Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Obligare parat sa inregistreze autovehiculul si sa imi trimita certificatul de atestare fiscala

24-07-2014

Am cumparat un autoturism pentru care vanzatorul mi-a promis ca imi va trimite certificatul de atestare fiscala. Nu mi l-a trimis( nici nu avea de fapt autoturismul inscris la taxe si impozite). L-am chemat in judecata pentru mai multe capete de cerere printre care obligarea paratului la declararea autovehiculului la Directia Impozite si Taxe Locale, obligarea la solicitarea certificatului de atestare fiscala si trimiterea acestuia la adresa mea de domiciliu, cheltuieli.

Prima instanta a respins actiunea ca nefondata cu urmatoarea motivare:
(Instanta retine ca la incheierea contractului de v-c dintre parti au fost nesocotite dispozitiile art.113 alin 4 c.pr.fisc. fiind in fata unei cauze de nulitate absoluta expresa, instituita prin disp. art. 113 alin5 c.pr.fisc. Instanta este obligată să invoce din oficiu nulitatea absoluta, insa invocarea din oficiu de catre instanta a nulitatii absolute nu inseamna ca in lipsa unei cereri exprese formulate in cadrul unui litigiu privind actul juridic incheiat cu nesocotirea unei norme juridice care ocroteste un interes general sa se pronunte in dispozitivul hotărarii asupra nulitatii, deoarece s-ar incalca principiul disponibilitatii. Insa, constatând nerespectarea cerintelor prevazute de art. 113 alin. 4 c.pr.fisc. la incheierea actului juridic intervenit intre parti, instanta va respinge ca nefondate pretentiile formulate de reclamant, acestea având ca temei un contract incheiat cu nesocotirea unor norme care ocrotesc un interes general.)

Amintesc:
Codul de procedura fiscala
Art. 113 Certificatul de atestare fiscală emis de autorităţile administraţiei publice locale
(4) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor fiscale de plată datorate autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează...
(5) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (4), sunt nule de drept.

Dar uitandu-ma cu atentie peste
CONTRACT DE VÂNZARE – CUMPĂRARE PENTRU UN VEHICUL FOLOSIT, pe care l-am semnat amandoi, vanzator-cumparator, la punctul 5( pe care as vrea sa il folosesc in apel) scrie:
5. Vânzãtorul menţionat la punctul (1) declarã cã vehiculul este proprietatea sa, liberã de orice sarcini....

Intrebare?
Tinand cont de acest punct 5 din contract, credeti ca am sanse de castig in apel? Adica liber de sarcini se refera si la sarcini fiscale? Adica vanzatorul are autoturismul declarat la Taxe si impozite si cu datoriile platite? Adica instanta ar putea obliga paratul sa isi declare masina si sa imi trimita certificatul de atestare fiscala?
Răspunde
 24-07-2014

Bucuresti
0723537992
av.mcimpean@gmail.com
www.avocat-mc.ro
Facebook
consultati un avocat din orasul dvs, in cadrul unei consultatii nu online. trebuie sa studieze tot ce detineti la capitolul acte si din ce vad, aici ar putea exista si o implicatie penala

CABINET DE AVOCATURĂ MYRA CÎMPEAN (Baroul Bucuresti)
SITE: www.avocat-mc.ro, TEL: 0723-537992
MAIL: av.mcimpean@gmail.com
Sfaturi juridice telefonice gratuite, consultatii juridice la cabinet numai contra cost!
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-07-2014
Vizitator
Florinbulat a scris pe 23-07-2014:
Tinand cont de acest punct 5 din contract, credeti ca am sanse de castig in apel?

Nu are rost aceasta discutie atat timp cat instanta a constatat ca este nul absolut contractul propriu-zis. Si este un motiv temeinic, n-aveti nicio sansa, mai bine stati linistit si nu mai faceti apel.
Răspunde
 25-07-2014

A constatat, dar nu a cerut. Pe de alta parte, ce efect are punctu 5 din contract? Daca nu ar fi punctul 5 v-as da dreptate 100%. Dar asa, parca apar niste discutii, niste portite.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.