penal, punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat, adica o infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice. Fiind vorba de numere rosii expirate, s-a retinut doar art.334 alin.1 din infractiune. Drept urmare, in baza art 111 lit.b Cod rutier, v-a fost retinut permisul de conducere. La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1) din art 111 Cod rutier, titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie. Dvs. in mod normal trebuie sa fi primit dovada inlocuitoare cu drept de circulatie. [art.111 pct.5 - la art. 334 alin. (1) şi (3) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.] pe care dvs. aveati posibilitatea sa o prelungiti conform urmatoarelor prevederi: [La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau alin. (4), numai în cazurile în care s-a eliberat o dovadă cu drept de circulaţie, procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de a conduce cu câte cel mult 90 de zile, până la dispunerea clasării, renunţării la urmărirea penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Aprobarea cererii de prelungire a dreptului de a conduce se comunică de îndată şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta]. Codul rutier, referitor la suspendare, prevede la art.103, ca: Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie operează:... c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea sau achitarea, în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, după caz; In continuare, codul rutier mentioneaza ca: În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c) şi d), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, începând cu ziua imediat următoare celei expirării prelungirii valabilităţii dovezii înlocuitoare. În situaţia în care valabilitatea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere nu a fost prelungită sau a fost eliberată fără drept de conducere, din perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) lit. c) şi d) se deduce perioada în care titularul permisului de conducere nu a avut dreptul de conducere, conform art. 97 alin. (3). [Perioada în care titularul permisului de conducere nu are dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai se consideră perioadă de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.] Dispoziţia privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se emite în termen de 5 zile de la data la care şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta a luat cunoştinţă de soluţionarea procesului penal şi se comunică titularului permisului de conducere în termen de 15 zile de la emiterea acesteia. Acum, in cazul dvs, dupa renuntarea la urmarirea penala, se va emite de catre politie o dispozitie de suspendare pe o perioada de 180 de zile, din aceasta perioada urmand sa fie dedusa perioada in care nu ati avut dreptul de a conduce (nu ati prelungit valabilitatea dovezii ori ati avut dovada fara drept de conducere). Dupa deducerea perioadei, veti recupera permisul. Depuneti cerere la politie in acest sens. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|