Forum avocaţi > Civil

Partaj dupa divort

01-09-2014
Vizitator
Buna ziua! Sotul meu a fost coproprietarul unei case, dobandite inainte de casatorie, in urma unui contract de intretinere facut cu mama lui (aceasta a decedat). La 2 ani dupa casatorie, a vandut aceasta casa, din suma obtinuta si contractand un credit ipotecar (in care eu sunt garant), am cumparat o locuinta (suntem amandoi proprietari). Mentionez ca suntem de 5 ani casatoriti, dupa 1 an de casatorie am ramas insarcinata, am stat 2 ani acasa in CIC, dupa care 1 an somaj iar de 1 an jumate nu lucrez, nu am niciun venit (el mi-a sugerat sa raman acasa, pana implineste copilul 4 ani!!). In momentul de fata, sotul meu are o relatie extraconjugala, imi spune ca vrea sa divortam insa mi-a spus ca nu are motiv si este prea las sa recunoasca in fata instantei ca m-a inselat. Ori este sfatuit de un avocat, ori o face sa se acopere, insa mai nou imi tot reproseaza, de fata cu martori, ca eu nu am adus bani in casa, ca tot ce este cumparat este cumparat de el, ca ce greu i-a fost lui in astia 5 ani cu mine, ca nu se mai poate intelege cu mine etc. Intr-adevar, el isi tine banii pe card (nici macar nu stiu, de 2 ani, cat castiga !), el face cumparaturi, chiar daca parintii mei ne mai ajuta financiar la cumpararea unui bun, el ia banii si plateste tot cu cardul lui. Mai nou,mi-a sugerat sa platesc si eu facturile de utilitati(neavand niciun venit!), eu am facut rost de bani si in luna august am platit si eu, punandu-ma sa semnez o hartie cum ca ar fi primele facturi la care contribui si ca pana acum nu am contribuit la nici o factura si nici la cumpararea vreunui bun.Tot din luna august, nu mi-a dat niciun ban pentru mancare si altele. In cazul in care va inainta divortul, eu ce drepturi am la bunuri si casa? El, legal, poate fi tras in vreun fel la raspundere pentru situatia in care m-a/ne-a adus? Eu nu vreau sa divortez si cred ca nici el (are criza barbatului de varsta mijlocie :) ), dar totusi... As vrea sa fiu mai informata si eventual pregatita. Va multumesc pentru un raspuns prompt !
Răspunde
 01-09-2014
Vizitator
Doamna Raluca, regret situatia dificila in care va aflati...dar poate este numai o perioada de criza, astfel cum bine mentionati in mesaj.
Pentru a veni in sprijinul dvs, va aduc la cunostinta urmatoarele aspecte:
- sotii sunt obligati sa isi acorde sprijin material reciproc.(art.325 C.Civ.si urmatoarele)
- sotii sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijoacele fiecaruia, la cheltuielile casatoriei, daca prin conventie matrimoniala nu s-a prevazut altfel. ( din cat imi dau eu seama, dvs.nu aveti incheiata o astfel de conventie matrimoniala cu sotul.)
-orice conventie (intelegere) care prevede ca suportarea cheltuielilor casatoriei revine doar unuia dintre soti, este considerata nescrisa;
- munca oricaruia dintre soti in gospodarie si pentru cresterea copiilor reprezinta o contributie la cheltuielile casatoriei;
- in legatura cu locuinta (art.321 si urm. C.Civ.)- oricare dintre soti poate cere notarea in cartea funciara, in conditiile legii, a unui imobil ca locuinta a familiei, chiar daca nu este proprietarul imobilului (Consecinta acestei notari va fi ca - fara consimtamantul scris al celuilalt sot, niciunul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuintei si nici nu poate incheia acte prin care ar fi afectata folosinta acesteia.
- imobilul (locuinta) se afla sub regimul comunitatii de bunuri, astfel incat, la incetarea acestuia, prin desfacerea casatoriei, fostiim soti raman coproprietari in devalmasie, pana la stabilirea cotei-parti ce revine fiecaruia. (art.356 C.Civ.)
- la desfacerea casatoriei, daca nu este posibila folosirea locuintei de catre ambii soti si acestia nu se inteleg, beneficiul folosintei locuintei poate fi atribuit unuia dintre soti, tinand seama, in ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa in desfacerea casatoriei si de posibilitatile locative proprii ale fostilor soti.
Av.Baicu Marinela
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.