|
| 20-03-2026 |
 | Andrei Vizitator |
| Bună ziua , mă aflu în următoare situație am cumpărat o casă anul acesta cu 65.000euro și doresc să revând casa cu 100.000euro . Trebuie să plătesc TVA, impozit pe profit, santate ?sau doar comisionul notarului de 3% parca din pret . Mulțumesc de sfaturi ! | |
|
|
|
| 21-03-2026 |
| Se achită 3% din valoarea de vânzare a imobilului deoarece este deținut de mai puțin de 3 ani. Impozitul se achită la notar. TVA și impozit pe profit nu se plătește dacă este o vânzare ocazională. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
| 22-03-2026 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Persoanele fizice care își vând locuința personală (in care au locuit sau au deținut-o) nu datorează TVA. Insa, atentie, in cazul vanzarilor repetate, a constructiilor noi revandute rapid, tranzactia poate fi considerata activitate economica. Eu va recomand sa vorbiti cu un expert contabil ori un notar / avocat caruia sa-i dati toate detaliile pentru a stabili clar dacă tranzacția specifică necesită înregistrarea în scopuri de TVA. Altfel, daca nu mai sunt alte amanunte neredate aici, este cum v-a explicat colegul meu (art.111 cod fiscal) | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
| 22-03-2026 |
 | Andrei Vizitator |
| | Am cumpărat casa în ianuarie am renovat-o și doresc să o revând pentru ca am găsit ceva mai bun . Astea sunt toate datele problemei . Mie mi-a spus cineva ceva legat de un plafon de 395.000lei și dacă îl depășesc trebuie să plătesc tva . Asta nu înțeleg eu . | |
|
|
|
| 23-03-2026 |
|
| Se refera la acest plafon cod fiscal art 310 (1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, nu depăşeşte plafonul de 395.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b). Dupa ultimele modificari, in cazul vanzarilor de imobile trebuie sa va raportati la caracterul tranzacției: - daca este ocazional și personal – e fără TVA; - daca e repetitiv și cu scop comercial – e cu TVA, plafonul și regulile stabilite prin OG 22/2025 fiind aplicabile imediat. Pentru simplificare: nu trebuie sa luam in considerare doar numărul vânzărilor, prima sau a doua vanzare, ci intenția și modul în care se desfasoara vanzarea. In cazul dvs, ma tem ca trebuie sa va inregistrati la TVA inainte de vanzare, fiind o vanzare realizata rapid, dupa renovare, a unei case in care nu ati locuit. ... tot cod fiscal (6) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316, cel târziu la data depăşirii plafonului. Regimul normal de taxare se aplică din data depăşirii plafonului prevăzut la alin. (1), începând cu tranzacţia care conduce la depăşirea plafonului. Persoana impozabilă poate aplica regimul normal de taxare şi pentru operaţiunile anterioare tranzacţiei care a condus la depăşirea plafonului de scutire, realizate în data în care plafonul de scutire este depăşit. (61) Dacă organele fiscale competente constată că persoana impozabilă nu a respectat prevederile alin. (6), respectiv nu a solicitat sau a solicitat înregistrarea cu întârziere, procedează după cum urmează: a) înregistrează în scopuri de TVA, din oficiu, persoana impozabilă, de la data depăşirii plafonului prevăzut la alin. (1), sau, în cazul în care aceasta este deja înregistrată, modifică data înregistrării în scopuri de TVA, astfel încât data înregistrării să fie data depăşirii plafonului; b) stabilesc obligaţii privind taxa de plată, constând în diferenţa dintre taxa pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze şi taxa pe care ar fi avut dreptul să o deducă, în perioada în care ar fi avut obligaţia să aplice regimul normal de taxare, dacă taxa colectată este mai mare decât taxa deductibilă, sau după caz; c) determină suma negativă a taxei, respectiv diferenţa dintre taxa pe care ar fi avut dreptul să o deducă şi taxa pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze, în perioada în care ar fi avut obligaţia să aplice regimul normal de taxare, dacă taxa deductibilă este mai mare decât taxa colectată. (62) Dacă persoana impozabilă constată că nu a solicitat sau a solicitat înregistrarea cu întârziere, procedează după cum urmează: a) solicită înregistrarea în scopuri de TVA de la data depăşirii plafonului prevăzut la alin. (1) sau, în cazul în care aceasta este deja înregistrată, solicită modificarea datei înregistrării în scopuri de TVA, astfel încât data înregistrării în scopuri de TVA să fie data depăşirii plafonului; b) calculează taxa de plată, constând în diferenţa dintre taxa pe care ar fi trebuit să o colecteze şi taxa pe care ar fi avut dreptul să o deducă, în perioada în care ar fi avut obligaţia să aplice regimul normal de taxare, dacă taxa colectată este mai mare decât taxa deductibilă, sau după caz; c) determină suma negativă a taxei, respectiv diferenţa dintre taxa pe care ar fi avut dreptul să o deducă şi taxa pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze, de la data la care persoana impozabilă respectivă ar fi avut obligaţia să aplice regimul normal de taxare, dacă taxa deductibilă este mai mare decât taxa colectată. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
| 23-03-2026 |
 | Andrei Vizitator |
| Și atunci înțeleg ca am de plătit doar TVA? Sau trebuie și impozit pe profit , sănătate ? | |
|
|
|
| 23-03-2026 |
 | Andrei Vizitator |
| Și mai am o întrebare plătesc tva doar pentru ce depășește 395.000lei ? Adică dacă vând casa cu 500.000lei plătesc tva raportat la 105.000 lei ?pentru ca suma aceasta depășește plafonul ? Sau la 500.000 lei se adaugă tva ? La întreg prețul de vânzare? | |
|
|
|
| 26-03-2026 |
|
| Se depuen declaratia unica ca pentru activitati independente si achitati impozit pe venit, CASS si CAS. Iat TVa se datoreaza la intreaga suma a tranzactiei, nu la diferenta de plafon. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
| 27-03-2026 |
 | Andrei Vizitator |
| Dar ca și persoană fizică am posibilitatea de a deduce o cheltuială ? Dacă am cumpărat casa cu 65.000e și o revând cu 100.000e pot deduce cei 65000euro astfel încât să plătesc impozit pe venit și cass din diferența până la 100.000? Dovada (să zic așa ) o reprezintă contractul de vânzare cumpărare prin care eu am cumpărat casa cu 65.000euro .astfel plătesc impozit pe venit și cass din 35.000euro doar .(pentru ca restul a fost dedus ) Se poate așa ? | |
|
|
|
| 27-03-2026 |
|
| Persoana fizica nu deduce pretul de achizitie din pretul de vanzare. Impozitele se achita la pretul de vanzare, nu la profit. Cass se raporteaza la plafoane. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |