Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Restituire taxa judiciara de timbru - se mai poate recupera taxa dupa ce am platit-o?

22-08-2014
Vizitator
Buna ziua,

In ce conditii pot cere sa mi se restituie taxa de timbru pe care o platesc pentru judecatorie. Este vorba de o taxa destul de mare pentru veniturile mele si as vrea sa stiu daca exista vreo posibilitate sa o mai iau inapoi dupa ce am platit-o la terminarea procesului. Mersi!
Răspunde
 22-08-2014
Vizitator
Puteți încerca să faceți o cerere de restituire a taxelor judiciare de timbru - aveți dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate cu titlu de taxe de timbru, acest drept poate fi exercitat în termen de un an de la data naşterii sale. Însă aveți în vedere că sumele achitate cu titlu de taxe de timbru se restituie doar în următoarele cazuri:

a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale; d) când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
e) când, în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;
f) când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă;
g) în cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingerii cererii, ca nefiind de competenţa instanţelor române;
h) când probele au fost administrate de către avocaţi sau consilieri juridici;
i) în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă;
j) în alte cauze expres prevăzute de lege (art. 45 alin. (1) şi (3) din O.U.G. nr. 80/2013).
Răspunde
 23-08-2014
Bucuresti

in cazul Dv procesul a avut loc,
taxa de timbru este inclusa in cheltuilile de judecata si va fi restituita de catre partea care a cazut in pretentii, adica de cel care a pierdut procesusl. Cheltuilile de judecata le regasiti in hotarirea judecatoresca

Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.